Україна заборонила військовополоненим окупантам здійснювати телефонні дзвінки

Читать на русскомRead in English
Україна заборонила військовополоненим окупантам здійснювати телефонні дзвінки
Україна заборонила військовополоненим окупантам здійснювати телефонні дзвінки

Військовослужбовці, які потрапили в полон, більше не мають можливості телефонувати з України, оскільки положення Женевської конвенції про військовополонених дозволяють лише листування.

Про це повідомив в ефірі телемарафону Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у неділю, 8 вересня.

Омбудсмен підкреслив, що для України важливими є права людини, гуманітарне право та Женевська конвенція, яка встановлює правила та звичаї ведення війни. В межах цих норм Україна прийняла рішення відмовити російським полоненим у можливості телефонних дзвінків.

«На жаль або на щастя, ми не можемо вести себе так, як це роблять росіяни... І ми це усвідомлюємо. Відверто кажучи, деякі моменти ми змінили. Наприклад, було багато обговорень щодо можливості телефонувати російським військовополоненим своїм рідним на територію Росії», – зазначив Дмитро Лубінець.

Причиною такого рішення стали часті випадки жорстокого поводження Росії з українськими військовополоненими. Як повідомив Лубінець, дії росіян зафіксовані як порушення Женевської конвенції.

Листи російських військовополонених Лубінець передає омбудсменці Росії Татьяні Москальковій. Крім того, Уповноважений з прав людини отримує листи від українських військовополонених.

Дата і час 08 вересня 2024 г., 12:29     Переглядів Переглядів: 2154