США не боїться стелс-бомбардувальників H-20: чому китайська копія слабша за оригінал

Читать на русском
США не боїться стелс-бомбардувальників H-20: чому китайська копія слабша за оригінал
США не боїться стелс-бомбардувальників H-20: чому китайська копія слабша за оригінал

У Пентагоні стверджують, що китайські авіабудівники зіткнулися з багатьма проблемами при проєктуванні літака, намагаючись наблизити їхні характеристики до характеристик американських B-2 або B-21.

Американські військові скептично ставляться до загрози з боку китайських стратегічних стелс-бомбардувальників Xian H-20. У Пентагоні впевнені, що його характеристики не зрівняються із сучасними американськими зразками, оскільки китайські інженери зіштовхнулися з багатьма проблемами при розробці аналога. Про те, чому армійці не бояться китайських літаків, йдеться в публікації Breaking Defense.

"Річ у тому, що якщо подивитися на конструкцію системи H-20, то вона, швидше за все, не зрівняється з американськими платформами LO (low observable), особливо з сучаснішими, які у нас на підході", - сказав один із співробітників розвідки. Міністерство оборони.

За його словами, китайські зброярі зіткнулися з багатьма проблемами при проектуванні літака, намагаючись функціонально наблизити свою машину до таких літаків-невидимок, як B-2 або B-21. При цьому в Китаї ще не назвали точної дати випуску літака, обмежившись відповіддю - "найближчим часом".

"Можливо, вони вирішили уявити його тільки тому, що хочуть показати, що є великою, так би мовити, військовою державою. Це не обов’язково означає, що він дійсно надасть їм той потенціал, який їм потрібен, або в тій кількості, яка їм потрібна" , - підкреслило джерело в Пентагоні.

При цьому на запитання, чи H-20 викликає побоювання у американських військових, чиновник відповів — "не зовсім". Оглядачі зазначають, що така безтурботна реакція на китайські літаки далеко не перша. Наприклад, у вересні 2022 року колишній командувач Тихоокеанськими ВПС генерал Кеннет Вілсбах заявив журналістам, що китайський стелс-винищувач J-20 - це "не те, через що варто втрачати сон".

Тим часом, продовжують автори матеріалу, у Пентагоні все ж таки готуються до сценарію при якому основна частина військової могутності Пекіна виявиться досить ефективною. Хоча офіційні особи США публічно наголошують, що конфлікт із Китаєм не є неминучим, у Пекіні вважають, що війна неминуча, причому її розв’яжуть саме Сполучені Штати.

"Я не хочу покладатися на те, що китайці не вміють воювати, тому що ми не дізнаємося, що вони не вміють, поки вони не почнуть стріляти в нас. І я не хочу опинитися в положенні, коли я дізнаюся: "О, вони справді такі гарні. Це проблема", - підсумував представник американського Міноборони.

Що відомо про літак Xian H-20

Xian H-20 - це новий стратегічний бомбардувальник КНР, який розроблений за схемою "літаюче крило". За задумом китайських військових, літак повинен мати схожі тактико-технічні характеристики з американськими аналогами B-2 або B-21 і стати платформою для ядерної зброї.

літак Xian H-20 qhiddkiqqqiqukant

Конструкція бомбардувальника Xian H-20

Розробка літака йде з початку 2000-х і проводиться в суворій таємності, тому про його можливості можна лише здогадуватися. У відкритих джерелах є інформація, що H-20 може використовувати російський двигун НК-321 або буде оснащений модернізованим варіантом двигуна WS-10 вітчизняної розробки. Імовірно, літак буде представлений у 2025 році.

Дата і час 23 квітня 2024 г., 16:38     Переглядів Переглядів: 2130