Голова Нових Петрівців: Я Межигір’я не віддавав

Читати українською
Голова Нових Петрівців: Я Межигір’я не віддавав
Голова Нових Петрівців: Я Межигір’я не віддавав

Голову села Нові Петрівці Радіона Старенького знає кожен, хто хоч раз приїжджав на акції під резиденцію колишнього президента Віктора Януковича. Він регулярно зачитував судові рішення про заборону масових заходів на цьому місці, виходив до преси, часом, навіть, запрошував до ресторану. Минуло більше місяця після втечі найбагатшого мешканця села, очолюваного Стареньким. Сільський голова вже зняв портрет Януковича, замінивши його на ікону, і взявся співпрацювати зі слідством.

Ми приїхали в Нові Петрівці в пошуках свіжих документів до чергового розслідування в рамках проекту YanukovychLeaks. І абсолютно випадково потрапили на прийом до сільського голови.

- Близько місяця тому тут чиновник, що займається земельними питаннями села, заявив, що жодних документів по Межигір’ю немає. Наприклад, на оренду. Та взагалі будь-які документи по Межигір’ю...

Все правильно. Значить, земельна ділянка ділянка Межигір’я знаходилася на момент виділення за межами населеного пункту. Вони (землі) є у віданні Вишгородської районної держадміністрації. Тобто, резиденція - на території  Новопетрівської селищної ради. Не в межах населеного пункту, а на території.

Ось старий генплан села. Межигір’я на ньому – біла дірка. В новому плані воно вже є, з вересня 2013-го резиденцію перевели «в межі села».

- Ми бачилися з Вами кожен раз, коли журналісти і активісти влаштовували акції під резиденцією…

Ви були, да? Я вас не пам’ятаю.

- Регулярно. І востаннє, Ви кілька разів подавали до суду з вимогою заборонити проводення масових заходів під Межигір’ям. Якщо резиденція «не в межах населеного пункту», то чому Ви займалися цим?

Повноваження. Воно знаходилося на території…  Знаходилося і знаходиться на території Нових Петрівців. Повноваження, щодо розпорядження  землями за межами населеного пункту відносилися до відання району в межах аж до самого села. Але ті повноваження, скажемо так, будь-які інші – присвоєння поштових адрес або прийняття будь-яких інших рішень щодо об’єктів на земельних ділянках на територіях сільської ради приймаються сільською радою. Стосовно заборони мітинга – він же заборонявся саме на вулиці Івана Франка, яка знаходиться в межах населеного пункту. І в 2008, і в 2009, і в 2010, і в минулому році, і  зараз вона лишається в межах.

 

Тим більше, дзвонили мені люди, коли я забороняв ці мітинги… Ну, суд забороняв за моєю ініціативою. То деякі з громадян казали «Навіщо ви забороняєте, хай ходять». До того як тотально велика кількість людей пішла. Але вже зараз ви можливо під’їжджали – туди, де Арсеній Петрович живе. То не Арсеній Петрович, то самі люди вже, поставили паркан і охоронця. Дуже болісно сприймають, що така велика кількість людей у відносно тихому мікрорайоні знаходиться. Але я їм сказав – це перший етап, треба пережити. Зараз активність велика на вихідних, в будні нормально.

Вся територія резиденції знаходилася в оренді. Значний шмат землі, включаючи той, де знаходиться «Хонка», був в оренді  у благодійного фонду «Відродження України», котре свого часу орендувало цю територію для будівництва культурно-оздоровчого центру для обслуговування мешканців. Чому тоді ці самі мешканці не могли потрапити до «культурно-оздоровчого центру»?

Я вам скажу так. В перші дні, коли Межигір’я відкрилося – 23, 24 лютого, коли великий наплив був людей сюди, то є в нас звернення – люди почали масово звертатися – «Забороніть знову проведення будь яких акцій, щоб ніхто не їхав в Межигір’я», «Чому Ви не забороняєте». Тобто, люди зверталися дійсно, аби їхні інтереси захистили, бо це житлова зона.

- Питання не в цьому

Ну, вони так назвали – «Культурно-оздоровчий центр». Я ж не можу знати. Але, з тієї інформації, що є в мене, ця ділянка – і «Відродження України» і «Танталіту» - вона була викуплена з оренди…

- Ви певні? 

(Посміхається) Он, навпроти сидить слідча з Генеральної прокуратури... Ця земельна ділянка була викуплена. Це сталося десь у 2011-2012, можливо – перша половина 2013-го.

- І шукати всі ці документи…

В райдержадміністрації

- Ви кажете слідчий у вас знаходиться зараз. Що розслідує?

В рамках розслідування по відведенню земельної ділянки. І взагалі – по Межигір’ю. Буквально, з першого ж дня, фактично – з кінця лютого, ГПУ займається цією справою. Були звернення до нас, я їздив до них.

- Присвоєння поштової адреси - зрозуміло. Які ще рішення приймалося селищною радою по резиденції?

Поштова адреса.

- Тобто, слідчі цікавляться присвоєнням поштової адреси?

Так.

- Тільки цим?

І все що навколо. Я не маю права розголошувати. Тільки присвоєння поштової адреси (сміється). Давайте, в рамках таємниці слідства, не будемо. 

Від "Свідомо". Насправді, присвоєння поштової адреси зіграло ледь не ключову роль в неспроможності уряду Юлії Тимошенко повернути майно резиденції державі. Схема виведення нерухомості Межигір’я, описана Сергієм Лещенком з «Української правди» ще в 2009-му, виглядала так. Майно Межигіря (нерухомість) були передані на баланс національної компанії «Надра України». 25 вересня 2007-го «Надра України» уклали договір з ТОВ «МедІнвестТрейд», за яким майно резиденції поміняло на два будинки на Парковій дорозі.

Згодом ТОВ подало до суду з вимогою визнати недісним цей договір. Господарський суд визнав договір чинним. Таким чином – схему було узаконено. В листопаді 2007-го майно Межигіря було продано ТОВ «Танталіт». Котре «тримало» більшу частину території до останнього. 

 Так ось, аргументом команди Тимошенко те, що «Надрам України» було дозволене відчудження одного обєкту – на Франка, 19. А компанія віддала два обєкти – на Франка і на Межигірській, 123-а. Але виявилося, що Новопетрівська сільрада дала довідку про те, що присвоювала Межигір’ї єдину адресу. Франка, 19.Відтак, держава програла суд.

- Це рекреаційна зона. Всі ці сто з лишнім гектарів – рекреаційна зона. Частинка знаходилася у будинку відпочинку «Пуща Водиця» Державного управління справами.Хіба це виділення не є незаконним?

Але ж я землі не виділяв. Нами було присвоєно три поштові адреси – Франка, 19, 20 і 21. Ну, і ще, до речі, той шматок, де берег, де катери вже – то вже не Межигір’я. Тобто, то не відноситься до резиденції. І ми б хотіли повернути цей вихід до води селу. Але всі рішення і розпорядження відповідні приймав район.

Я сам був у Межигір’ї до початку того будівництва, у 2006-2007 роках. Після цього - ні. З мого будинку видно частинку території, з другого поверху. Ну, «Хонку», звісно, не видно, але проглядається щось. Бачив, де сідає вертоліт. Він прямо над нами пролітав. І я пройшовся там вже коли відкрили вхід. Біля «Хонки», трохи вниз спустився. Хочу сказати, що нічого прямо такого я не побачив.

- Нічого?

Ну так, виникло питання – для чого одній людині стільки землі.

- А  будинки, аксесуари, стародруки, золото?

Я не був всередині приміщень.

- У Вас є сестра? «Старенькая М.Н.» - з російської.

Я не знаю цю людину. Ні, не знаю.

Це один з "танталітівських" документів, знайдених у Межигір’ї, підписаний "Старенькой М.Н.". Українською її по-батькові найвірогідніше - Миколаївна. Таке ж як у очільника Нових Петрівців.

- Тобто, Ваші родичі не працювали в Межигір’ї?

Ні-ні. Стареньких в Нових Петрівцях дуже багато. Мої родичі особисто не працювали. А Стареньку М.Н. я не знаю. Я з батьками проживаю на Межигірській, 94б. І Старенької М.Н. там немає. Живе Старенький Микола Федорович – мій батько, Старенька Ольга Григорівна – моя мама, Старенька Лілія Володимирівна – моя дружина. І Старенька Каріна Радіонівна – дочка. А ще брат – Олександр Миколайович.

Односельчани Старенького радо показують його будинок. Виглядає він доволі скромно, принаймні зовні.

- Тобто, у вас в селі багато Стареньких?

Дуже багато. Це поширене прізвище.

- Що дало Межигір’я Новим Петрівцям?

Облаштування свердловин. Асфальтовані дороги. Ще дрібниці. Основне, це дороги. Вдалося заасфальтувати дуже багато. Я завжди казав мешканцям – добре, що він тут живе. Не жив би – не було би і цього.

- Це багато?

Колись тут жив Щербицький. Той взагалі нічого не робили для села. Нічого. Правда, і жив не так. Найбільша проблема, це дитсадок. Точніше, його відсутність. Не вдалося цього зробити. У нас сотні дітей. Я коли йшов територією, то подумав, що якусь з будівель можна було б відвести під дитячий садок. Враховуючи, що націоналізовано вже територію. Було б непогано.

Від "Свідомо". Насправді, Старенький нам не сказав всього. Але сказав на засіданні сільради 11 березня цього року. Даємо цитату: «По-перше наш сільський бюджет втратить надходження у вигляді орендної плати та земельного податку, це близько 200 тис.грн., а з січня 2015 року після введення в дію нової нормативно-грошової оцінки, ця сума складала б близько 350 тис.грн. Понад сотню  наших односельчан, які працювали в Межигір’ї  втратили добре оплачувану роботу, а дехто працював там сім’ями. Також орендар Межигір’я ТОВ «Танталіт» планував викупити з оренди 22 га землі, а так, як з вересня 2013 року Межигір’я знаходиться в межах нашого села, то кошти від викупу пішли б в наш бюджет, а це орієнтовно 15-20 млн.грн». У виступі, Старенький каже про плани «Танталіту» викупити частину землі. Нам він сказав про те, що земля була викуплена раніше. Можливо, мова йде про різні частки багатогектарної резиденції. Спробуємо отримати відповідні документи.

- Жити під боком у президента – це як?

Важко сказати. Частина людей, котра живе тут і працювала там, кажуть, що в цілому він непогана людина. Можливо, це те саме ставлення підлеглого до свого начальства. Так, деякі руки місяцями не мили, якщо потиснув. А деякі різко проти були. Батько мій дуже проти Януковича був. Коли відкрили Межигір’я для людей, то одним з перших побіг.

Свідомо

Дата и время 03 апреля 2014 г., 15:47     Просмотров Просмотров: 9607