Високопоставлений дипломат втік до Південної Кореї

Читать на русском
Високопоставлений дипломат втік до Південної Кореї
Високопоставлений дипломат втік до Південної Кореї

Високопоставлений північнокорейський дипломат, який працював у посольстві на Кубі, втік до Південної Кореї разом із сім’єю. Це підтвердила 16 липня Національна розвідувальна служба Південної Кореї.

Про це повідомляє агентство AP.

Рі Ір Гю, який утік до Південної Кореї, працював радником з політичних питань, був третім секретарем у посольстві Північної Кореї на Кубі. Таким чином, він є найвищим дипломатом, що втік з півночі на південь Корейського півострова з 2016 року. Втеча була здійснена дипломатом та його сім’єю у листопаді 2023 року.

 eiqtiqtqiedant

Як розповів сам Рі Ір Гю південнокорейському виданню «Чосон Ільбо», він вирішив втікати, розчарувавшись у політичній системі КНДР, а також через несправедливу оцінку його праці Міністерством закордонних справ та через заборону відвідати Мексику для лікування: у дипломата був пошкоджений нерв .

За словами Рі, у лікарнях на Кубі йому допомогти не могли, оскільки через міжнародні санкції там просто не було необхідного обладнання. Заборона стала, як каже дипломат, останньою краплею, після чого він ухвалив остаточне рішення  -втекти.

Південнокорейська преса повідомляє, що Рі Ір Гю заслужив особисту похвалу від північнокорейського лідера Кім Чен Ина за успішне проведення переговорів у Панамі, внаслідок яких було звільнено затримане там у 2013 році північнокорейське судно із забороненим вантажем, включаючи бойові ракети та запчастини до винищувача. До своєї втечі дипломат брав участь у роботі щодо запобігання налагодженню дипломатичних зв’язків між Південною Кореєю та Кубою. Але у лютому 2024 року ці країни встановили дипломатичні відносини.

За даними південнокорейської влади, останніми роками збільшилася кількість перебіжчиків із Північної Кореї з-поміж високоосвічених людей. Усього з моменту завершення Корейської війни 1950-1953 років до Південної Кореї з півночі втекли близько 34 тис. осіб.

Дата і час 16 липня 2024 г., 13:22     Переглядів Переглядів: 1800