Помер найвеличніший чемпіон світу з футболу всіх часів


Знаменитий у минулому футболіст та тренер збірної Бразилії Маріо Загалло помер у віці 92 років. Бразильська конфедерація футболу (CBF) у своєму некролозі назвала його "найвеличнішим чемпіоном світу всіх часів".

Загалло був єдиним, хто чотири рази вигравав чемпіонат світу. Він також першим на планеті став чемпіоном світу як гравець, і як тренер.

Виступаючи на позиції крайнього лівого півзахисника Загалло двічі ставав переможцем мундіалів 1958 та 1962 років. Ще двічі бразилець вигравав ЧС, як тренер збірної (1970) та як координатор збірної Бразилії та асистент головного тренера (1994).

"CBF оголошує семиденну жалобу на честь пам’яті свого вічного чемпіона і прагне вшанувати його спадщину", – заявив президент CBF Еднальдо Родрігес.

У кар’єрі Загалло-футболіста є виступи за такі клуби як "Америка", "Ботафого", "Фламенго", а також за збірну Бразилії. У своїй ігровій кар’єрі він двічі тріумфував у турнірі Ріо – Сан-Паулу та чемпіонаті штату Ріо-де-Жанейро у складі "Ботафого".

Після завершення кар’єри гравця Загалло продовжив працювати у футболі ставши тренером збірних Бразилії, Кувейту, ОАЕ та Саудівської Аравії, а також низки бразильських клубів. У 1970 році, всього в 38 років, він виграв чемпіонат світу в ролі наставника збірної Бразилії, а в 1994 році успішно виступив як координатор і асистент головного тренера.

У 1998 році під його керівництвом збірна Бразилії посіла друге місце на чемпіонаті світу. Він також зміг виграти з командою Кубок конфедерацій та Кубок Америки. В 1968 році, будучи тренером "Ботафого", Загалло привів команду до перемоги в чемпіонаті Бразилії.

Загалло вирішив не продовжувати професійно займатися футболом у 2011 році у віці 79 років. У 2012 році чотириразовий чемпіон переніс найбільший удар у своєму житті – смерть дружини Альсіни, з якою він був одружений 57 років. Вони мали п’ятеро дітей.

Повага та прихильність до своїх давніх друзів були ще однією характерною рисою особистості Загалло. У 2021 році, коли йому виповнилося 90 років, він отримав спеціальне послання від Пеле:

"Колись ми були товаришами по команді. Колись ми були противниками. Колись я був твоїм гравцем, а ти був моїм тренером. Але перш за все ми завжди були великими братами. Ви лідер, наставник, кумир і один з величезним серцем, якого бразильський футбол ніколи не забуде", – заявив тоді "король футболу".


Теги статті: Эднальдо РодригесБразильская конфедерация футбола (CBF)смертьЗагалло МариоЧемпиончемпіонФутбол
Останні новини