АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

Challenger і Leopard: як західні танки зможуть посилити Збройні сили України

Читать на русском
Challenger і Leopard: як західні танки зможуть посилити Збройні сили України
Challenger і Leopard: як західні танки зможуть посилити Збройні сили України

20 січня 2023 року увійде в історію як переломний момент у процесі надання Україні військової допомоги західними союзниками. Тому що стільки зброї та військової техніки, як під час восьмого "Рамштайну", наша держава в рамках одного пакету допомоги ще не отримувала.

Вже оголошено, що Україна отримає тисячі боєприпасів, сотні бронетранспортерів та бойових машин піхоти, десятки танків та самохідних гаубиць, системи протиповітряної оборони та багато іншого. Але найочікуванішими для нас були ж танки, навколо виділення яких останніми тижнями розгорталася ціла епопея. На жаль, з ними поки що доведеться почекати.

Історія питання

Для зміцнення своєї обороноздатності та можливості з меншими людськими втратами звільнити захоплені Росією території Україна давно й наполегливо просить у західних партнерів важке озброєння, насамперед танки. Однак, незважаючи на всі запити України, зараз від західних партнерів надходили лише танки радянського виробництва, які з тих чи інших причин осіли на території нинішніх країн-членів НАТО.

Одним із найбільш послідовних противників передачі західних танків Україні завжди була Німеччина – країна-виробник наймасовіших в арміях НАТО танків Leopard 2, яка згідно з міжнародними правилами розповсюдження зброї має право вето на їх постачання третім країнам. Формально канцлер ФРН Олаф Шольц стверджує, що нібито не хоче ескалації війни та втягування НАТО у пряме військове протистояння з Росією, а про справжні причини ми можемо лише здогадуватися.

На наше щастя, потужні сучасні танки у західному світі виробляє не лише Німеччина, а й інші західні партнери України є далекогляднішими. Першою танковою ластівкою стала Франція, яка 4 січня 2023 року вустами президента Еммануеля Макрона пообіцяла передати Україні "колісні танки" AMX-10 RC власного виробництва (хоча танками їх назвати важко, свою інформаційну місію вони виконали). А вже 15 січня Великобританія офіційно оголосила про передачу Україні 14 британських танків Challenger 2 . Також західні ЗМІ пишуть, що у Парижі розглядають можливість надання Україні французьких бойових танків Leclerc, але остаточного рішення щодо цього питання ще немає.

Паралельним курсом одразу кілька країн заявили про готовність поділитися з Україною танками Leopard 2 німецького виробництва, якщо на це буде німецький дозвіл. Зокрема, 7 січня про це заявив голова Комітету з оборони Фінляндії Антті Хаккянен, а 11 січня із аналогічною заявою виступив президент Польщі Анджей Дуда. А ще можна згадати Іспанію , яка заявила про це ж ще влітку 2022 року, проте під тиском Німеччини швидко передумала.

Зі свого боку канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що його країна готова передати Україні німецькі танки лише після того, як США відправлять свої танки Abrams. Щоправда, йому публічно заперечив новопризначений міністр оборони ФРН Борис Пісторіус, який зазначив, що Україна може отримати танки Leopard 2 без прив’язки до постачання Штатами "Абрамсов". На його думку, ці дві події не повинні залежати одна від одної.

Весь цей час представники української влади не втрачали оптимізму. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба навіть заявив, що Україна сподівається одержати від західних партнерів стільки танків Leopard, щоб їх вистачило на формування танкової бригади.

Танкові війська ЗСУ

В Україні танковими військами узагальнено називається рід військ Збройних сил України, які мають на озброєнні основні бойові танки. У ЗСУ танкові війська присутні у складі трьох родів військ – Сухопутних, Десантно-штурмових та Командування морської піхоти ВМС.

Бойові можливості танкових з’єднань та підрозділів дозволяють їм вести активні бойові дії вдень і вночі у значному відриві від інших військ, при настанні з ходу долати великі відстані, форсувати водні перепони, а також швидко створювати міцну оборону та успішно протистояти настанню переважаючих сил противника.

З відкритих джерел відомо, що у складі ЗСУ станом на сьогоднішній день є 5 танкових бригад (кожна складається з 3-х танкових батальйонів) та 4 окремих танкових батальйону. Крім цього, є 12 лінійних та 4 кадрованих танкових батальйону у складі механізованих бригад, 2 лінійних танкових батальйону у складі бригад морської піхоти та 2 лінійних танкових батальйону у складі гірничо-штурмових бригад. Також є 7 танкових рот у складі десантно-штурмових бригад та 1 танкова рота у складі мотопіхотної бригади.

Згідно з організаційною структурою танкові батальйони танкових бригад ЗСУ мають на озброєнні по 31 танку (по 10 танків у кожній танковій роті плюс командирський танк). Водночас у механізованих, десантно-штурмових, гірничо-штурмових, мотопіхотних бригадах та бригадах морської піхоти ЗСУ танкові батальйони мають по 40 танків, а танкові роти – по 13 танків. Таким чином, на озброєнні ЗСУ згідно зі штатним розписом має бути сумарно 1493 танки, проте інформація про укомплектованість бригад, зі зрозумілих причин, не розголошується.

На озброєнні ЗСУ станом на сьогоднішній день знаходяться танки Т-64, Т-72, Т-80, Т-84 – всі різні модифікації. Це без урахування танків, "експропрійованих" у російської армії після 24 лютого 2022 року. Також у єдиному екземплярі існує перспективний український танк БМ "Оплот", але про нього якось окремо.

Подальший розвиток та підвищення бойових можливостей танкових військ ЗСУ планується здійснювати головним чином за рахунок оснащення їх досконалішими типами танків, у тому числі західного виробництва.

Західні топ-танки

Визнаною топ-четвіркою сучасних танків у світі є американські Abrams, німецькі Leopard, британські Challenger та французькі Leclerc. Приємно, що всі вони згадуються у тому чи іншому контексті, коли йдеться про військову допомогу нашій державі, а два з них уже на шляху до України.

Challenger 2 – це основний бойовий танк сухопутних військ Великої Британії. Належить до танків третього покоління. Він був прийнятий на озброєння у 1991 році, і згідно з відкритою інформацією зараз у британської армії 386 таких танків, експлуатація яких планується аж до 2035 року. Ще 38 таких машин має на озброєнні Оман.

Танк Challenger 2 має 26,1-літровий V-подібний 12-циліндровий чотиритактний дизельний двигун CV12-6A Condor потужністю 1200 кінських сил. Гідродинамічна коробка передач David Brown Santasalo TN54E має шість передніх та дві задні передачі.

Танк має чотири паливні баки у силовому відділенні загальним об’ємом 1387,5 л плюс на кормовій плиті корпусу можуть кріпитися дві знімні бочки об’ємом 204,5 л (сумарно 1592 л). Це дає йому запас ходу 450 км шосе і близько 250 км пересіченою місцевістю. На асфальтовому покритті танк розганяється до 56 км/год.

Британський танк Challenger 2 eiqrtitdiqhhant

Challenger 2 вважається одним із найважче броньованих серед західних танків – у нього і вежа, і корпус прикриті бронею Chobham другого покоління під кодовою назвою Dorchester, усі відомості про яку досі засекречені. Відомо лише, що Chobham є композитною бронею, яка утворюється з декількох шарів різних сплавів броньової сталі, кераміки, пластичних композитів і кевлару.

Опціонально по бортах корпусу та вежі проводиться установка модулів динамічного захисту ROMOR у поєднанні з гратчастими екранами. Усередині вежі розташований комплекс захисту від біологічної та хімічної зброї.

Танк Challenger 2 оснащений 120-мм гарматою нарізною L30A1 довжиною 55 калібрів. Ця гармата є єдиною нарізною гарматою цього калібру на озброєнні країн НАТО. Гармата стабілізована у двох площинах та має електричні приводи наведення. Боєкомплект гармати складає 52 постріли.

Зліва від основної зброї встановлений спарений з гарматою 7,62-мм кулемет L94A1 (боєзапас 4000 набоїв). Додатково у командирського люка на вежі встановлено 7,62 мм кулемет L37A2, який призначений переважно для протиповітряної оборони.

Основними снарядами є фугасний снаряд L31 HESH (ефективний проти будівель та легкоброньованих транспортних засобів), димовий снаряд L34 з білим фосфором і підкаліберний оперений бронебійний снаряд з відкидним піддоном L27A1 APFSDS (він же CHARM 3).

Екіпаж танка складається з чотирьох осіб: командира, навідника, заряджає та механіка-водія.

Leopard 2 – це німецький головний бойовий танк. Належить до танків третього покоління. Виробництво танків Leopard 2 почалося 1979 року, і з цього часу було випущено 3200 танків цієї моделі. В даний час вони знаходяться на озброєнні 21 країни світу (Німеччина, Австрія, Канада, Чилі, Данія, Фінляндія, Греція, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Сінгапур, Швейцарія, Швеція, Іспанія, Туреччина, Угорщина, Катар, Індонезія, Чехія) та Словаччина), 16 з яких є членами НАТО.

Асортимент танків Leopard 2 у країнах НАТО

Танк Leopard 2 має 47,6-літровий V-подібний 12-циліндровий чотиритактний дизельний двигун MTU MB 873 потужністю 1500 кінських сил. Гідродинамічна коробка передач Renk HSWL 354 має чотири передні та дві задні передачі та повністю автоматична.

Leopard 2 має чотири паливні баки, загальним об’ємом 1160 л, що дає максимальну дальність ходу 500 км на шосе та близько 161 км по пересіченій місцевості. При цьому двигун дозволяє розвинути швидкість 68 км/год шосе.

Танк Leopard 2 використовує багатошарову броню по всьому корпусу. Броня складається з комбінації сталевих пластин різної жорсткості, еластичних матеріалів та інших неметалевих матеріалів. Броня моделі Leopard 2A4 має максимальну фізичну товщину 800 мм. На Leopard 2A5 та наступних моделях товщина збільшена клиноподібним модулем броні до 1500 мм.

Крім цього, борт корпусу прикритий броньовими обшивками для підвищення захисту від снарядів і РПГ плюс для підвищення захисту від мін борту днища корпусу мають нахил 45 градусів, а саме днище укріплено рифленням.

Також танк обладнаний додатковим захистом за рахунок своєї конструкції, розробленої за концепцією секціонування. Тобто потенційні джерела вогню чи вибуху відокремлені від місць знаходження екіпажу.

Німецький танк Leopard 2А4

Основним озброєнням серійної версії танка Leopard 2 є 120-мм гладкоствольна гармата Rheinmetall (така, як і на американських танках M1 Abrams). На всіх танках Leopard 2 моделі A5 включно це гармата L44, а починаючи з Leopard 2A6 і далі, – гармата L55.

Боєзапас гармати складається з 27 снарядів, що зберігаються у спеціальному магазині зарядки в носовій частині корпусу зліва від водія. Додаткові 15 снарядів зберігаються в кормі вежі зліва і відокремлені від бойового відділення дверцятами, що електрично керуються.

Додатковим озброєнням служить спарений з гарматою кулемет MG3 калібру 7,62 мм. Ще один MG3 знаходиться в турельній установці на люку, що заряджається.

Основними снарядами є бронебійний підкаліберний оперений снаряд з відкидним піддоном DM43 (здатний пробивати сталеву броню товщиною 70 0 0 .

Екіпаж танка складається з чотирьох осіб: командира, навідника, заряджає та механіка-водія.

Як західні танки посилять ЗСУ

Під час військових маневрів танкові війська застосовуються як окремо, і разом із механізованими військами на основних напрямах і виконують різні завдання як у обороні, і у наступі. В обороні танкові війська за безпосередньої підтримки механізованих військ беруть участь у відображенні настання противника та нанесення контратак та контрударів. У наступі функція танкових військ полягає в завданні потужних ударів, що розтинають, на велику глибину, розвитку успіху і розгрому противника в зустрічних боях і битвах.

Україна зараз повним ходом готується до власного повномасштабного контрнаступу з метою звільнення окупованих Росією територій, паралельно поглядаючи на північ і північний схід, чекаючи нового наступу російських військ на Київ. Тому західні танки можуть стати в нагоді як при наступі, так і при обороні.

А те, чи будуть вони розсіяні по існуючих бригадах і батальйонах, чи справді з них буде сформовано окрему бригаду, залежатиме від того, яка їх кількість і як швидко отримає Україна. Поки що відомо, що танків Challenger 2 дають 14 одиниць вже найближчим часом, але цього вистачить на формування лише однієї роти.

З танками Leopard 2 ситуація складніша – їх очікується більше, але поки що з невідомими термінами постачання. Тому можна припустити, що їх спочатку формуватимуть у роти, які або прикріплюватимуть до існуючих бригад, або відразу формуватимуть окремі танкові батальйони, які потім об’єднають в окрему танкову бригаду.

Однак без відповіді залишається питання, за яким принципом формуватимуться нові з’єднання – за стандартами НАТО чи організаційною структурою ЗСУ. Адже в арміях країн НАТО танкова бригада хоч і складається також із трьох батальйонів, проте має на озброєнні 84 танки, а не 93, як танкова бригада ЗСУ. При цьому танкова рота у НАТО, навпаки, має більше танків – 14 проти 10 у ЗСУ. Це з тим, що танковий батальйон ЗСУ складається з трьох рот по 10 танків кожна плюс командирський танк (всього 31 танк), тоді як танковий батальйон армій НАТО – з двох рот по 14 танків кожна (всього 28 танків).

Але все це – приємний клопіт. Головне, щоб західні танки від країн-союзників опинилися в Україні – чим раніше і чим більше.

Руслан Рудомський


Теги: танки Leopardтанки ChallengerЗСУВСУНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаОружиеЗброяРамштайнвійськова технікаВоенная техникаВоенная помощьвійськова допомогаТанкиозброєнняВооружение

Дата і час 21 січня 2023 г., 14:50     Переглядів Переглядів: 2707
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.124348