АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 22°C
Харків: 23°C
Дніпро: 24°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 21°C
Суми: 22°C
Львів: 12°C
Ужгород: 13°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 14°C

До 60 тисяч гривень: за якою ціною в Україні з’являться нові iPhone 14

Читать на русском
До 60 тисяч гривень: за якою ціною в Україні з’являться нові iPhone 14
До 60 тисяч гривень: за якою ціною в Україні з’являться нові iPhone 14

В Україні почали приймати замовлення на нові iPhone 14, які тільки недавно були презентовані компанією Apple. Залишити заявку на модні гаджети вже можна у багатьох інтернет-магазинах та спеціалізованих мережах.

Як кажуть продавці, інтерес до новинок є, але він майже вдвічі нижчий, ніж, наприклад, минулого року.

При цьому в мережах заявляють, що, незважаючи на війну великого тимчасового розриву в старті продажів нових iPone по всьому світу і в нашій країні не буде.

"Минулого року ми отримали перші поставки новинок через 4-5 тижнів після офіційної вересневої презентації. Розраховуємо на такі ж терміни і цього року", - сказали в прес-службі компанії Comfy.

Втім, не зрозуміло, що буде з асортиментом. Раніше в мережах говорили, що через війну різко звузили вибір гаджетів: тримають у наявності всього 15-20 базових моделей, а решту потрібно чекати на замовлення по кілька місяців.

Але головне – ціна. Через стрибки курсу долара та подорожчання логістики цінники у гривні будуть вищими, ніж минулого року, попереджають продавці.

У деяких інтернет-магазинах вартість новинок поки що не озвучують, пропонуючи зробити замовлення без цінника. Кажуть, ціна поки що формується. В інших уже виставили прайси. У середньому iPhone 14 в залежності від моделі коштуватиме від 43 до майже 60 тисяч гривень, що за нинішнім курсом становить близько 1160-1620 доларів. У деяких магазинах є ціни нижчі – від 37999 гривень. Але там попереджають, що цінники можуть змінюватись.

Для порівняння, на офіційному сайті Apple iPhone 14 анонсують від 799 доларів, а iPhone 14 Pro – від 999 доларів. Тобто в Україні гаджети, як і раніше, коштуватимуть недешево. Але рекордних цін, які виставляли вітчизняні продавці минулих років, коли за новинки просили по 3 тисячі доларів, уже не спостерігається.

Зазначимо, що цього року несподівано намітився ще один канал постачання "яблучних" новинок - наші біженці, які зараз перебувають у Європі. Вони теж приймають замовлення. Причому обіцяють скромну націнку до роздрібної ціни.

Розбиралися, коли і пощо в Україні з’являться новинки Apple.

У Китаї від $799, у Росії - $1400

7 вересня компанія Apple офіційно презентувала свої новинки - iPhone 14 та оновлений годинник Apple Watch (презентації MacBook та iPad поки не було, її проведуть пізніше).

Офіційний старт продажів смартфонів та годинників намічено на 16 вересня. Заявлені ціни на iPhone 14 від 799 доларів, на iPhone 14 Pro – від 999 доларів (у базовій моделі з пам’яттю 128 Гб). iPhone 14 Pro Max буде коштувати 1099 доларів.

Ціни на годинник Apple Watch стартують із 249 доларів, а на алюмінієву модель — від 399 доларів.

Цього року Apple підвищила цінники на свої гаджети у низці країн. Наприклад, у Великій Британії iPhone 14 коштуватиме 849 фунтів, що на 80 доларів дорожче, ніж на таку ж модель попереднього покоління. У Німеччині цінник буде 999 євро – на сотню дорожче, ніж минулого року. У Японії новинка коштуватиме 146 доларів дорожче, ніж минулого року, в Австралії - на 33 долари. У Туреччині цінники взагалі зашкалюють: від 1699 доларів. І це офіційні прайси від компанії.

Не подорожчала продукція Apple лише на ринках США та Китаю (офіційні ціни – від 799 доларів).

Подорожчання пов’язане зі зростанням цін на комплектуючі, перш за все на чіпи, а також інфляцією.

Зазначимо, що в різних країнах вже приймають замовлення на новинки. У тому числі в Росії, з якої Apple після початку війни в Україні офіційно пішов. Тим не менш, місцеві продавці пропонують залишити заявку на нові iPhone 14, анонсують цінник від 85 тисяч рублів (за офіційним курсом – трохи більше 1400 доларів). Поставляти, очевидно, збираються за схемою паралельного імпорту.

Коли нові iPhone з’являться в Україні і скільки коштуватимуть

В Україні, де незадовго до війни було заявлено початок роботи офіційного представництва Apple, ситуація з постачанням "яблучної" продукції наступна.

На українській сторінці сайту Apple представлені лише моделі попередніх поколінь, про новинки немає жодного слова. Але при цьому вивішено список офіційних реселерів: мережі "Алло", Rozetka, Comfy, Цитрус, "Епіцентр", "Фокстрот" та інші. Офіційний реселлер – компанія Ion.

У компанії заявляють, що вже відновили роботу у Києві та Дніпрі.

На сайті анонсуються новинки: iPhone 14 з пам’яттю 128, 256 та 512 Гб у кількох кольорах (чорному, червоному, блакитному, бежевому, пурпуровому). Але не вказано ні ціни, ні дати постачання. Не оголошено навіть попереднє замовлення - можна лише залишити заявку на повідомлення про нього.

Нові iPhone 14 Pro та оновлені Apple Watch поки що взагалі не представлені навіть у картинках.

У компанії нам сказали, що поки що інформації про старт продажів і вартість товару в Україні не надходило. І порадили слідкувати за новинами на сайті. Також наголосили, що українське представництво Apple працює.

"Вся техніка, яку ми продаємо, офіційно ввезена до нашої країни", - запевнили нас у Ion.

Втім, в інших магазинах вже приймають наперед замовлення, щоправда, цінники теж є не скрізь.

Так, у "Цитрусі" можна відправити електронну заявку на нові iPhone 14. Почому вони продаватимуться і коли товар надійде в роздріб, у мережі не говорять. Але в заявці слід підписатися під пунктом про те, що ціна товару на момент відправки може змінюватися.

В інтернет-магазині iLounge відкрито попереднє замовлення з цінами. Скажімо, iPhone 14 128 Гб виставлено за 37 999 гривень, модель з пам’яттю 256 Гб – за 40 999 гривень, 512 Гб – за 42 599 гривень. Але у магазині зазначили, що це ціни, які "склалися на 12 вересня". І вони можуть змінюватись в залежності від курсу та ситуації з доставкою.

У eStore також можна оформити попереднє замовлення, щоправда, цінники тут вищі: iPhone 14 128 Гб коштує 42 999 гривень, модель на 256 Гб пропонується за 48 999 гривень, 512 Гб - 59 999 гривень. Про терміни доставки в магазині говорять розпливчасто: приблизно за місяць-півтора. Також не виключили зростання цін, якщо "істотно зросте курс".

У Stylus, де попереднє замовлення на нові смартфони також відкрито, сказали, що ціна буде відома після їх надходження у продаж. У мережі "Алло" також кажуть, що новинки скоро будуть у продажу, але ціни поки що не називають.

У прес-службі Comfy повідомляють, що минулого року отримали перші постачання новинок за 4-5 тижнів після вересневої презентації.

"Розраховуємо на такі ж терміни постачання і цього року", - зазначають у компанії.

Тобто йдеться орієнтовно про 10-15 жовтня. Що стосується цін, то в Comfy сказали, що різниця в ціні між офіційними прайсами на сайті Apple і вартістю новинок в українських магазинах буде приблизно такою самою, як і минулого року, але з урахуванням курсу, що виріс.

Наприклад, iPhone 13 Mini 128 Гб у нас продавався за 26,5 тисячі гривень (що при курсі 26,7 гривень за долар на кінець вересня 2021 року відповідало 992 доларам), а офіційна ціна від Apple була 699 доларів.

iPhone 13 128 Гб у нас минулого року коштував від 29999 гривень, або 1123 долари за тодішнім курсом. Офіційна ціна була 799 доларів, тобто різниця становила 324 долари.

Таким чином, якщо цінник від Apple на iPhone 14 — ті самі 799 доларів, то у нас за аналогією з минулим роком буде близько 1120 доларів, що за нинішнього курсу складе близько 41,5 тисяч гривень.

iPhone 13 Pro у нас минулого року продавали за 37 499 гривень. Це було на той момент трохи більше ніж 1400 доларів при офіційній ціні 999 доларів. На сайті Apple цінник не змінився і на цьогорічну модель: ті ж 999 доларів. Але з урахуванням курсу в Україні коштуватиме гаджет 51,8 тисячі гривень.

Втім, є ще таке поняття як цінники для конкретних ринків, які компанія Apple коригує в тих країнах, де офіційно працює. Тобто вже й в Україні. Наші рітейлери – офіційні представники Apple – розраховують, що маржа буде такою, що цінники цього року в доларах не вийдуть за межі минулорічних. Але ситуація може змінюватись, у тому числі з урахуванням курсу долара.

Попит впав удвічі

Цього року, мабуть, вперше за останні роки, в Україні немає пропозицій щодо продажу нових "яблучних" гаджетів за захмарними цінами. Раніше цінники сягали 3 тисяч доларів, і ті, хто хотіли першими отримати новинки, були готові їх платити.

Але зараз, як пояснюють продавці, у країні війна. Охочих переплачувати за iPhone різко поменшало. Що, власне, видно і за попередніми замовленнями: кількість готових бронювати гаджети прямо зараз знизилася порівняно з минулим роком приблизно вдвічі.

Крім того, далися взнаки складності на кордоні і з логістикою. Тому якщо раніше до нас масово завозили новинки з того ж Китаю чи США, де вони з’являлися першими, цього року це проблематично.

Водночас з’явився новий канал постачань – наші біженці, які зараз перебувають у Європі, та готові за невелику винагороду (в середньому 20 євро) купити новинку до ЄС та передати в Україну.


Теги: УкраїнаУкраинаiPhone 14iPhoneApple iPhoneAppleЦіниЦеныСмартфоны

Дата і час 13 вересня 2022 г., 20:18     Переглядів Переглядів: 2524
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.88734