АНТИКОР — национальный антикоррупционный портал
Киев: 18°C
Харьков: 20°C
Днепр: 22°C
Одесса: 22°C
Чернигов: 18°C
Сумы: 20°C
Львов: 17°C
Ужгород: 19°C
Луцк: 17°C
Ровно: 17°C

Парламенту рекомендували проголосувати за заборону українцям продавати домашнє м’ясо та сало з 2020 року

Парламенту рекомендували проголосувати за заборону українцям продавати домашнє м’ясо та сало з 2020 року
Парламенту рекомендували проголосувати за заборону українцям продавати домашнє м’ясо та сало з 2020 року

Аграрний комітету ВРУ рекомендував парламенту прийняти законопроект про заборону українцям продавати домашнє м’ясо та сало з 2020 року. Про це повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, документ №7489 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів стосовно забезпечення простежуваності» зареєстровано 16 січня 2018 року. Аналіз документу читайте у матеріалі «Свинини не їсти, молока не пити!» 

Документ передбачає введення вже з 1 січня 2020 року заборони використання м’яса та інших продуктів забою, отриманих в результаті забою не на бойні, що має експлуатаційний дозвіл. Заборона не стосується лише випадку власного споживання такої продукції. 

Водночас, чинний ЗУ «Про основі принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачає введення цієї заборони з 1 січня 2025 року і дозволяє реалізацію м’яса на агропромисловому ринку кінцевому споживачу в межах 50 кілометрів від місця забою або в області, в якій він здійснений.

Народні депутати Олександр Бакуменко та Петро Юрчишин основною метою цього документа назвали попередження розповсюдження особливо небезпечних хвороб тварин, а також підвищення відповідальності операторів ринку стосовно забезпечення простежуваності й безпечності харчових продуктів.

А про те, що такий підхід нанесе непоправної шкоди селянам, оскільки буде заборонена закупівля домашнього м’яса, вони цнотливо промовчали. Тобто, по суті, законопроект №7489 закриває ринок реалізації м’яса приватним домогосподарствам. Пропонується здійснювати забій тварин не самостійно, а на сертифікованих пунктах забою. Заборона не стосується лише випадку власного споживання такої продукції.

Тобто, вже менш як за два роки українці не зможуть вільно продавати м’ясо, яке самі ж виробили. За великим рахунком, національний продукт може зникнути з наших столів. Така ситуація відбувається вже не вперше. Ситуація з м’ясом подібна до історії з впровадженням нових стандартів про вимоги до якості молока. Це призвело до незадоволення населення, необхідності кількаразової відстрочки запровадження стандартів ЄС (скасування діючого ДСТУ 3662-97 та набрання чинності новим ДСТУ 3662-2015) і державного фінансування закупівлі обладнання через кооперативи", — так оцінили законопроект в «Асоціації тваринників України».


Наявні загрози прийняття даного законопроекту на засіданні аграрного комітету хотіла озвучити голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар, однак голова комітету Олександр Бакуменко їй не дав слова.


Теги статьи: СалоАграрный комитет ВРУПродуктыМясо

Дата и время 18 марта 2018 г., 17:33     Просмотры Просмотров: 2156
Комментарии Комментарии: 0

Комментарии:

comments powered by Disqus
19 июля 2018 г.
loading...
Загрузка...

Наши опросы

Какой из кандидатов уже заявивших о своем участие в президентских выборах самый достойный?








Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
0.618985