Ізраїль скасував звільнення від військової служби для євреїв-ультраортодоксів

Читать на русском
Ізраїль скасував звільнення від військової служби для євреїв-ультраортодоксів
Ізраїль скасував звільнення від військової служби для євреїв-ультраортодоксів

За законом, всі ізраїльтяни зобов’язані піти на службу з 18 років: на три роки чоловіки та на два роки — жінки.

При цьому студенти Єшів (особливі релігійні установи, де вивчають Тору) мали звільнення від служби з 1949 року. Вони представляють спільноту ультраортодоксальних євреїв (харедим), яка виступає проти служби в армії, слабко залучена до економіки та багато в чому покладається на державні дотації (при цьому становить до 13% населення країни). Питання відстрочки було причиною багаторічних суперечок ізраїльтян: світські євреї часто казали, що на їхні плечі лягає дуже багато обов’язків, які ігноруються ультраортодоксами. Після вторгнення ХАМАСу дискусії загострились. Почалися протести світських юдеїв, невдоволених тим, що вони беруть він всі ризики війни.

Ці настрої підтримали міністр оборони Йоав Галант, лідер опозиції Яїр Лапід і член військового кабінету Бенні Ганц. При цьому закон, який звільняє семінаристів від призову, перестав діяти ще 2017 року. В останні роки правий уряд Ізраїлю, який спирається на консервативний прошарок суспільства, продовжував його спеціальними указами. Тепер Верховний суд ухвалив, що держава зобов’язана закликати студентів ортодоксальних навчальних закладів до армії.

«Немає жодних правових підстав розрізняти ультраортодоксальну молодь та інших ізраїльтян, які підлягають заклику на службу в ЦАХАЛі. Тягар нерівності особливо гостро сприймається зараз, коли йде війна», — йдеться у рішенні.

Ультраортодоксальні лідери розкритикували рішення, заявивши, що судді не розуміють важливість вивчення Тори та внесок у життя Ізраїлю протягом поколінь. Лідери громад загрожують уряду масовими протестами та еміграцією. Нещодавно вони перекрили вулиці банером із написом: «Смерть до призову до армії».

Дата і час 25 червня 2024 г., 20:45     Переглядів Переглядів: 1901