МВФ пропонує збільшити ставку ПДВ, — Гетманцев


Міжнародний валютний фонд закликає Україну до підвищення податку на додану вартість і зазначає, що ресурси в законопроєкті про підвищення податків недостатні. Які рішення ухвалить Україна та коли слід очікувати змін.

За підсумками зустрічі місії Міжнародного валютного фонду (МВФ), Міністерства фінансів України та Національного банку, було зазначено на недоступність ресурсів у законопроєкті, що стосується підвищення податків. Про це повідомив голова парламентського комітету з фінансових, податкових та митних питань Данило Гетманцев. У матеріалі "Без переказів з картки на картку і з новими податками. Що чекає ФОПів восени" "Фокус" аналізував податкові зміни, які очікують на підприємців і фізичних осіб восени.

МВФ тисне: які нові податки пропонує Україна на додаток до існуючих

За словами Гетманцева, серед додаткових джерел МВФ пропонує розглянути питання підвищення ПДВ. Наразі ПДВ в Україні становить 20%. У країнах ЄС ставки часто відрізняються — існує базова ставка ПДВ, а також знижена (для певного переліку товарів і послуг). Наприклад, базова ставка ПДВ у Польщі — 23%, а в Німеччині — 19%.

Серед додаткових джерел МВФ пропонує перегляд ставок ПДВ. Зараз ПДВ в Україні складає 20%

"Для МВФ очевидною є недостатність ресурсів навіть в невдалому проєкті Верховної Ради. Серед додаткових джерел пропонують розглядати ПДВ", — зазначив він.

Більше того, на зустрічі з МВФ обговорювався спеціальний податок на банки. Проте щодо цього питання обговорення триває, додав голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики.

Нагадаємо, що з жовтня 2024 року в Україні планується реалізація широкого пакету податкових змін, які стосуватимуться бізнесу та фізичних осіб — найманих працівників і ФОП.

МВФ відзначає очевидну недостатність ресурсів навіть в проваленому проекті ВР, тому серед додаткових джерел розглядають ПДВ.

Фото: УНІАН

Зараз проєкт підвищення податків передбачає наступні зміни для ФОП:

підвищення військового збору з 1,5% до 5%; введення 1% військового збору для платників єдиного податку 3-ї групи; запровадження військового збору у розмірі 10% від мінімальної заробітної плати на місяць для ФОП-платників єдиного податку 1-ї, 2-ї та 4-ї груп.

Українським громадянам варто очікувати суттєве підвищення оподаткування

Фото: Pexels

Чи вирішить підвищення податків проблему: думка експертів

Як пояснив "Фокусу" заступник голови АО "Алібі" Олексій Бебель, українським громадянам слід готуватися до суттєвого підвищення оподаткування, однак такі кроки навряд чи принесуть тривалий ефект.

"Зазвичай запровадження нових податків або підвищення існуючих, а також розширення бази оподаткування, має нетривалий ефект. Оскільки він припаде на вже укладені контракти, то перші три-чотири місяці буде спостерігатися стрибок у надходженнях до бюджету від цих податків, потім кількість платежів зменшиться. А за певних умов, через півроку після цього стрибка сума зборів може виявитися меншою, ніж перед запровадженням підвищених податків. Падіння відбудеться, оскільки приблизно через чотири місяці будуть знайдені нові шляхи оптимізації, а стагнація зборів може відбуватися на фоні посилення кризових явищ в економіці та подальшого скорочення споживання з боку населення", — зазначив Бебель у коментарі "Фокусу".

Керуючий партнер Адвокатського об’єднання "Віннер Партнерс" Сергій Литвиненко додає, що підвищення податків несе ризики для економіки.

На зустрічі з МВФ обговорювався спеціальний податок на банки, проте щодо цього питання обговорення триває, додав голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики.

"На мою думку, спочатку слід скоротити державні витрати та обмежити можливість державних органів проводити закупівлі, які не пов’язані з особливостями воєнного стану, що діє в нашій державі", — вважає юрист Сергій Литвиненко.


Теги статті: МинфинМінфінНалогиПодаткиГетманцев ДаниилНДСПДВМВФМеждународный валютный фонд
Останні новини