АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

Еко-активісти Just Stop Oil підіграють російським інтересам у Європі

Читать на русском
Еко-активісти Just Stop Oil підіграють російським інтересам у Європі
Еко-активісти Just Stop Oil підіграють російським інтересам у Європі

Британські еко-автовісти Just Stop Oil, котрі «прославились» акціями, націленими на псування всесвітньовідомих картин, своїми діями фактично підіграють Росії у намаганні зберегти залежність краї Європи від викопних видів палива.

Про це розповідають у сюжеті «Культуртригер».

Just Stop Oil у Британії був створений практично в той же момент, як росія розв’язала повномасштабну війну в Україні. Зокрема, датою створення руху вважається 14 лютого 2022 року. При цьому активна діяльність розпочалась уже в березні. Також в низці європейських країн створені їх осередки.

Прихильники Just Stop Oil атакували твори мистецтва в публічних галереях. Двоє прихильників приклеїлися до картини Джона Констебля 1821 року «Віз з сіном» у Національній галереї в Лондоні 4 липня. Згодом цих двох людей заарештувала поліція, а картину вилучили для огляду консерваторами.

Згодом активісти Just Stop Oil приклеїли себе до копії «Таємної вечері» Леонардо да Вінчі в Королівській академії мистецтв 5 липня. На стіні під картиною вони написали «No new oil». Найвідомішою на сьогодні акцією протесту стало обливання томатним супом картини Вінсента Ван Гога «Соняшники».

 qhiddtikdidrtant

Від початку свого створення активісти Just Stop Oil виступали не за повну відмову від використання викопних видів палива, а за відмову від власного видобутку та ліцензування нових родовищ. Зокрема, їх «яскраві» акції протестів пройшли на фоні перегляду британським урядом енергетичної стратегії країни у червні 2022 року. У ній йдеться про неможливість до 2050 року досягнути нульового рівня викидів вуглецю та скасування мораторію на видобуток сланцевого газу та поновлення видачі ліцензій на добування нафти й газу.

Валентин Краснопьоров, засновник просвітницької ініціативи «Останній Капіталіст» наголошує, росії вигідно зменшення видобутку тих ресурсів, котрі вона постачає в Європу.

Їм вигідно все, що стоїть на заваді Європі самим добувати енергоресурси або диверсифікувати шляхи їх постачання. В цьому напрямку росія фінансує різні групи та організації.Краснопьоров 

Краснопьоров пояснює, що навіть якщо росія не стояла у витоків Just Stop Oil, то їй точно вигідно їх протест проти власного видобутку енергоресурсів. Він згадує про подібну ситуацію у минулому, коли еко-активісти в Німечинні лобіювали скорочення потужностей атомної енергетики, котре з рештою призвело до збільшення залежності країни від російської енергетичної голки.

Звернемо увагу, з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, еко-активісти усього світу виступили з маніфестом Stand with Ukraine, в котрому закликала покінчити «із світовою залежністю від викопного палива, яка живить путінську воєнну машину».

Вторгнення російської армії під проводом владіміра путіна в Україну — це відкрита війна проти української незалежності та суверенітету та грубе порушення прав людини, міжнародного права і світового миру… І так само очевидно, що ця машина фінансується, годується і живиться вугільною, газовою і нафтовою промисловостями… А світова залежність від викопного палива натомість фінансує путінську війну.Текст маніфесту

Маніфест підписали сотні екологічних організацій по всьому світу, втім ані Just Stop Oil, ані її представництва в інших країнах не підтримали цей маніфест.

Автори сюжету «Культуртригер» звертають увагу, що на офіційному Youtube-каналі організації розміщене відео, в котрому відеоряд про світовий екологічний апокаліпсис розпочинається кадрами з «Революції Гідності» на Майдані Незалежності з українським прапором. Після цього в кадрі з’являється Ноам Чомскі, у минулому лінгвіст, котрий представляється політичним активістом та регулярно підіграє путінській пропаганді, транслюючи їх наративи міжнародній спільноті. Зокрема Ноам Чомскі у 2014 році підтримав анексію Криму. На сьогодні він висловлює думку, що опір України російській агресії марний та призведе до третьої світової війни з ядерним апокаліпсисом.

Відео Just Stop Oil дає підстави вважати, що проросійський Ноам Чомскі виступає лідером організації, або принаймні є їх ідейним натхненником. Автори сюжету зазначають, такі маргінальні екологічні рухи не мають впливової сили в Європі, втім їх діяльність несе окрім іншого загрозу у відтягуванні уваги світової екологічної спільноти від екологічних злочинів росії в Україні


Теги: Ноам ЧомскиБританияАкции протестаискусствоКультураЕвропаРоссияКремльэкоактивистыекоактивістиJust Stop Oil

Дата і час 11 листопада 2022 г., 14:36     Переглядів Переглядів: 2384
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
1.802024