АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

Старший лейтенант армії РФ розповів про тортури українських військовополонених та цивільних

Читать на русском
Старший лейтенант армії РФ розповів про тортури українських військовополонених та цивільних
Старший лейтенант армії РФ розповів про тортури українських військовополонених та цивільних

Колишній старший лейтенант армії РФ Костянтин Єфремов, який воював на території України у перші місяці війни у складі 42-ї мотострілецької дивізії, розповів, що був свідком тортур українських військових та цивільних осіб з боку командування дивізії.

Про це він повідомив в інтерв’ю ВВС .

Єфремов став найвищим російським військовим, який публічно розповів про військові злочини росіян в Україні. За його словами, в одному з населених пунктів на півдні України допити та тортури тривали близько тижня.

В інтерв’ю правозахисному проекту Gulagu.net Єфремов розповів, що у селищі Більмак на Запоріжжі російські війська організували «імпровізовану в’язницю в будівлі школи». У Більмаку російські військові катували та принижували службовців 36-ї бригади морської піхоти ЗСУ та мирних жителів.

У тортурах взяв участь заступник командира 42-ї дивізії з військово-політичної роботи полковник Віталій Шопага, стверджує Єфремов. Він заявив, що йому відомо про щонайменше 20 військовослужбовців ЗСУ, яких катував Шопага. Одному з них полковник прострелив руку та ногу, каже Єфремов. За його словами, про дії полковника були в курсі начальник штабу та командир дивізії.

В інтерв’ю ВВС Єфремов описав тортури з боку полковника, ім’я якого в матеріалі не називається. У тому числі, за словами Єфремова, полковник стріляв полоненим у руки та ноги. Під час допиту українського снайпера офіцер стягнув з нього штани та спитав, чи одружений українець. Почувши позитивну відповідь, російський військовий, за словами Єфремова, попросив принести швабру і сказав: "Ми перетворимо тебе на дівчину і відправимо відео твоїй дружині".

 eiqrriezixdant

Єфремов згадує, що іншому солдатові ЗСУ полковник вибив зуби, коли українець не зрозумів питання, хто в його частині є українським націоналістом.

Полковник також наказав тримати українських полонених на воді та сухарях, проте Єфремов стверджує, що російські солдати намагалися потай давати українцям гарячий чай, цигарки та приносили їм сіно, щоб ті не спали на голій землі. Єфремов також описав, як пораненого після допиту у полковника українського солдата перевдягнули у російську військову форму та відправили до шпиталю.

«Ми сказали йому: «Не кажи, що ти український військовополонений, бо або лікарі відмовляться лікувати тебе, або поранені російські солдати почують і застрелять тебе, і ми не зможемо їх зупинити», - розповів лейтенант.

У розмові з Gulagu.net росіянин повідомив, що служив у російській армії з 2013 року і на момент початку війни командував взводом розмінування інженерно-саперного батальйону 42-ї мотострілецької дивізії. Єфремов був в Україні з 27 лютого до 24 травня, його дивізія заходила через Крим.

Ще 24 лютого чоловік, за його словами, спробував звільнитися, оскільки не хотів брати участь у війні, але його заява не прийняла начштабу дивізії полковника Олександра Саєнка. У результаті Єфремов звільнився лише після повернення з України. Наразі він знаходиться за межами Росії.


Теги: российские военныевійськовополоненіВоеннопленныевійськові злочиниВоенные преступленияЗСУВСУкатуванняПыткиНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаЕфремов Константин

Дата і час 02 лютого 2023 г., 15:11     Переглядів Переглядів: 3660
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.10423