КНР майже виграла перегони за Місяць

Читать на русском
КНР майже виграла перегони за Місяць
КНР майже виграла перегони за Місяць

Якщо відкриття китайських науковців підтвердиться, то Китай здобуде перемогу  в боротьбі не лише за Місяць, а й за більш віддалені куточки Сонячної системи.

Китайські науковці повідомили, що вони відкрили "абсолютно новий метод" виробництва питної води безпосередньо на Місяці, як повідомляє Reuters.

Згідно з даними державних ЗМІ Китаю, вчені виявили спосіб виробляти воду на Місяці у великих обсягах, використовуючи для цього місячний ґрунт. Це відкриття стало можливим завдяки місячному реголіту, який Китай привіз на Землю в рамках місії 2020 року.

Чотири роки тому китайська місія "Чан’е-5" доставила на Землю зразки місячного ґрунту. За допомогою їх вивчення, фахівці з Китайської академії наук встановили, що мінерали у зібраному ґрунті містять велику кількість водню, який реагує з іншими елементами під час нагрівання, утворюючи водяну пару.

"Три роки інтенсивних досліджень свідчать про те, що наш розроблений абсолютно новий метод використання місячного ґрунту для виробництва води стане важливою основою для будівництва місячних науково-дослідних та космічних станцій," — повідомляє CCTV.

Таке відкриття може бути визначальним для китайського проєкту з будівництва постійного місячного форпосту для пошуку і видобутку місячних ресурсів. Керівник NASA Білл Нельсон неодноразово висловлював занепокоєння щодо швидкого розвитку космічної програми Китаю і можливого домінування КНР у найбагатших на ресурси районах Місяця.

Дослідження китайських вчених показали, що одна тонна місячного ґрунту може забезпечити близько 51-76 кг води. Цей обсяг можна порівняти з понад 100 пляшками води об’ємом 500 мл або з добовою нормою питної води для 50 осіб.

Китай активно працює над новими технологіями, які створять основу для будівництва Міжнародної місячної дослідницької станції (ILRS). Цю ініціативу Китай реалізує спільно з Росією.

До 2035 року Китай планує збудувати "базову станцію" на південному полюсі Місяця, тоді як орбітальна космічна станція має з’явитися до 2045 року.

Зазначається, що місія "Чан’є-5" доставила зразки з ближнього боку Місяця, тоді як місія "Чан’є-6" збирала місячний ґрунт з дальнього боку супутника.

У NASA зазначають, що важливість сталого видобутку води на Місяці виходить далеко за межі створення людських поселень на супутнику. Вода, що буде знайдена на Місяці, може бути використана для виробництва водневого ракетного пального, що зробить можливими космічні польоти до більш віддалених куточків Сонячної системи.

Дата і час 23 серпня 2024 г., 13:21     Переглядів Переглядів: 2092