АНТИКОР — национальный антикоррупционный портал
Киев: 1°C
Харьков: 0°C
Днепр: 2°C
Одесса: 6°C
Чернигов: 0°C
Сумы: 0°C
Львов: 6°C
Ужгород: 10°C
Луцк: 5°C
Ровно: 4°C

Як годують солдата за 60 гривень на день

Як годують солдата за 60 гривень на день
Як годують солдата за 60 гривень на день

Depo.ua розбирався, чому держава погано годує власних воїнів, і дізнався, як українські військові навчились "добувати їжу" без допомоги Міноборони

 

Відомо, що однією із найболючіших проблем української армії є харчування. Нещодавно вибухнув черговий скандал навколо неякісних продуктів, якими годують українських військових. Так, на своїй сторінці у "Фейсбуці" боєць 11-го мотопіхотного батальйону "Київська Русь" Іван Савєльєв поскаржився, що їх годують тушонкою з хробаками і хлібом з пліснявою і зовсім не дають овочів, сира і масла.

ХАРЧОВІ СХЕМИ ВИЖИВАННЯ УКРАЇНСЬКИХ СОЛДАТ В АРМІЇ

Ситуація з неякісною їжею - доволі характерна для української армії. Причому проблема раціону в різних батальйонах виглядає по-різному: десь постачальник завозить неякісні продукти, десь воїни скаржаться на обмежений асортимент, а десь їм не вистачає овочів та м’яса.

Так, боєць добровольчого батальйону "Айдар" Віталій Баденко (демобілізований з серпня) розповів depo.ua, що з харчуванням у них все було добре, адже вони їли виключно їжу, яку присилали волонтери. "Тушонка була, рибні консерви, крупи, макарони, мівіна, сухі борщі-супи, солодощі всякі, згущонка. Якось так. Свіжі фрукти та овочі були рідко", - розповів боєць. При цьому він наголосив, що від держави інколи видавали сухпаї, але вони були не в пріоритеті, в основному бійці складали їх "на чорний день".

А ось боєць Нацгвардії (знаходиться під Артемівськом) Олександр Зленко на їжу практично не скаржиться, хоча визнає, що під час навчань на полігоні харчування було кращим. " У нас смачніше, ніж було на полігоні, харчування. Особливо там смачний робили рис розсипчастий та нерозварені макарони. Я не знаю, як вони то навчились робити, але хай навчать і інших. Якби тут у нас ще було м’ясо та овочі - взагалі було би супер. А так дають підливу з тушняку і десь два рази на тиждень салати роблять. А зранку замість сиру з маслом дають ковбасу", - розповів елементи військового побуту нацгвардієць.

Олександр зауважує, що харчування в армії подібно до шкільної їдальні. "Армійська їдальня то як їдло у школі. З тією різницею, що я можу собі купити того, що мені не вистачає. Купуєш кетчуп або соус і воно стає смачним. Ну а ще нас рятують волонтерські закрутки - смачно і різноманітно", - сказав солдат.

Коли держава припинить годувати армію пліснявілим хлібом і тушонкою з хробаками - фото 1

Звичайний солдатський обід (фото Майкл Щур / Facebook)

А ось танкіст Віктор Колуменко, що служить в стрілецькому загоні, який передали на підсилення прикордонникам Харківської області, відзначає, що в цілому скаржитись на харчування нема чого: продуктів вистачає, лише не завжди вони якісні, і відмічає ще один цікавий факт - інколи весь раціон може зіпсувати невміле приготування.
"Продукти завозять по понеділках з розрахунку на тиждень: тушонку, згущик, рибні консерви (кілька, бички, сардини), крупи, хліб та булочки з повидлом. Хліб та булочки також на тиждень, тож до неділі вони вже черстві і навіть пліснява може з’явитись. Інколи бувають перебої з рисом і гречкою, тоді дають більше пшона, гороху, вівсянки і т.д. Багато залежить від кухаря. Якщо один з наших працював в ресторані, а людей у нас мало, то й приготує гарно, а якщо в базовому таборі людей значно більше, а у кухарів руки не з того місця, то з тих же продуктів виходить якась гидота", - розповів танкіст.

Отже, розраховувати на різноманітний та збалансований раціон від держави - справа поки що безнадійна. Один із сценаріїв порятунку від одноманітної їжі - готівка та волонтери. Маєш гроші - купуєш, що хочеш, не маєш - чекаєш, поки волонтери пришлють якійсь смаколик.

А ось боєць батальйону ім. Кульчицього Сергій Пономаренко розповів ще один варіант виживання солдат в пошуках потрібної їм їжі - бартерний обмін з місцевими. "Мій батальйон фактично сам себе забезпечує. Маємо в Харківській області село, з яким співпрацюємо ще з минулої весни. Ми їм щось робимо, допомагаємо по господарству, а вони нам віддячують продуктами", - розповів боєць depo.ua.

Словом, наші воїни за півтора роки війни навчились не тільки воювати, але й харчі собі добувати.

Коли держава припинить годувати армію пліснявілим хлібом і тушонкою з хробаками - фото 2

Хто кого: постачальники харчів VS держава

Зазвичай в подібних скандалах держчиновники люблять піднімати руки до гори і казати "А ми тут до чого?". Дійсно, поверхнево ситуація з харчуванням армії виглядає так: держава оголошує тендери і фірми-переможці займаються постачанням тої чи іншої військової частини або області. Здається, ніби схема чесна, правильна і зрозуміла. Але якщо копнути глибше, то все виявиться не так просто.

Дійсно, не всі постачальники (а в Україні їх чотири: "Укрпродакорд", "Авіка", "Артек-Союз" та "Геус Груп") сумлінно ставляться до якості продукції, що постачається, тому мають місце подібні "харчові скандали" в армії. Але штука в тому, що більшість з тих постачальників не мінялась роками, до того ж у деяких з них занадто великий відсоток обслуговування військових частин (наприклад, "Геус Груп" забезпечує харчами половину всієї армії, а решта розподілена між трьома іншими фірмами). Тому, маючи залізні "зв’язки" в профільних відомствах (причому при будь-якій владі), деякі постачальники можуть собі дозволити інколи нехтувати якістю продукції, розуміючи свою безкарність. Очевидно, тому і складається враження, що в армії коїться суцільний жах.

За словами заступника генерального директора фірми "Авіка" Ольги Ларіної, локально на якість харчування впливає добросовісність комбригів."Загальновідомо, що коли комбриг боліє душею за своїх бійців, то харчування у його бригаді нормальне, і навпаки", - вважає представник постачальника харчів для армії.

Окрім того, вона пояснила, що доволі часто причиною скарг є банальне непорозуміння між військовими і постачальниками. "Наприклад, десь місяць тому в ФБ розгорівся "скандал" - нібито в якусь частину було завезено неякісну тушонку. Скарга полягала у тому, що хтось взяв банку тушонки, виклав з неї м’ясо на ваги та визначив, що в банці лише трішки половини ваги - це м’ясо, інше - соус. Це такий класичний приклад необізнаності. Справа в тому, що згідно з ДСТУ, вміст м’яса в готовій тушонці і має бути близько 56%. Отже, ця тушонка повністю відповідала вимогам ДСТУ, як це й мало бути", - розповіла Ларіна.

Якщо ж казати глобально, то підводних каменів занадто багато: починаючи від тотального недофінансування, до небажання держорганів удосконалювати законодавство.

Так, зараз середня ціна на харчування особового складу близько 60 грн на добу з ПДВ. Логічно, за цю ціну можна більш-менш добротно нагодувати бійця, але навряд чи можна говорити про будь-які смаколики або різноманітний асортимент. А, враховуючи той факт, що в цю суму закладена оплата комунальних послуг фірмою-постачальником, можна передбачити, що скоро бійцям прийдеться затягнути свій пасок - адже з 15 жовтня почнеться опалювальний сезон за новими, підвищеними тарифами. А це означає, що забезпечувати військовий раціон прийдеться за меншу ціну. Важко придумати, яким чином то можна зробити, окрім як закуповувати менш якісну сировину.

Коли держава припинить годувати армію пліснявілим хлібом і тушонкою з хробаками - фото 3

Консервовані помідори, які упаковують не в трилітрові банки, не підходять армії "за стандартами"

Або ось ще один приклад "харчового маразму" - небажання держави дозволити ввести в раціон військових продукти, які виготовляються не за ДСТУ, а за ТУ. Адже відомо, що ДСТУ - це доволі умовний стандарт, який є абсолютно неактуальним. Для прикладу, консервовані помідори, які купоряться не в трилітрові банки, а в меншу тару, вже йдуть з позначкою ТУ, хоча процес їх консервування не змінюється. Сіль в тому, що за ДСТУ вони можуть бути лише в трилітрових банках і все.

"Через це ми не можемо постачати нормальні овочеві консерви і маринади. Це б дозволило значно покращити асортимент харчування і ми впевнені, що вояки були би вдячні нам за це. Із-за якихось незрозумілих причин нам не можуть дозволити це робити, не можуть прийняти відповідний закон. Адже всім відомо, що ТУ - це не якісь страшні хімікати, а лише відхилення від тих стандартів ДСТУ, які були прийняті в минулому столітті і в іншій країні", - скаржиться представник "Авіки".

Ще варто згадати одвічно актуальну проблему модернізації кухонь та їдалень. Не секрет, що вік обладнання в харчоблоках української армії вже наблизився, а то й перейшов межу людського пенсійного віку. На такому обладнанні важко нагодувати 100 людей, не кажучи вже про кілька сотень, оскільки зараз військові частини переповнені. Як результат - видовище не для слабких: величезні черги вояк в їдальню в очікуванні порції їжі.

Щодо свіжих овочів і фруктів, то, схоже, від держави солдати їх ще не скоро побачать, адже їх просто заборонено постачати. Міноборони вважає, що постачання цих продуктів може призвести до отруєнь та хвороб кишково-шлункового тракту, тому в відомстві вирішили просто заборонити їх постачання. Як вижити без свіжих овочів і фруктів у Міноборони не пояснюють, отже, ви, солдати, викручуйтесь, як можете.

Коли держава припинить годувати армію пліснявілим хлібом і тушонкою з хробаками - фото 4

Сухпайка українського солдата

Надія є? Надія є

Звісно, простіше і актуальніше казати "зрада" чи "всьопропало". Але, попри всі складнощі в роскрутці державної машини, ані вояки, ані постачальники не опускають рук.

Одним із позитивних моментів, який можна вважати маленькою перемогою в поступовому вирішенні питання харчування, є той факт, що з 1 червня цього року раціон військовослужбовців дещо покращився. Так, постановою КМУ за ініціативою МО та Тилу Збройних Сил було збільшено норму м’яса, а в меню додано сало (як сало могло не бути раніше в раціоні української армії? Нонсенс), мед, повидло тощо. Крім того, був прийнятий п 8. до норми №1 який визначив так звані альтернативні сухпайки на випадок неможливості харчування у стаціонарних умовах. Ці набори, серед іншого, передбачають готові консервовані перші та другі страви, льодяники, каву, чай, печиво.

Ну а про "сезонність" позитивного збільшення витрат на харчове забезпечення ми вже говорили - поки нема опалення на 60 грн за добу вояки можуть фактично "шикувати", а ось взимку все стане значно складніше.

За словами постачальників військових харчів, вже існують купа напрацювань і розписаних варіантів щодо вирішення проблеми військового харчування, враховуючи закордонний досвід і українські реалії. Однак проштовхнути їх "на гору" вкрай важко.

Ще одним позитивним фактом є те, що волонтери Мінооборони почали роботу над пілотним проектом щодо харчування в двох військових частинах. Однак він поки що не запущений.

Наразі постачальникам лишається лише мріяти, як би "дотягнутись" хоча би до рівня армії Грузії, в якій, як відомо, реформи відбулись зовсім нещодавно - адже на харчування одного грузинського воїна на добу закладено $9, або 210 грн. А українським воїнам лишається воювати, між іншим винаходячи нові схеми "видобутку" потрібних харчів.

Depo.ua пропонує ознайомитись з раціонами харчування найкращих армій світу: США та Ізраїлю, щоб зрозуміти, чого нам потрібно прагнути.

Як годують солдата за 60 гривень в день - фото 5

 

 

Ольга Москаленко

depo.ua

 

 


Теги статьи: Армия

Дата и время 07 сентября 2015 г., 09:55     Просмотры Просмотров: 3568
Комментарии Комментарии: 0

Комментарии:

comments powered by Disqus
loading...
Загрузка...

Наши опросы

На чьей вы стороне в событиях под Радой?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
0.053989