Тягарев: Є зброя, яку Болгарія навряд чи зможе передати Україні


Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев заявив, що його країна готова обговорювати з Україною будь-яку зброю, але є певне озброєння, яке вона не зможе передати.

Про це він сказав в інтерв’ю Главкому.

Відповідаючи на питання, чи є якісь табу у питанні надання військової допомоги Україні, він відповів: "У принципі, ми можемо говорити про все, але є види озброєння, які, з огляду на кілька причин, ми навряд чи зможемо дати. У першу чергу, через нашу потребу у них і неможливість їх замінити. І, по-друге, через вже сформовані негативні суспільні настрої стосовно передачі конкретних бойових платформ".

Тагарев зазначив, що поки не має інформації про готовність інших партнерів до угод з Болгарією про надання їй важкої техніки на заміну переданої Україні.

"Нещодавно я мав зустріч з послом Німеччини, адже саме ця країна є основним донором озброєнь для т.зв. Ringtausch, тобто тристоронніх угод. Німеччина надавала танки Leopard і БМП Marder, які й становили основу цих угод. Посол сказав, що наразі не має інформації, проте обіцяв перевірити чи його країна все ще має можливість надавати техніку для заміни.

У принципі, є й інші механізми компенсації, зокрема, фінансовий. Так, наприклад, Словаччина, передавши Україні свої літаки МіГ-29, отримала від США велику знижку на бойові гелікоптери і протитанкові ракети для них. І це була досить хороша знижка, адже передбачала 2/3 вартості угоди", - зазначив міністр.


Теги статті: ОружиеЗброяУкраинаУкраїнаБолгарияБолгаріяТагарев Тодор
Останні новини