Навколо Буданова продовжують витати чутки про звільнення

Читать на русскомRead in English
Навколо Буданова продовжують витати чутки про звільнення
Навколо Буданова продовжують витати чутки про звільнення

Над головою очільника ГУР Буданова, про можливе звільнення якого ходять чутки, продовжують згущуватися хмари.

Компанія "Спецтехноекспорт", нещодавно виведена Міноборони з підпорядкування Буданова, стикається з проблемами у постачанні зброї та закуповує її за завищеними цінами.

Цю інформацію озвучив журналіст Ткач у своєму розслідуванні, присвяченому державній компанії.

Згідно з його даними, у 2024 році кількість зірваних контрактів на постачання зброї та судових програшів щодо повернення коштів стала критичною, і борги перед бюджетом досягли шести мільярдів гривень.

На початку серпня Міноборони України запустило аудит “Спецтехноекспорту” через борги, що накопичилися. При цьому, як стверджує Ткач, представники ГУР перешкоджали аудиту, відмовляючись надавати документи та відкривати доступ до закритих систем.

«Фактично підрозділ Міністерства оборони заблокував своєму ж відомству доступ до інформації про закупівлю зброї», - коментує автор розслідування.

Крім того, стало відомо про завищені ціни в контрактах - зокрема, мінометні снаряди закуповувалися в Індії на 100 євро за штуку дорожче, ніж на світовому ринку. У компанії пояснили це складнощами логістики та маршрутів постачання (закупівля здійснювалася через Чехію). При цьому цей контракт був частково не виконаний, хоча держава вже заплатила за нього 700 мільйонів гривень.

Також автори звинувачують "Спецтехноекспорт" у переплаті по 2000 євро за осколково-фугасний снаряд, партію яких закуповували за тією ж схемою - з Індії через Чехію.

Керівник "Спецтехноекспорту" Олексій Петров відкинув ці звинувачення. Він зазначив, що неправильно порівнювати собівартість продукції українського виробника із закордонним, а також не враховувати логістичні витрати та ланцюжок із кількох посередників – це маніпуляція.

Крім того, він заявив, що проблеми з доставкою військових вантажів, замовлених "Спецтехнекспортом", посилилися після початку дій хуситів у Червоному морі, що збігається з періодом, який обговорюється в розслідуванні, - 2023-2024 роки.

Це розслідування безпосередньо зачіпає главу ГУР МО Буданова, чиє відомство здійснювало контроль над роботою "Спецтехноекспорту". Воно вийшло на тлі обговорень про можливе звільнення шефа військової розвідки. 

Побічно їх підтверджує "група підтримки" Буданова, яка вимагає не звільняти голову ГУР. Спеціальне звернення записали фанати найбільших українських футбольних клубів, включаючи "Динамо Київ", "Шахтар", "Чорноморець" та інші.

Вони заявили, що висловлюють "абсолютну довіру та підтримку Кирилу Буданову". Також фанати, з яких формується низка підрозділів ГУР, "щиро впевнені, що особа Буданова на посаді керівника ГУР сьогодні є ключовою".

03.10.2024 - р eiqeeiqzuidtzant

03.10.2024 - р

03.10.2024 - р

Дата і час 04 жовтня 2024 г., 10:31     Переглядів Переглядів: 1805