AP: Білорусь перекидає більше військ і літаків до кордону з Україною


Білорусь активізувала свою авіацію та війська протиповітряної оборони на кордоні з Україною через день після того, як самопроголошений президент Олександр Лукашенко оголосив про намір розмістити майже третину військових вздовж кордону, повідомляє Associated Press.

Про це повідомляє американське інформаційне агентство AP.

Також зазначається, що командувач військами протиповітряної оборони Білорусі генерал-майор Андрій Лук’янович повідомив, що поблизу кордону були розгорнуті зенітні ракети і солдати радіотехнічного корпусу країни. Він охарактеризував ці дії як "значне посилення" військ. 

Лукашенко 18 серпня оголосив, що віддав наказ про стягування майже третини армії до кордону з Україною. Видання підкреслює, що він не уточнив чисельність військових, але нагадав, що білоруська армія налічує близько 60 000 осіб.

Лукашенко зазначив, що це рішення стало відповіддю на розгортання додаткових українських військ уздовж кордону. "Але це неможливо перевірити незалежним чином", – підкреслює AP.

Україна не підтвердила інформацію про розгортання білоруських військ на 1084-кілометровому спільному кордоні.

AP нагадує, що Росія використовувала Білорусь, яка залежить від російських кредитів та дешевих енергоносіїв, як плацдарм для повномасштабного вторгнення в Україну, перекинувши свої війська через білоруську територію для нападу на Україну з півночі. У 2023 році Росія також перемістила частину своєї тактичної ядерної зброї до Білорусі.


Теги статті: Лукашенко АлександрЛукашенкоГраницаКордонУкраїнаУкраинавойскавійськаБеларусьБілорусь
Останні новини