«Алюмінієвий магнат» Сергій Шапран відмиває сотні мільйонів через банк колишнього регіонала

Читать на русскомRead in English
«Алюмінієвий магнат» Сергій Шапран відмиває сотні мільйонів через банк колишнього регіонала
«Алюмінієвий магнат» Сергій Шапран відмиває сотні мільйонів через банк колишнього регіонала

Сергій Шапран – бізнесмен, політик і юрист, який неодноразово ставав фігурантом журналістських розслідувань.

Як вже писав «АНТИКОР», депутат Броварської міської ради намагається створити собі імідж «мецената» та «благодійника» для того, щоб приховати реальний стан речей: його компанії – є фігурантами кримінальних проваджень щодо ухилення від сплати податків, легалізації коштів, здобутих злочинних шляхом, незаконного використання корисних копалин і підкупу службових осіб. Окрім «букету» кримінальних правопорушень, у вчиненні яких підозрюються підприємства з орбіти Шапрана, його також обґрунтовано звинувачують у приховуванні бізнесу підсанкційного громадянина Російської Федерації Ігоря Наумця.

На всі руки майстер

Якщо дослідити біографію Сергія Шапрана, здається, що це «людина від Бога», адже він зумів досягти успіху одразу в декількох напрямках. У першу чергу, згідно з офіційними даними, Шапран є талановитим юристом. Саме з юриспруденції він починав свою кар’єру у середині 2000-х років. У свої часи, як свідчать дані з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань, він навіть встиг побувати нотаріусом у наразі тимчасово окупованому Маріуполі Донецької області. При цьому правник поєднував свою професійну діяльність із оптовою торгівлею будівельними матеріали. Такий нетиповий симбіоз. Кар’єра нотаріуса Шапрана довго не протривала – уже в 2012 році він припинив свою діяльність.

16.09.2024 - шапран eiqrdiquuiqhrant

Витяг із ЄДР ФОП, ЮО та ГО щодо нотаріальної діяльності Шапрана

Цікавою деталлю у біографії Шапрана є те, що він із 2002 року очолював юридичну компанію з екзотичною назвою «Імператор». У цьому ж році він закінчив школу і відсвяткував повноліття, а лише в наступному році вступив у Київський національний університет внутрішніх справ. У подальшому він, як ми раніше згадували, вів діяльність в якості нотаріуса у Маріуполі, паралельно займаючись оптовою торгівлею будівельними матеріалами, а також створює перші підприємства, у тому числі у галузі металургії, фінансовому секторі та видобутку корисних копалин. У 2012 році він спробував балотуватися до Верховної Ради України як самовисуванець по одномандатному виборчому окрузі у місті Бровари Київської області, однак програв. Наступний раз Сергій Шапран балотувався вже успішно: у тих же Броварах у 2021 році його обрали від політичної партії «За майбутнє», яку асоціюють із олігархом Ігорем Коломойським, який на даний час перебуває у СІЗО та його бізнес-партнером Ігорем Палицею. Тоді ж Шапран очолив районний осередок партії та активно піарив себе як меценат, громадський діяч тощо.

Зараз в інтернеті можна знайти його «закинутий» сайт – він не адмініструється з 2021 року, але і за той час на ньому можна знайти багато цікавого.

16.09.2024 - шапран

Скріншот вебсайта Сергія Шапрана

У першу чергу в очі впадає, як себе іменує Шапран – «народний депутат Броварської міської ради». Напевно, комусь із команди політика потрібно було повідомити його про те, що народні депутати бувають лише у Верховній Раді, а у місцевих радах – просто депутати. Але не будемо на цьому загострювати увагу.

На сайті Шапрана також ідеться про те, що він з 2012 року є засновником «інвестиційного холдинга «ALUMETA Group», однак така компанія не зареєстрована відповідно до норм українського законодавства. Проте її можна знайти в офшорній зоні – на Кіпрі. Саме там заснована «ALUMETA LTD», яка є власником Броварського алюмінієвого заводу. Кінцевим бенефіціарним власником офшорної компанії, відповідно до даних із реєстру, є безпосередньо Сергій Валентинович Шапран.

16.09.2024 - шапран

Інформація про засновників і власників ТОВ «Броварський алюмінієвий завод»

«Броварський алюмінієвий завод», який, як ми вже встановили, належить фірмі з Кіпру, має сумнівні фінансові показники. Протягом 2022-2023 років, дохід компанії склав понад 1,6 мільярдів гривень. При цьому чистий прибуток становить лише 10 мільйонів гривень. «Броварський алюмінієвий завод» не лише бере участь у державних закупівлях, а ще й перемагає у них. Наприклад, підприємство Шапрана у травні цього року  ПрАТ «Київський електровагоноремонтний завод» заявку на постачання алюмінієвих листів на 4,189 мільйонів гривень.

16.09.2024 - шапран

Фінансові показники ТОВ «Броварський алюмінієвий завод»

На вебсайті кіпрської компанії «ALUMETA», яка належить Шапрану, та включає у себе «Броварський алюмінієвий завод» вказано те, що підприємство постачає алюмінієві вироби у 30 країни. Там же розміщена карта держав, з якими «ALUMETA» співпрацює. На ній зображено, що однією з країн, куди експортується алюміній, є Республіка Білорусь. Не варто нагадувати, що у лютому 2022 року Білорусь надала плацдарм для російського вторгнення в Україну. Саме через підлий вчинок білоруського диктатора Олександра Лукашенка, російські війська змогли за лічені дні опинитися у передмісті Києва. Однак, схоже Сергія Шапрана це не хвилює, «ALUMETA» пишається своєю співпрацею з поплічниками окупантів.

16.09.2024 - шапран

Карта країн, з якими працює «ALUMETA» (скріншот вебсайту компанії)

Кримінальний слід

Незважаючи на те, що Сергій Шапран всюди розповідає про свою бездоганну репутацію та видатні успіхи, правоохоронці неодноразово сумнівалися у тому, що бізнесмен веде свою діяльність чесно. Провідна компанія підприємця – «Броварський алюмінієвий завод» фігурує у низці кримінальних проваджень, починаючи з 2018 року. Фабули у них фактично одні й ті самі. Не дивно, але справи стосуються фінансової злочинності. У червні 2018 року ГУ ДФС України у місті Києві помітили у діях заводу ймовірне ухилення від сплати податків. Було розпочате досудове розслідування, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №  32018110130000021 від 21.06.2018 року. Тоді слідчі встановили, що компанія «Акор груп» за змовою зі посадовими особами «Броварського алюмінієвого заводу» начебто орендували в останніх склад, а ще зробили у ньому ремонт. Насправді ж на момент «оренди» складське приміщення було знесене, а фіктивні договори були укладені для ухилення від сплати податків.

У «пакеті» кримінальних проваджень, які розслідуються проти компанії Шапрана є і такі, які можна назвати нетиповими і навіть смішними. Справа у тому, що одне з його підприємств, яке розташоване за тією ж адресою, що і «Броварський алюмінієвий завод», підписало контракт на постачання газу з «Київоблгазом». Коли майстри прийшли звірити лічильники, виявили, що хтось їх скрутив, а цілий завод безоплатно протягом невідомого періоду часу користувався газом, тобто, просто крав газ. Відомості про злочин були внесені до ЄРДР під № 42017111130000476 від 21.12.2017 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 361 («Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж»), ч. 4 ст. 190 («Шахрайство») КК України.

Найсвіжіший епізод у кримінальних провадженнях проти «Броварського алюмінієвого заводу» датований минулим роком. Наразі слідчі Бюро економічної безпеки України розслідують кримінальне провадження проти компанії Шапрана. Підозрюють його підприємство в ухиленні від сплати податків і легалізації доходів, здобутих злочинним шляхом.

Однак навіть не кримінальні провадження для «Броварського алюмінієвого заводу» є критичною проблемою. Підприємство, незважаючи на значну дохідну частину, має колосальні борги. Наразі, згідно з даними з реєстру, компанія Шапрана має зобов’язання на 138 мільйонів гривень лише перед банківськими установами. Загальний розмір зобов’язань «Броварського алюмінієвого заводу» складає майже 440 мільйонів гривень. Такий розмір боргів вказує на те, що кошти або виводяться в офшори (через кіпрську компанію, яка власницею заводу) або видатки підприємства навмисно завищуються, щоб не платити податок із прибутку. Можливо, працюють обидві схеми одразу. Про те, що з фінансовими зобов’язаннями компанії Шапрана не все так чисто свідчить наступний факт: протягом останніх 8 років отримав 34 кредити загальною вартістю 878 мільйонів гривень. Без виключення всі позики підприємству надав один і той же банк «АСВІО Банк». Упевнені, що більшість наших читачів ніколи не чули про існування такої фінансової установи. Це і не дивно, адже «АСВІО БАНК» по всій Україні має менше 50 відділень, а капітал банку складає лише 548 мільйонів гривень. Так само фінансова установа приносить мінімальні прибутки – за минулий рік «АСВІО БАНК» отримав лише 19,8 мільйонів гривень прибутку. Власниками банку – є скандальні брати Супруненки. Старший із братів – Олександр був народним депутатом України двох скликань від «Партії Регіонів», а потім обрався у VIII скликанні як мажоритарник і ввійшов у групу «Воля народу», яка складалася здебільшого з колишніх «регіоналів». А молодший – В’ячеслав був депутатом Київської міської ради, коли столицею України керував «космонавт» Леонід Черновецький. Супруненків десятиліттями переслідують корупційні скандали, однак їм удається «вийти сухими з води».

16.09.2024 - шапран

Олександр та В’ячеслав Супруненки

Склавши всю цю інформацію до купи, можна дійти до висновку, що банк братів Супруненків видає компанії Сергія Шапрана фіктивні кредити для того, щоб у звітності з’являлася заборгованість. Від цього виграють усі учасники схеми: «АСВІО БАНК» декларує дохід за рахунок начебто виплачених зобов’язань (не оподатковується), а «Броварський алюмінієвий завод» навпаки показує видатки для того, щоб не сплачувати податок на прибуток.

Схоже, що ми розкрили схему ймовірного ухилення від сплати податків і легалізації доходів, здобутих злочинних шляхом. Можливо, слідчі Бюро економічної безпеки України звернуть увагу на діяльність, яка має відверті ознаки криміналу, і розпочнуть чергове досудове розслідування проти компанії Сергія Шапрана.

Але це ще далеко не весь схематоз одіозного бізнесмена.

Далі буде…

Автор статті:
Максим Прохоренко
Всі статті автора

Дата і час 16 вересня 2024 г., 19:01     Переглядів Переглядів: 5560