США не вражені "планом перемоги" Зеленського, - WSJ


План України охоплює широкий спектр потреб країни на фронті, політичні зміни всередині держави та економічні аспекти, зазначив високопоставлений представник Державного департаменту США.

Адміністрація Байдена висловлює занепокоєння у зв’язку з тим, що план президента України Володимира Зеленського щодо досягнення перемоги у війні з Росією не містить всеохоплюючої стратегії і являє собою "всього лише перероблене прохання" про більшу підтримку у вигляді зброї та зняття обмежень на ракети далекого радіусу дії.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на слова американських чиновників. Протягом декількох місяців Зеленський наполягав на тому, що цей план є основою для перемоги над Росією, і висловив намір обговорити його з президентом США Джо Байденом під час зустрічі в Білому домі. Таким чином, адміністрація Байдена вперше отримає повне уявлення про цей план.

Тим не менш високопоставлені американські та європейські чиновники, знайомі з загальними напрямками цього плану, зазначають, що він не пропонує ясного шляху до перемоги України, особливо в умовах неухильного успіху російських військ на фронті.

"Я не вражений, там особливо нічого нового", – заявив один із високопоставлених чиновників.

Ключовим елементом плану є вимога про надання США "зеленого світла" для використання зброї так, як вважає за потрібне Київ, заявив президент Фінляндії Александр Стубб в інтерв’ю The Wall Street Journal. Він зазначив, що без таких повноважень українські пропозиції в кінцевому підсумку стануть "менш актуальними", і існують побоювання, що Київ не зможе протистояти подальшим російським атакам.

Байден протягом декількох місяців відмовлявся задовольнити давнє прохання України про зняття обмежень на далекобійні ракети, надані США та Великою Британією, які дозволили б українським військам завдавати ударів по військових цілях на території Росії. Позиція США зустріла сильний опір з боку ряду європейських лідерів, які вважають, що Україна заслуговує на можливість безперешкодно протистояти російським військам після 2,5 року конфлікту.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський повідомив журналу, що наполягав на тому, щоб його американські та британські колеги, включаючи держсекретаря Ентоні Блінкена та радника з національної безпеки Джейка Саллівана, дозволили Україні використовувати далекобійне озброєння на свій розсуд, відкідаючи припущення про те, що Путін піде на ескалацію конфлікту.

"Ви хочете сказати, що Путін не використовує всі доступні ресурси проти України?" – підкреслив Сікорський.

Однак канцлер Німеччини Олаф Шольц підтримав позицію Байдена про заборону вільного використання ракет далекого радіусу дії. Напередодні зустрічі із Зеленським він зазначив, що Німеччина не підтримає зняття обмежень, додавши, що це "суперечить моїм особистим переконанням".

У своєму виступі в ООН в середу Зеленський попередив про майбутні загрози з боку Росії, що стосуються ударів по енергетичній інфраструктурі та атомних електростанціях України, але не згадав жодних деталей мирного плану і не зробив запитів щодо озброєння.

"За кулісами Зеленський висунув максималістські вимоги, сподіваючись на те, що США і їхні союзники забезпечать Київ усім, чого він хоче, зазначають американські та європейські чиновники. Але теперішній стан української системи розчарував ключових помічників Байдена, заявили американські представники, які в останні тижні відвідали Київ і ознайомилися з елементами плану. Вони сподівалися почути щось значуще, що адміністрація Байдена могла б підтримати, особливо зважаючи на те, що їй залишилося всього чотири місяці при владі", – повідомляє видання.

План України охоплює широкий спектр потреб країни на фронті, політичні реформи всередині держави та економічні питання, зазначив високопоставлений чиновник Державного департаменту у вівторок в кулуарах засідання ООН. Однак американські та європейські чиновники зазначили, що найбільш пропрацьованою частиною плану є перша фаза – запити, що стосуються озброєння, тоді як інші ключові аспекти мають меншу конкретику.


Теги статті: Нападение России на УкраинуНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаГосдеп СШАЗеленскийСША
Останні новини