Чи визначився Кличко, на чиєму він боці в будівельних скандалах?

Читати українською
Чи визначився Кличко, на чиєму він боці в будівельних скандалах?
Чи визначився Кличко, на чиєму він боці в будівельних скандалах?

Приїзд мера Києва Віталія Кличка на вулицю Волгоградську, 25, де незаконно збираються будувати 14-поверхівку  всупереч порушенню законодавства та невдоволенню місцевих мешканців, дав черговий привід замислитись, чи точно міський голова визначився, з ким він – зі звичайними киянами, чи великим капіталом.

Сьогодні тут зібралося досить багато киян, що мешкають поруч з територією, яка нещодавно була обнесена дуже міцним парканом.  Це – чергова спроба незаконно звести багатоповерхівку.

Справа в тому, що рішенням попередньої міськради від 23 жовтня 2013 року у мешканців вул. Волгоградської «забрали» 6,5 соток землі без погоджень з користувачами прилеглих ділянок, неправомірно віддавши існуючому тут магазину 15 соток землі.

«По цій ділянці проблема полягає в тому, що забудовник отримав 6,5 соток, які він не міг отримати, тому що він мав би погоджувати це питання з мешканцями прилеглих будинків. Тут ми бачимо порушення чинних місцебудівних умов та обмежень. 14 поверхову «свічку» хочуть побудувати там, де вона не може бути побудована без шкоди для місцевих жителів. Невже цього не зрозуміло», – розповів директор фундації «Відкрите суспільство» Іван Сікора.

Він додав, що у випадку появи 14-поверхової «свічки» з підземним паркінгом, і заселення будинку великою кількістю людей поруч зі школою і дитсадком, у місцевих мешканців погіршаться умови проживання, їм створять додаткові проблеми.

Експерт в сфері містобудування Віктор Глеба стверджує, що «чиновники-архітектори, видавши документи забудовнику чомусь «не побачили» завідомо занижену категорійність будівлі, відсутність екологічної експертизи проекту, небезпечність зсувів ділянки, неузгодженість з мешканцями зазначеної забудови, відсутність прибудинкової території та інші порушення містобудівного розрахунку. Фактично можемо говорити про ознаки  підробки документів, які були погоджені, зокрема, департаментом містобудування та архітектури КМДА. Зокрема головним архітектором Целовальником, який очолює цей департамент».

Місцеві мешканці та експерти очікували сьогодні появи мера Києва Віталія Кличка. Він з’явився. Тим не менш, кияни по-різному сприйняли приїзд міського голови. Особливо після того, як Кличко заявив: «Не переживайте. Я взял лично этот конфликт под контроль и могу вас заверить, что здесь не будет никакого беспредела. Я взял обязательство перед  вами, вы мне дали право отстаивать ваш интерес. И поверьте мне, я это сделаю». Але його запевненням не дуже вірили.

Можна було почути багато скепсису. Зокрема: «Мы боимся, что документы будут выше людей».

Виходячи з цього, кияни вимагають розірвати договір з забудовником, щоб не допустити незаконного будівництва, яке може дуже ускладнити життя місцевих мешканців.

«Має бути відмінене незаконне рішення. Тут має бути магазин одноповерховий, а громаді має бути повернута земельна ділянка в більше ніж 6 соток, яка забрана забудовником. Більше того, проти магазину, місцеві жителі не проти», – розповів Іван Сікора.

На думку Івана Сікори, «ця забудова є яскравою ілюстрацією наслідків  ідеології розвитку Києва шляхом ущільнення території забудови. Ущільнення буде здійснюватися за рахунок подвір’їв існуючих житлових будинків та зелених насаджень. Все це  закладено у сумно відомому проекті Генплану Києва 2025 «імені Черновецького». Цей документ чомусь лобіюється очільниками КМДА на чолі з Кличком. І це при тому, що будучи в опозиції,  Кличко виступав проти Генплану Києва 2025. Ситуація із проблемними, а точніше незаконними будівництвами в Києві, які мер обіцяв зносити, в разі прийняття  Генплану Києва 2025,  означатиме такі ж проблеми як і на Волгоградська 25 на Соломянці на сотнях територій в Києві. Вже зараз у містіі є більше десятка проблемних забудов, проти яких активно протестують місцеві жителі.  Експертами нарахували більше 70 потенційно проблемних забудов лише в частині Печерського району Києва».

Цікаво, що в той час, поки завершувалася акція протесту, дуже провокаційно і нахабно стала  поводити себе людина, яка після завершення зустрічі Кличка з киянами сіла за кермо дорогої автівки і поїхала за джипом мера. Так от, ця людина, яка представилась чоловіком жінки прес-секретаря Кличка, у той час, коли журналіст «Ні корупції!» спілкувався з експертом з державного управління та містобудування Віктором Глебою, підійшла, перервала розмову, звинуватила фахівця у брехні, не пояснюючи, де і коли вона проголошувалась, та пообіцяла «поламати ноги».

За існуючою відкритою інформацією, чоловіком прес-секретаря київського міського голови Оксани Зіновєвої є Бачо Корчилава,  який  раніше був прес-аташе Посольства Грузії в Україні.

Дуже дивно, що так повела себе людина, яка раніше займала посаду прес-секретаря Посольства Грузії в Україні, і яка б мала розуміти важливість в разі звинувачень когось в брехні публічно, мати не лише аргументи, а й можливість їх представити.

Тему, з ким наразі Кличко, з киянами чи з нахабним бізнесом, продовжив Віктор Глеба: «Вони (представники забудовника – ред.) дали мільйони гривень на легалізацію цього будівництва. Вони мільйон гривень втратили. Більшість людей, які виходили сьогодні на акцію, вимагали від Кличка демонтувати це огородження і проявити свою позицію. Які наслідки? Віталій Кличко перед камерами посміхався і обіцяв обіцяти і далі боротися з незаконним будівництвом. Але неправомірне зроблене землевідведення він кришує…»

Експерт також звернув увагу, як мер Києва говорив про забудовника. «Чому Віталій Володимирович говорить, що забудовник повинен домовлятися з мешканцями? Згідно закону, забудовник повинен дотримуватись норм чинного законодавства, а Віталій Володимирович повинен як мер контролювати своїх підлеглих, чи виконують вони норми чинного законодавства, чи ні. Ми довели, що норми чинного законодавства не виконуються», – прокоментував Віктор Глеба.

Через кілька годин на сайті КМДА з’явилась інформація. «Я чітко заявив про свою позицію – ніякого будівництва, поки не будуть ретельно вивчені всі документи»… Що ж стосується цього конкретного випадку – поки ми не матимемо висновків перевірки всіх документів – ніякого будівництва на Волгоградській не буде», – цитувала прес-служба мера Віталія Кличка. Але в його словах не було 100% гарантій, що після перевірки і після «висновків» будівництво не продовжиться.

Як розповіли експерти «Ні корупції!», по вул. Волгоградській 25 договір оренди підписаний з ТОВ «Вагра». За даними Єдиного державного реєстру, засновником цього ТОВ є Абдуллаєв Вагіф Гамза Огли. Цій людині, як і Кличку, не звикати зустрічати своє прізвище в історіях про скандальні забудови.

Нет коррупции

Дата и время 18 января 2015 г., 15:53     Просмотров Просмотров: 3430