Британія відмовилася від контролю над архіпелагом Чагос на користь Маврикію

Читать на русском
Британія відмовилася від контролю над архіпелагом Чагос на користь Маврикію
Британія відмовилася від контролю над архіпелагом Чагос на користь Маврикію

Ці острови мають стратегічне значення і є місцем розташування ключової американської військової бази в регіоні Дієго-Гарсія. Саме тут розміщені, зокрема, бомбардувальники дальньої дії, які активно використовувалися під час конфліктів в Іраку та Афганістані.

Тепер після довгих десятиліть переговорів острови передаються Маврикію — острівній державі в Африці.

Опозиція в Британії з Консервативної партії вже розкритикувала прем’єра-лейбориста Кіра Стармера, стверджуючи, що Маврикій є союзником Китаю.

Проте формально для військової присутності США та Британії в цьому регіоні зміни будуть незначними: англійці орендували острів Дієго-Гарсія на 99 років замість прямого володіння ним. Це означає, що військова база, включаючи аеродром, продовжить свою роботу. Водночас, якщо уряд Маврикію з якихось причин займе жорстку антиамериканську та антибританську позицію, він може спробувати скасувати угоди щодо бази.

База має стратегічне значення, оскільки острів розташований у центрі Індійського океану та забезпечує контроль над важливими морськими маршрутами, що з’єднують Близький Схід та Південно-Східну Азію.

03.10.2024 - р qhiqqhiueixrant

Англійці та американці в середині минулого століття відселили тисячі представників народу чагос для звільнення місця під будівництво цієї бази. Тепер розпочнеться процес їхнього повернення.

Суперечка між Маврикієм та Британією з приводу цього архіпелагу триває з 60-х років. Маврикій звинувачував Лондон у колоніальному захопленні островів, тоді як Британія стверджувала, що придбала їх за три мільйони фунтів.

У лютому 2019 року Міжнародний суд ООН зобов’язав Велику Британію передати контроль над архіпелагом Чагос Маврикію та «завершити деколонізацію території з урахуванням реалізації права мешканців на самовизначення», визнавши незаконним включення островів до складу британських володінь у 1965 році.

Дата і час 04 жовтня 2024 г., 08:38     Переглядів Переглядів: 2139