У Львові суд засудив заступника директора інституту НАН за одержання хабаря


Франківський районний суд Львова виніс рішення стосовно заступника директора інституту НАН України Ігоря Андрейка. Посадовець отримав 31,5 тис. грн хабаря за обіцянку допомогти підприємцеві в оренді приміщення. Суд присудив йому штраф у розмірі 34 тис. грн з забороною займати певні посади. Вилучений хабар буде знищено.

Згідно з вироком, який було оприлюднено в судовому реєстрі у вересні 2024 року, Ігор Андрейко, перебуваючи на посаді заступника директора з науково-технічної роботи фізико-механічного інституту ім. Георгія Карпенка НАН України, отримав 31,5 тис. грн хабаря. За цю суму він обіцяв передати підприємцеві приміщення площею 371 м2 в оренду. Після отримання всієї суми хабаря посадовця затримали.

Ігор Андрейко визнав свою провину в отриманні хабаря. У суді він розповів, що до інституту звернувся чоловік, зацікавлений в оренді приміщення для підприємницької діяльності. Він нібито хотів вирощувати креветок, але йому пояснили, що для таких цілей приміщення не надають. Обвинувачений зазначив, що пояснив чоловікові, що для укладення договору оренди потрібно час, а також має пройти аукціон і слід отримати погодження НАН України. Підприємець не хотів чекати, тому посадовець заявив, що «вдався до отримання хабаря», зокрема через важкі життєві обставини (хвороби близьких людей і низьку зарплату).

Справу розглянула суддя Оксана Баран, яка дослідила усі матеріали та аргументи сторін. Вона визнала посадовця винним у отриманні хабаря, призначивши покарання – 34 тис. грн штрафу з позбавленням права займати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у державних та комунальних органах, установах і організаціях протягом року. Хабар підлягає знищенню. Вирок ще можна оскаржити.


Теги статті: ШтрафАндрейко ИгорьКоррупцияКорупціяВзяткихабаріНАНЛьвовЛьвівСуд
Останні новини