«Путін ніколи не здасться в Україні», - Пітер Шредер


"Путін ніколи не здасться в Україні", - стверджує колишній аналітик ЦРУ Пітер Шредер у статті для журналу Foreign Affairs. Він пропонує США мінімізувати війну в Україні та підписати з Росією угоду про припинення вогню.

На думку автора, незважаючи на поширені уявлення, політика Путіна щодо України не є лише «перевіркою Заходу на міцність».

Кремль переконаний, що він має «стратегічну необхідність запобігти перетворенню України на бастіон, який Захід може використовувати для загрози Росії».

Таким чином Путін «взяв на себе особисту відповідальність за досягнення цієї мети і, ймовірно, вважає, що це виправдовує практично будь-які витрати. Спроба змусити його відступити - це марна справа, яка тільки витрачає життя і ресурси».

Автор у цьому контексті радить західним країнам «дочекатися, коли Путін піде». І поки він не залишив пост – підтримувати Україну, дозволяючи їй вистояти, мінімізуючи рівень бойових дій та витрати ресурсів.

Ба більше, Вашингтон має переконати Київ уникати «значних, марнотратних наступів», як у Курській області, оскільки вони лише виснажують ресурси ЗСУ, не даючи їм прориву.

«Вашингтон також має підтримати припинення вогню, яке зупинить бойові дії. Хоча Путін, безумовно, може порушити будь-яку угоду, вигоди від припинення вогню перевершують ризики. Припинення вогню дозволить Україні зміцнити свою оборону та навчити більше солдатів, а Захід зможе адаптувати свої дії, продовжуючи постачати країні зброю. Ба більше, припинення вогню запобігатиме загибелі більшої кількості солдатів і цивільних осіб у конфлікті, який не має реального кінця, поки Путін не зникне», - наголошує експерт.

Також необхідно продовжувати санкції – «але не варто очікувати, що вони дадуть значний ефект».

«Основна мета санкційного тиску полягає в тому, щоб надіслати правильний сигнал союзникам США, мати важіль для післяпутінської Росії, а також уникнути внутрішньої критики», - пояснює Шредер.

Під відходом Путіна він також має на увазі не його повалення, оскільки раніше Заходу це не вдавалося. І якщо такий процес буде ініційований, це може спричинити ескалацію з боку Росії.


Теги статті: ПутінПутинЦРУПитер ШредерНападение России на УкраинуНапад Росії на УкраїнуВойнаВійна
Останні новини