Податкова буде отримувати інформацію про домашніх працівників


Міністерство соціальної політики України пропонує внести зміни до порядку повідомлення Державній податковій службі про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту.

Про це стало відомо з проєкту постанови Кабміну, розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

Проєкт розроблений на виконання закону України № 3680 від 25 квітня 2024 року щодо регулювання праці домашніх працівників.

Проєктом акта пропонується додати можливість подання фізичними особами, які уклали трудовий договір з домашніми працівниками, повідомлення про прийняття домашнього працівника на роботу до Державної податкової служби за формою, визначеною цією постановою.

Як зазначається в пояснювальній записці до проєкту, законом № 3680 доповнено КЗпП новою главою "Праця домашніх працівників", якою визначаються поняття домашньої праці та домашніх працівників, закріплюється правовий статус домашніх працівників та визначаються відомості, які обов’язково мають міститися у трудовому договорі.

Зокрема, з домашніми працівниками укладається трудовий договір, який є основним документом, що засвідчує виникнення, зміну та припинення трудових відносин та визначає права та обов’язки сторін, а також є підставою для допуску домашнього працівника до роботи після здійснення роботодавцем повідомлення до податкової.


Теги статті: КабмінКабминДПСГосударственная налоговая служба (ГНС)МинсоцполитикиМінсоцполітики
Останні новини