Верстати оборонки РФ змащує гонконгська офшорка з українським «фунтом»

Читать на русском
Верстати оборонки РФ змащує гонконгська офшорка з українським «фунтом»
Верстати оборонки РФ змащує гонконгська офшорка з українським «фунтом»

Митниця Німеччини пропускає до Росії партії спеціалізованої мастильно-охолоджуючої рідини для металообробних верстатів, постачання якої заборонено санкціями ЄС.

Як з’ясував The Insider, постачання займається гонконгська компанія, зареєстрована на громадян України.

Постачання в Росію будь-якої продукції під кодами 340319 і 340399, до якої входять спеціальні промислові мастила, заборонено Євросоюзом. Проте, згідно з митними даними, з початку року через німецьке місто Любек до Росії відправили понад 60 тонн спеціальних промислових мастил під такими кодами. Постачальником виступала фірма VIP Resource Limited з адресою Гонконгу. При цьому як країна відправлення вказана Німеччина, а місце відвантаження — Любек. Одержувачем виступила єкатеринбурзька компанія ТОВ Амертенд, що активно продає в Росії мастила для верстатів у роздріб.

Власником гонконгської VIP Resource Limited значиться хтось Максим Криворученко, його адреса, згідно з гонконзьким реєстром, знаходиться у місті Запоріжжя, Україна. Слідів реальної участі Криворученка у бізнесі виявити не вдалося, не виключено, що він є підставною особою. Директором також значиться громадянин України: у гонконгських документах його називають Seiedmokhammadkhassan Abtahiabarhui, в українських реєстрах він записаний як Сейєдмохаммадхассан Сейєдаліакбар Абтагіабаргуї (можна припустити, що ім’я цієї людини російською мовою слід писати як Сейєд Абіх Мох.

Технічні експерти пояснили, що правильна мастильно-охолоджувальна рідина (СОЖ) є критично важливим розхідником для будь-якого металообробного верстата, у тому числі і для тих, що використовуються у ВПК. Без СОЖ верстат зупиниться. А якщо в нього заправити не ту рідину, то верстат зупиниться назавжди. Можна лише здогадуватись, як ця проблема вирішується в умовах санкцій.

Наприклад, для верстатів DMG схваленою рідиною є Divinol виробництва німецького заводу Zeller+Gmelin. Продавці попереджають майстрів та робітників: якщо замінити потрібне змащення чимось лівим, доведеться лагодити верстат. Divinol серед інших ввозила до Росії через Любек гонконзька фірма. Як стверджують експерти, саме верстати DMG завжди були провідними для російського ВПК.

Гонконгці везли з Німеччини та інші спеціалізовані рідини для верстатів, у тому числі літій, що містять, наприклад, мастила виробництва Exxonmobil Petroleum & Chemical. Завозили з Любеку та продукцію швейцарської компанії Blaser Swisslube, яка також робить спеціальні мастила для верстатів.

З цих витоків банківських проводок і листування іранських компаній випливає, що фірма з такою самою назвою - VIP Resource Limited - фронтувала іранську "Комерційну компанію нафтохімічної промисловості Перської затоки" (Persian Gulf Petrochemical Industry Commercial Company, PGPICC). У листуванні іранців, що втекло, компанія VIP Resource Limited вказується як їхній «російський акаунт». Якщо довіряти витоку з Amin Exchange House, то ця фірма могла, зокрема, отримати 40 млн рублів з Ірану на банківський рахунок у Москві.

Дата і час 06 серпня 2024 г., 00:07     Переглядів Переглядів: 2066