Апеляційна палата ВАКС відмовила у націоналізації двох кар’єрів Дерипаски

Читать на русском
Апеляційна палата ВАКС відмовила у націоналізації двох кар’єрів Дерипаски
Апеляційна палата ВАКС відмовила у націоналізації двох кар’єрів Дерипаски

Апеляційна палата ВАКС відмовила Мін’юсту у конфіскації компаній ПрАТ «Хустський кар’єр» та ПрАТ «Жежелівський кар’єр» — суд визнав недостатніми докази їхнього зв’язку з підсанкціонованим російським олігархом Олегом Дерипаскою. Про це повідомляє прес-служба Апеляційної палати ВАКС, пише Укррудпром .

16 червня палата розглянула апеляційні скарги ТОВ «Компанія «Алюміній України», ТОВ «Гуардон Україна», ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», ТОВ «Глухівський Кар’єр кварцитів», ТОВ «Запоріжалюмінторг», ТОВ «Сервісний центр «Металург», ПрАТ «Хуст кар’єр», ПрАТ «Жежолівський кар’єр» та компанії «Самста Лімітед» (Samsta Limited) на рішення ВАКС від 16 лютого 2023 року про конфіскацію активів.

«За результатами розгляду колегія суддів залишила чинність рішення ВАКС про застосування санкції та конфіскації 100% корпоративних прав ТОВ «Компанія «Алюміній України», ТОВ «Гуардон Україна», ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», ТОВ «Глухівський Кар’єр кварцитів», ТОВ « Запоріжалюмінторг», ТОВ «Сервісний центр «Металург».

У свою чергу через відсутність достатніх доказів про можливість підсанкційною особою розпоряджатися корпоративними правами ЗАТ «Хустський кар’єр» та ЗАТ «Жежелівський кар’єр» — у цій частині було відмовлено в позовних вимогах Міністерства юстиції України», — йдеться у повідомленні.

При цьому постанова набрала законної сили з моменту проголошення та оскарження в касаційному порядку не підлягає.

Рішення ухвалили з особливою думкою судді Павлишина А.Ф. При цьому в лютому один із суддів суду першої інстанції також заявив особливу думку: за його словами, Міністерство юстиції не довело, що пов’язана з Дерипаскою компанія Strabag SE, продавши кар’єри в жовтні 2021 року кіпрській Samsta Limited, зберегла можливість прямо чи опосередковано розпоряджатися цими компаніями. .

Гендиректор Concorde Capital Ігор Мазепа раніше заявляв, що Хустський та Жежелівський кар’єри належать йому і Віталію Антонову , Василю Даниляку та німцю Флоріану Гуту.

Він стверджує, що жоден із інвесторів не має відношення до російського олігархату. Ми купили ці активи у австрійського виробника будматеріалів Strabag, де олігарх Дерипаска мав пакет акцій 27%. Тобто зараз ці активи не мають жодного стосунку ні до Strabag, ні до його міноритарного акціонера Олега Дерипаски. Concorde Capital» , - заявляв Мазепа.

ukrrudprom.com

Дата і час 18 червня 2023 г., 18:41     Переглядів Переглядів: 2206