У CNN розповіли, коли загроза застосування Росією ядерної зброї була найбільша


Восени 2022 року Росія нібито розглядала можливість застосування проти України ядерної зброї. США отримали цю інформацію, і в жовтні 2022 року американському міністру оборони Ллойду Остіну довелося зателефонувати тодішньому "російському колезі" Сергію Шойгу.

Про це заявив американський журналіст Боб Вудворд у своїй новій книзі "Війна". Вона потрапила в розпорядження CNN перед публікацією (книга буде видана 15 жовтня).

Журналіст зазначає, що до вересня 2022 року звіти американської розвідки розкривали "глибоко тривожну оцінку" Володимира Путіна: кремлівський диктатор був настільки відчайдушно стурбований втратами на полі бою, що міг застосувати тактичну ядерну зброю в Україні.

Тоді Білий дім вважав, що ймовірність тактичного ядерного удару – 50/50.

Президент США Джо Байден відреагував на ситуацію. "Через усі канали виходьте на зв’язок із росіянами, – доручив він своему раднику з національної безпеки Джейку Саллівану, – Скажіть їм, що ми зробимо у відповідь".

Вудворд розповів, що в жовтні між Остіном і Шойгу відбулася напружена розмова.

"Це був, мабуть, найбільш хвилюючий момент за всю війну", – пізніше сказав про цей епізод Колін Каль, високопосадовець Пентагону.

Остін тоді попередив росіян, що всі обмеження для України були б переглянуті. "Це ізолювало б Росію на світовій арені настільки, наскільки ви, росіяни, не можете повністю оцінити", – заявив очільник МО США, за словами журналіста.

"Я не люблю, коли мені погрожують", – відповів Шойгу.

"Пане міністре. Я керівник наймогутнішої армії в історії світу. Я не погрожую", – відповів Остін.

Через два дні росіяни запросили ще один дзвінок. Цього разу міністр оборони Росії драматично заявив, що, мовляв, українці нібито планують використати "брудну бомбу".

"Ми вам не віримо", – твердо відповів Остін, згідно з Вудвордом. "Ми не бачимо жодних ознак цього. І світ це побачить", – запевнив керівник Пентагону.

Також він сказав Шойгу "не робити цього". Російський міністр відповів: "Я розумію".


Теги статті: Нападение России на УкраинуНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаШойгу СергейПентагонСШАОстин ЛлойдЛлойд ОстинЯдерное оружиеядерна зброяРосіяРоссия
Останні новини