Сполучені Штати розробляють нову військову стратегію


ВМС США прагнуть не допустити ескалації конфлікту на Тайвані, а тому поспішають з розробкою нових безпілотників.

Тихоокеанський флот США експериментує з безпілотними кораблями, які одного разу зможуть захистити Тайвань. Однак Штати не поспішають розкривати подробиці про надводні дрони, передає Defense one.

За словами адмірала і глави Тихоокеанського флоту США Сема Папаро, США поводяться потайки, тому що не хочуть, щоб Китай дізнався про новий військовий потенціал ВМС. Він також заявив, що експерименти тривають, і скоро їх буде ще більше, коли флот розгорне другу ескадру кораблів-привидів.

Військові нещодавно підписали контракт із компаніями Oceaneering International, Kongsberg Discovery і Anduril Industries для розробки прототипів надводних дронів. У планах створювати такі пристрої сотнями тисяч.

ВМС уже отримали 3 прототипи корпусу для майбутнього безпілотника великого розміру. Силами Defense Innovation Unit (Підрозділ оборонних інновацій, — ред.) для флоту розробляють невелике надводне безекіпажне судно для використання в якості перехоплювача. Воно теж буде відносно недорогим у виробництві.

Усі ці дрони потрібні ВМС США для стримування Китаю від нападу на Тайвань. Видання нагадує, що Загальна концепція оборони КНР передбачає використання великої кількості підводних і надводних безпілотників, тому американці хочуть обмежити кількість пілотованих суден, щоб не ризикувати життями моряків, якщо конфлікт трапиться. Поготів, як сказав Папаро: "Не варто використовувати людей там, де машина може впоратися із завданням краще, швидше і дешевше".

Дрони стануть частиною системи управління боєм, що працює на базі штучного інтелекту. Вона включатиме надводні та літальні безпілотники для збору даних, розвідки, спостереження й атак.

Тихоокеанському флоту доведеться вирішити низку серйозних проблем, перш ніж він зможе масово інтегрувати дрони, тому що введення в експлуатацію десятків або сотень тисяч морських, підводних і повітряних безпілотних пристроїв — це саме по собі є серйозною логістичною проблемою. Величезна кількість роботів потребує чіткої координації під час управління, обслуговування, лагодження, оперативної заміни.

Адмірал Папаро наголосив, що Сполучені Штати і Китай уже конкурують за використання нових інструментів. Згідно з його думкою, хто швидше адаптується, хто краще зуміє використовувати дані, обчислювальні потужності, штучний інтелект, той і переможе в космосі, на суходолі, на морі та в кіберпросторі.


Теги статті: Defense Innovation UnitКитайТайваньморські дронидрониСэмюэл ПапаробеспилотникиБПЛАСШАВМС США
Останні новини