WP: У РФ шукають цілі для відповіді на далекобійні ракети

Читать на русском
WP: У РФ шукають цілі для відповіді на далекобійні ракети
WP: У РФ шукають цілі для відповіді на далекобійні ракети

Кремль може очікувати виборів у США, щоб підсилити загрозу ядерної війни та підтримати перемогу Дональда Трампа, зазначили аналітики західного видання. Проте існують серйозні сумніви щодо застосування ядерної зброї, адже росіяни спостерігають за ваганнями країн Заходу.

Російська влада намагається знайти найбільш болючий спосіб, щоб відповісти Заходу на начебто перетин "червоних ліній". З одного боку, у Кремлі помічають коливання щодо скасування заборони на удари по території РФ західними ракетами. З іншого боку, ядерних погроз було так багато, що необхідно показати якусь ескалацію. Про можливі відповіді РФ та використання виборів у США йдеться в статті видання The Washington Post.

Аналітики видання зібрали ряд коментарів від російських політологів, неназваних джерел та західних експертів щодо "червоних ліній" президента РФ Володимира Путіна та ймовірного скасування заборони на удари ракетами Storm Shadow або ATACMS. Серед іншого, вони зауважили, що очільник Кремля помічає зміни у діях Заходу, який готовий ігнорувати проведені ним лінії і не піддаватися на велику кількість пустих ядерних погроз. Ця ситуація не влаштовує росіян, і вони вимагають реальної болючої відповіді.

"Ця тенденція [скасування заборони — Ред.] його [Путіна] лякає, особливо якщо це призведе до збільшення ракетних ударів усередині Росії. Для Путіна це якісний зсув, який виводить ситуацію на новий рівень і може призвести до подальшого розширення", — наводять журналісти слова політичної консультантки з Франції Тетяни Станової.

Не йдеться про ядерний удар, оскільки Путін остерігається використання цієї зброї, і це не сподобається його партнерам на Півдні (Китаю, Індії), пояснили аналітики. Також не є варіантом — удари по базах НАТО в Польщі та Румунії, де стоять літаки F-16 для України. Тож на сьогодні Кремль шукає інші способи, щоб дати відповідь на перетин "червоних ліній" дійсно болісно, але як саме це буде реалізовано — точно не ясно, зазначається в статті.

"Був рясний потік ядерних загроз. До таких заяв вже виробився імунітет, і вони нікого не лякають", — сказав один з анонімних співрозмовників.

Удари по РФ та відповідь Путіна

Серед можливих відповідей Путіна, наприклад, атаки на кораблі у Червоному морі, які здійснюють проксі Ірану єменські хусити. Ще один варіант "ескалації" — закриття посольства Великої Британії у Москві. Крім того, він може почати диверсійні операції проти військових цілей та інфраструктури країн Заходу. Також співрозмовники WP наголосили, що РФ застосує ядерну зброю у випадку, якщо російський лідер дійсно побачить загрозу для свого режиму. З іншого боку, ядерну відповідь можуть уповільнити до президентських виборів у США. Тоді ядерні погрози налякають американців, вони оберуть республіканця Дональда Трампа, і ситуація для України суттєво погіршиться, пояснили можливі плани Путіна в статті WP.

Поки очільник Кремля шукає відповідь, стали помітними вагання Заходу щодо скасування заборони на далекобійні удари України по території РФ, резюмували аналітики.

"Зростає очікування, що якщо дозвіл буде надано, то він буде "дуже обмеженим", — написало видання WP.

Дата і час 22 вересня 2024 г., 21:33     Переглядів Переглядів: 1690