Від трусів до ракет: Умєров передав усі закупівлі своїй людині

Читать на русском
Від трусів до ракет: Умєров передав усі закупівлі своїй людині
Від трусів до ракет: Умєров передав усі закупівлі своїй людині

5 жовтня зранку Кабмін призначив нових заступників міністра оборони, зокрема і тих, які відповідатимуть за закупівлі. Це призначення було більш ніж очікуваним, адже з моменту звільнення міністра Олексія Резнікова підписання всіх контрактів МО зупинилось.

"Умєров весь час був у відрядженнях, лишив це на Павлюка – єдиного заступника Резнікова, якого Кабмін не звільнив. Але той теж нічого не підписував. Тому всі чекали профільних заступників", – каже співрозмовник видання у міністерстві.

На момент призначення Умєров заходив у міністерство без команди. Але за два тижні все перегралось і 18 вересня Кабмін звільнив із займаних посад усіх заступників міністра оборони та державного секретаря структури, включно із заступником міністра Денисом Шараповим, колишнім бізнес-партнером голови ОП Андрія Єрмака, який в МО курував закупівлі зброї.

"Після цього життя в міністерстві завмерло. Керівники середніх ланок теж почали готуватись до звільнень. Особливо зважаючи на чутки з ФДМ, що Умєров може ще сьогодні з тобою мило говорити, а на завтра в тебе заберуть допуск і перестануть відповідати на дзвінки", – говорить ще один співрозмовник видання.

"Умєров – все-таки східна людина і з хорошою освітою, просто зробити із себе пішака він би не дозволив. Я запам’ятав одну його фразу: не говоріть про мене погане, щоб я не почав говорити про вас правду", – розповідає співрозмовник серед високопосадовців.

Згодом було призначено нового держсекретаря – цю посаду обійняла Людмила Дараган. У ФДМУ вона була заступницею Рустема Умєрова. Це було першим сигналом, що Умєров буде переводити за собою своїх людей.

Хоча цей процес не був таким однозначним. Тиждень тому, 27 вересня, Кабмін призначив лише трьох заступників міністра – Юрія Джигира (на фінанси), Наталію Калмикову (адаптація військових та реформа ВЛК) та Катерину Черногоренко (заступник з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації).

До цього Джигир працював у Мінфіні, Калмикова очолювала "Український ветеранський фонд", а Черногоренко працювала проєктною менеджеркою у Міністерстві цифрової трансформації, керувала проєктом "Армія дронів".

Але тиждень тому найцікавіших призначень так і не сталось. Хоча кандидати і були, вони злетіли, бо президент нібито сказав, що заступники мають бути від Умєрова, а не від політичних груп.

І от у четвер стало нарешті відомо про 3 нових заступників.

Новий заступник міністра оборони Станіслав Гайдер у відомстві буде опікуватися питаннями інституційного розвитку. У МОУ очікують, що його досвід допоможе реалізувати всі зміни, які вплинуть на спроможність міністерства й призведуть до беззаперечної прозорості та підзвітності. Раніше він обіймав посаду керівника цифрової трансформації НАЗК, а згодом займався стратегічним плануванням Агенції за методологією цілей та ключових результатів (OKRs).

Далі цікавіше – Іван Гаврилюк буде заступником з питань військово-технічної політики.

Від трусів до ракет – Умєров передав усі закупівлі своїй людині 01 eiqrtiqqqidreant

"Найважливіші завдання – розвиток ОВТ Сил оборони, перепрофілювання українського ОПК на номенклатуру НАТО та тісне співробітництво з країнами партнерами", – зазначив міністр.

До цього Гаврилюк був радником командувача сил логістики та начальником Головного управління логістики і заступником начальника Генерального штабу Збройних сил України. З квітня 2015 по березень 2018 року очолював Тил Збройних сил.

Серед його завдань:

Ще одним ключовим заступником Умєрова буде Дмитро Кліменков – його завданням буде формування політики закупівель, летальних та нелетальних закупівель та запуск Агенції ресурсних закупівель.

Від трусів до ракет – Умєров передав усі закупівлі своїй людині 02

До цього Кліменков був першим заступником Умєрова у ФДМУ. Раніше він працював директором АТ "Укртрансгаз", директором з інфраструктури та логістики компанії МАУ та керівником масштабних проєктів у шведській компанії "Еріксон". Крім того, Кліменков був заступником Умєрова у Фонді держмайна. Журналіст Юрій Ніколов зауважив, що він також є співзасновником "Мусульманської релігійної громади "Єдність мусульман". 

"На Троєщині є "Мусульманська релігійна громада "Єдність мусульман" у Деснянському районі м. Києва. Одним з її співзасновників є Дмитро Олегович Кліменков. Також співзасновником є муфтій Криму Айдер Ісайович Рустамов (очолює "Духовне управління мусульман Автономної Республіки Крим"). Також Айдер Рустамов очолює мусульманську громаду "Кебір-Джамі". І всі вищевказані мусульманські організації проводять спільні заходи разом з Меджлісом кримськотатарського народу та "ASTEM Foundation".  З вікіпедії відомо, що Рустем Умєров є спонсором Меджлісу та був керуючим директором компанії ASTEM, що управляє інвестиціями у сфері комунікацій, інформтехнологій та інфраструктури. Тож, мені здається, що Умєров поставив замом щодо НЕзбройних закупівель зрозумілу особисто йому людину", – написав журналіст.

Від трусів до ракет – Умєров передав усі закупівлі своїй людині 03

Насправді, Умєров ставить Кліменкова не тільки на нелетальні закупівлі, але й на збройні. Це найжирніша посада в міністерстві. І в цьому плані його посада буде навіть жирніша, ніж у Дениса Шарапова.

Після того як з Міноборони звільнили за яєчний скандал В’ячеслава Шаповалова, його функції з контролю за закупівлями речового забезпечення перейшли на Шарапова. Так друг Єрмака став контролювати з одного боку закупівлю боєприпасів, а з іншого – "резинок для трусів".

Але, крім нього, закупівлі зброї також були у спектрі відповідальності Володимира Гаврилова.

До створення Агенції з закупівлі зброї у нас усі закупівлі здійснювались відповідним департаментом військово-технічної політики, яким зараз керує Тоомас Нахкур. І при міністрі Резнікові департамент підпорядковувався Гаврилову.

Після минулорічних скандалів із закупівлями зброї і накручуванням цін спецімпортерами Олексій Резніков вирішив створити Агенцію, якій передати закупівлі зброї. Вона перебувала під крилом Шарапова, а нинішнього очільника Агенції Володимира Пікузо називали його людиною.

Рік агенція працювала як рядовий спецімпортер, навіть заробила свою дебіторську заборгованість. І тільки влітку був підписаний порядок Кабміну і наказ міністра, які дозволили їй стати безпосередньо державним замовником. Щоправда, грошей на агенцію поки передали аж трохи більше 2 мільярдів грн. Понад 250 мільярдів уже законтрактовано ДВТП.

Зараз ДВТП (раніше підзвітний Гаврилову) куруватиме лише дослідно-конструкторські роботи, які не приносять моментального корупційного ефекту. Тепер цим департаментом буде опікуватись Гаврилюк, якого, до речі характеризують як чесну людину.

А Кліменков отримає контроль над закупівлею зброї за кордоном, де найлегше вивести гроші на прокладки, і закупівлями речового забезпечення.

Тобто всі корупціогенні теми будуть заведені на одного заступника, і в разі чого він опиниться під ще більшим ударом і критикою, ніж Шарапов у Резнікова.

Тетяна Ніколаєнко, Цензор.НЕТ

Дата і час 06 жовтня 2023 г., 14:17     Переглядів Переглядів: 4268