Зеленський і Столтенберг зробили низку заяв у Вільнюсі, розпочалось засідання Ради Україна-НАТО


У Вільнюсі 12 липня стартував другий день саміту НАТО. Українська делегація продовжила двосторонні переговори з партнерами, основним пріоритетом яких є посилення української армії на полі бою та отримання нової зброї для українських воїнів. Президент Володимир Зеленський вже зустрівся з лідерами Канади, Німеччини, Великої Британії та низки інших країн-партнерів: у ході цих зустрічей було досягнуто важливих домовленостей.

А о 14-й годині за Києвом розпочалося перше інавгураційне засідання Ради Україна – НАТО, участь в якому візьме пПрезидент України. Слідкуємо за перебігом подій у столиці Литви та за рішеннями, які буде ухвалено під час другого дня саміту.

14:05 Розпочалося засідання Ради Україна-НАТО. Його відкрив Столтенберг, назвавши історичним. За його словами, це "всього один із кроків, які робляться НАТО для того, щоб наблизити Україну до членства".

У межах Ради Україна та її союзники ухвалюватимуть рішення на рівних. "Це не так, що 31 партнер зустрічається з одним партнером і вони щось обговорюють. Ні, ми будемо рівні", – запевнив Столтенберг.

13:47 Президент України розпочав зустріч із президентом Франції Емануелем Макроном.

"Вдячний Франції за ракети SCALP та інше озброєння, що є таким необхідним для захисту. Обговорюємо гарантії безпеки, наше спільне прагнення боронити свободу. Переконаний, зустріч буде змістовною", – написав Зеленський у Тwitter.

 

13:45 Зеленський заявив, що не збирається доводити президенту США Джо Байдену необхідність вступу України в НАТО: "Я вдячний Байдену і Конгресу, які є лідерами в допомозі Україні. Я не збираюсь знаходити аргументи, щоб Байден бачив нас у НАТО. Я вважаю, що ці аргументи повинні бути взаємними, бо це є безпека. Я вважаю, що ми потрібні не менш НАТО, ніж навпаки. Я вважаю, що це абсолютно справедливо. Впевнений що після війни Україна буде в НАТО".

13:15 Зеленський назвав результати саміту НАТО хорошими. Але, за його словами, вони були б ідеальними, якби Україна отримала запрошення до Альянсу. Водночас є "дуже позитивні новини" щодо нових пакетів оборонної підтримки.

13:10 – Столтенберг заявив, що Україна "зараз як ніколи близька НАТО". Офіційне запрошення Київ отримає після того, як виконає "всі умови".

13:00 – Зеленський та Столтенберг розпочали спільну пресконференцію.

12:35 – Зеленський зустрівся з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Незабаром очікується спільна пресконференція двох політиків.

12:34 – президент України провів зустріч з прем’єром Нідерландів Марком Рютте. У фокусі уваги – підготовка пілотів та рішення щодо сучасної авіації для України.

"Зустріч із прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте. Конкретні речі. На серпень – домовились почати підготовку пілотів. Наближаємо рішення щодо сучасної авіації для України. Домовились про конкретний внесок Нідерландів у зміцнення нашої ППО та артилерії. Дякую за підтримку на шляху в НАТО – як щодо запрошення, так і щодо гарантій безпеки на шляху, зокрема на двосторонній основі. Дякую, Нідерланди!" – прокоментував зустріч Зеленський.

12:18 – Австралія оголосила про новий пакет допомоги для України, який включатиме десятки бронетранспортерів.

"Новий потужний оборонний пакет, включно з 30 "Бушмастерами", – повідомив Зеленський.

12:11 – Зеленський розповів про переговори з прем’єром Британії Ріші Сунаком. Зустріч він назвав результативною.

"Зустріч з Ріші Сунаком. Третя зустріч і третій успіх для України на саміті за сьогодні. Оборона, політика, наша спільна безпека. Подякував за зброю, зокрема далекобійну зброю. Міцна підтримка України на шляху в НАТО. І готуємо гарантії безпеки для України на шляху в НАТО. Дуже хороша зустріч!" – наголосив президент.

12:04 – Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Австралії Ентоні Албенізі.

"Розпочали зустріч із Австралією. Обговоримо з прем’єр-міністром Ентоні Албенізі оборонний пакет для України. Дякуємо за підтримку!" – зазначив президент України.

11:37 – у процесі перемовин між Україною та Німеччиною досягнуто домовленостей про передачу Берліном додаткових установок MIM-104 Patriot та ракет до них.

"Продовжили розмову про гарантії безпеки для України на шляху в НАТО з канцлером Шольцом. Дякую за підтримку! Є домовленість про додаткові пускові установки "Петріот" та ракети для них від Німеччини. Це дуже важливо для захисту життя в Україні від російського терору! Вдячний за готовність Німеччини до тривалої, багатолітньої підтримки України та нашого захисту свободи. Тривалі програми підтримки – це найкращий сигнал всім у світі, що наша Європа залишиться простором безпеки та миру", – розповів Зеленський.

11:36 – Єрмак анонсував 12 липня "важливий етап у багатомісячній роботі" щодо гарантій безпеки для України на шляху до НАТО.

"Сподіваюсь, що сьогодні у Вільнюсі буде важливий етап у нашій багатомісячній роботі з партнерами, експертами, колишнім генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном. Готуємо фундамент – розуміння щодо гарантій безпеки на шляху до НАТО, яке можна буде розширити у двосторонні безпекові домовленості з конкретними державами-гарантами", – написав він.

11:25 – Зеленський розпочав переговори з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

"Почалась зустріч із премʼєром Великої Британії Ріші Сунаком. Наші переговори завжди посилюють глобальну безпеку! Новини будуть", – зазначив глава держави.

11:30 – Україна та Швеція підписали угоду про співпрацю у сфері оборонних закупівель.

"Цей документ відкриває великі можливості як для наших Збройних сил, так і для шведських компаній, таких як SAAB та інші. Дякую моєму другові та колезі Полю Джонсону. Об’єднані спільними кольорами, об’єднані спільними цінностями!" – наголосив Резніков.

11:28 – президент України повідомив про досягнення важливих домовленостей щодо забезпечення українських воїнів бронетехнікою під час перемовин із канадською делегацією.

"Зустріч з паном прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Змістовний початок дня на саміті! Обговорюємо гарантії безпеки для України на шляху в НАТО – маємо розуміння Канади, буде розуміння світу, готуємо важливу безпекову перемогу для України. Вдячний Джастіну і Канаді за посилення наших воїнів бронетехнікою. Є потужні домовленості", – наголосив Зеленський.

11:00 – Зеленський розпочав зустріч із федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

"Ми почали зустріч з Німеччиною. Діалог з Олафом Шольцом буде, як завжди, змістовним. Чекаємо хороших новин щодо захисту життя українців та нашої оборони", – зазначив президент України.

10:36 – прем’єр-міністр Бельгії Олександр де Кроо у розмові з українськими журналістами зазначив, що не вважає рішення НАТО щодо України таким, що підштовхне Росію до продовження агресії.

"Я вважаю, що це рішення показує, що є повна підтримка країнами НАТО України для перемоги у цій війні. Але ми займаємось тонким балансуванням. Ми повністю підтримуємо Україну, і ця підтримка буде значною та тривалою, але ми не хочемо самі опинитися у війні з Росією. Це не принесе користі нікому, це не допоможе нам, це не допоможе Україні, якщо країни НАТО опиняться біля підніжжя війни з Росією", – підсумував глава бельгійського уряду.

10:21 – на саміт у Вільнюсі продовжують прибувати лідери країн-членів НАТО.

 

10:13 – президент Зеленський розпочав зустріч з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо та канадською делегацією.

"Перше питання сьогодні – зброя для наших воїнів", – зазначив глава держави.

10:06 – голова Офісу президента України Андрій Єрмак анонсував участь Зеленського у першому інавгураційному засіданні Ради Україна – НАТО, низку двосторонніх зустрічей та ключові теми переговорів.

"Вільнюс. Сьогодні перше інавгураційне засідання Ради Україна – НАТО. Також заплановані двосторонні зустрічі з нашими союзниками. Будемо говорити про оборону, безпеку, зброю, Формулу миру Президента України Володимира Зеленського", – зазначив Єрмак.

10:02 – президент України Володимир Зеленський прибув на саміт НАТО. Він поспілкувався із журналістами на полях саміту.

Зокрема, глава держави заявив, що приїхав на саміт НАТО заради трьох речей: гарантій безпеки, запрошення до Альянсу та зброї.

"Ми сьогодні маємо три пріоритетні питання на нашому порядку денному. По-перше, це нові пакети озброєння для підтримки нашої армії на полі бою. По-друге, я думаю, що це запрошення до НАТО. Ми хочемо бути на одній стороні з усіма, з усім розумінням, і на сьогодні ми чуємо, і я усвідомлюю, що ми отримаємо це запрошення, коли дозволять заходи безпеки. Я хочу обговорити з партнерами всі ці моменти... І третє – ми обговоримо сьогодні гарантії безпеки для України на шляху до НАТО", – зазначив Зеленський.

Він висловив переконання, що Україна неодмінно стане частиною Північноатлантичного альянсу.

"Я вважаю, що ми отримаємо це запрошення (до НАТО. – Ред.), коли умови безпеки це дозволять. Я хочу обговорити всі ці питання з партнерами. А головне – це гарантії безпеки для України на шляху до вступу в НАТО", – сказав Зеленський.

09:52 – президент Фінляндії Саулі Нііністьо назвав ухвалене на саміті рішення щодо України "максимумом", який змогли узгодити партнери

"Це (заяви про те, що рішення, ухвалене на саміті, було недостатнім. – Ред.) є позицією України. Тому вам краще запитати про це у пана Зеленського. Я вважаю, що це максимум, якого ми могли досягти вчора. Тому що ніхто зараз не говорить про членство. Ми говоримо про членство, коли умови дозволять", – заявив Нііністьо.

09:11 – президент Польщі Анджей Дуда заявив, що вважає недостатнім рішення НАТО щодо України на саміті у Вільнюсі. Про це він сказав українським журналістам на полях саміту.

Водночас Дуда сподівається, що українці зможуть долучитися до Альянсу за кілька років, однак не став конкретизувати можливі терміни, пославшись на необхідність досягнення консенсусу між усіма членами НАТО. До того ж, переконаний Дуда, до завершення війни Україну у НАТО не приймуть, адже це означало б задіяння 5 статті і необхідність колективної оборони.

08:49 – на полях саміту з журналістами поспілкувалися прем’єр-міністр Бельгії Александер де Кроо, президент Польщі Анджей Дуда та голова Європейської Ради Шарль Мішель.

08:45 – у канцелярії прем’єр-міністра Великої Битанії Ріші Сунака анонсували оголошення 12 липня гарантій безпеки для України, які їй нададуть країни G7. Заплановано підписання спільної декларації.

За інформацією Reuters, США, Велика Британія, Франція та Німеччина дадуть Києву гарантії довгострокової підтримки безпеки у вигляді сучасного озброєння, навчання та іншої військової допомоги, можливо, незабаром після завершення саміту. А інші країни потім приєднаються зі своїми двосторонніми зобов’язаннями.

07:58 – міністр оборони України Олексій Резніков поділився знаковим "сімейним фото" з Вільнюса.

"Ми зібрали кілька "сімей" на підтримку України – родину танкістів, родину артилеристів, родину ППО, а зараз – родину літаків. Я впевнений, що Україна скоро приєднається і до родини НАТО. Завдяки мужності нашого народу ми створили нові Альянси та коаліції. Ми об’єднали світ у цій боротьбі з темрявою. І ми переможемо!" – підписав світлину він.

На фото – міністри країн-партнерів України, які напередодні підписали меморандум про навчання українських пілотів на F-16. Загалом до "родини літаків" долучилися 11 держав. На фото немає лише міністра оборони Великої Британії, однак, запевнив Резніков, його підпис у документі стоїть поруч з іншими.

Свої очікування від другого дня саміту НАТО у Вільнюсі напередодні ввечері сформулював президент України Володимир Зеленський.

Він наголосив, що пріоритетним напрямком у переговорах української делегації із союзниками на полях саміту залишатиметься оборона України.

"Завтра продовжимо нашу роботу у Вільнюсі. Наша оборона – перший пріоритет. І я вдячний партнерам за готовність робити нові кроки. Більше зброї для наших воїнів – більше захисту життя для всієї України. Привеземо в Україну нові важливі інструменти захисту", – анонсував глава держави.

Український президент також проведе низку двосторонніх зустрічей, серед яких – переговори з американськими, канадськими, німецькими, британськими, нідерландськими, японськими та іншими партнерами.

Окрім того, саме 12 червня відбудеться перше інавгураційне засідання Ради Україна – НАТО, в якому візьме участь і Зеленський. Ключовою метою створення Ради є координація відносин нашої держави з Північноатлантичним альянсом та зміцнення партнерства.

Відтак, другий день саміту має бути не менш насиченим, аніж був перший.


Теги статті: УкраинаУкраїнаНАТОСаммитсамітВильнюсСтолтенберг ЙенсЗеленский
Останні новини