Угорщина відмовляється фінансувати закупівлю ЄС боєприпасів для України

Читать на русском
Угорщина відмовляється фінансувати закупівлю ЄС боєприпасів для України
Угорщина відмовляється фінансувати закупівлю ЄС боєприпасів для України

Угорщина не братиме участі у спільному фінансуванні Євросоюзом закупівлі боєприпасів для передачі їх Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву міністра закордонних справ та зовнішньоекономічних зв’язків Угорщини Петера Сійярто, яку приводить Index.

Він пояснив, що на порядку денному Євросоюзу є кілька пропозицій, спрямованих на збільшення постачання озброєнь в Україну. Загалом на столі знаходяться дві пропозиції, які б дозволили перевозити велику кількість боєприпасів. Серед них у першому реченні йдеться, що якщо країна-учасниця постачає боєприпаси в Україну з власних запасів, то це фінансуватиметься із загального бюджету в розмірі одного мільярда євро.

"Угорщина досі не хоче постачати зброю. При цьому ми не заважаємо іншим робити те, чого вони хочуть. Вклад Угорщини у розмірі одного відсотка - це приблизно 10 мільйонів євро - буде використаний для інших заходів", - сказав міністр.

Він пояснив, що ці гроші витратять для таких цілей, як стабільність Західних Балкан та скорочення міграції до Євросоюзу. Згідно з другою пропозицією, держави-члени союзу намагатимуться передати Україні якнайбільше нових спільно закуплених боєприпасів. У зв’язку з цим буде також створено нову фінансову базу у розмірі одного мільярда євро.

"Угорщина також не братиме участі у цьому. Ми не купуємо боєприпасів для відправки в Україну. Тому внесок Угорщини до цього фонду також може бути використаний для спільної мети", - додав Сійярто.

Дата і час 20 березня 2023 г., 16:45     Переглядів Переглядів: 1853