Путін наказав терміново створити літак «Байкал»

Читать на русском
Путін наказав терміново створити літак «Байкал»
Путін наказав терміново створити літак «Байкал»

Новий проєкт ЛМС-901 "Байкал" повинен замінити легкий транспортний літак "Ан-2". Дати його випуску постійно відсувають, а ціна виробу за час зупинки виробництва зросла майже в чотири рази.

Диктатор Росії Володимир Путін дав наказ запустити в серійне виробництво літак ЛМС-901 "Байкал", який повинен стати заміною легкому транспортному "Ан-2". Але строки виробництва знову "зсунулись вправо", повідомило видання Defence Express.

Росіяни нещодавно скаржилися, що нову машину ніхто не купить — її вартість зросла майже вчетверо. Спочатку обіцяли, що ЛМС-901 "Байкал" продаватимуть за 120 млн рублів, а зараз — вже за 445 млн рублів, що приблизно дорівнює 5 млн доларів.

Росіяни заявляють, що в них "запрацюють" субсидії на виробництво та закупівлю літаків, які були відпрацьовані на проєкті SuperJet100, а також у створенні авіалайнера "з нуля". За оцінками експертів, проєкт так і не став самоокупним, і шансів на повернення інвестицій практично немає.

Щороку вартість може зростати ще на 4%. Окрім ціни, існують й інші проблеми. Наприклад, у Далекосхідному федеральному окрузі банально не вистачає злітно-посадкових смуг, щоб прийняти майбутній ЛМС-901 "Байкал".

Незважаючи на наказ Путіна прискорити випуск літака, вирішити всі проблеми з ЛМС-901 "Байкал" у стислий термін нереально. Перший віцепрем’єр-міністр РФ Денис Мантуров заявив, що літак необхідно робити лише з двигуном ВК-800СМ, який сертифікують тільки у 2025 році.

Поставка після сертифікації можлива лише через два роки, у 2026-му. Усі подальші плани щодо термінів по "Байкалу" залишаються під питанням.

Дата і час 15 вересня 2024 г., 12:46     Переглядів Переглядів: 1778