АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 20°C
Дніпро: 22°C
Одеса: 21°C
Чернігів: 18°C
Суми: 19°C
Львів: 11°C
Ужгород: 12°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 13°C

Депутат-хабарник Трубіцин спільно з головою Оболонської РДА Фесиком «доять» приватний бізнес району?

Читать на русском
Депутат-хабарник Трубіцин спільно з головою Оболонської РДА Фесиком «доять» приватний бізнес району?
Депутат-хабарник Трубіцин спільно з головою Оболонської РДА Фесиком «доять» приватний бізнес району?

Наразі ВАКС розглядає гучну справу депутата Київради Владислава Трубіцина, який обвинувачується в отриманні майже 1,4 млн грн хабара.

За матеріалами слідства, гроші Трубіцин вимагав від київських підприємців, які хотіли взяти в оренду точки пересувної вуличної торгівлі, пише Regionews .

Про цю справу вже багато писали ЗМІ, але мало хто звернув увагу на одну цікаву деталь — 9 лютого 2022 року, коли Трубіцин був затриманий під час отримання частини хабара, він переховувався в кабінеті голови Оболонської РДА Кирила Фесика і, власне, там його знайшли детективи НАБУ .

Наскільки відомо, у справі Трубіцина до Фесика у правоохоронців жодних питань не виникло, але ми спробували придивитися до тісних відносин цих двох чиновників і з’ясували, що Фесік, схоже, дуже важлива постать у схемах, які побудував в Оболонському районі Трубіцин. Все виглядає так, ніби Трубіцин і Фесік спільно використовують свої повноваження, щоб отримувати "додатковий прибуток" від місцевого бізнесу.

Власне, Трубіцин вже давно тісно співпрацює з Фесіком. Вони у рівних частках є співзасновниками Благодійного фонду « Рідна Оболонь » та часто проводять спільні піарні акції. І в цьому не було б нічого поганого, адже Трубіцин обраний до Київради від Оболоні, якби не деякі нюанси цієї співпраці, які мають усі ознаки злочинної змови.

Про деякі факти, що свідчать про не зовсім законний характер відносин Трубіцина та Фесіка, Regionews дізналася від київського підприємця у сфері освіти Олега Попова, який відчув на собі стиль роботи цього тандему.

Олег Попов – директор та засновник освітньої території «MIDGARD» – приватної школи, освітні послуги якої популярні серед мешканців столиці. Це дуже успішний проект, але зараз школа заповнена на 100% та потребує розширення приміщень.

За словами Попова, на балансі Оболонської РДА є будівля на вул. Олександра Архипенка, 10, яка вже кілька років стоїть і не використовується і дуже добре підійшла б для його освітнього проекту. У 2021 році Попов звернувся до РДА та запропонував орендувати приміщення, щоб вкласти туди гроші, збудувати необхідні приміщення для навчання, басейн та іншу спортивну інфраструктуру. За планами Попова, тут можна було створити цілий освітньо-спортивний комплекс. Від створення цього інфраструктурного комплексу, впевнений педагог, Оболонь тільки виграла б, адже в районі є серйозна проблема зі школами, де не вистачає місць для всіх дітей району.

Однак у райдержадміністрації цю пропозицію розглядати не стали, а направили спілкуватися з якимось Ігорем Сааковим, який формально не має до ДРА жодного відношення, але називає себе «представником депутата Київради Владислава Трубіцина», що, на думку Саакова, дає йому повноваження вирішувати питання оренди. власності, яка перебуває на балансі Оболонської РДА.

Судячи зі сторінки Саакова у Фейсбуці, він дійсно є наближеною до Трубіцин персоною. На сторінці цієї людини, яка представляється як Голова наглядової ради в ГО «Комітет боротьби з корупцією», багато репостів зі сторінки Трубіцина. Є навіть спільне фото, де Сааков, щоправда, грає роль звичайного оболонського активіста з собачкою, яка підтримує піар-акції Трубіцина .

Владислав Трубицын Игорь Сааков qhiqquiqrdihtant

Як нам розповів Попов, на зустрічі Сааков заявив йому, що «все вирішує Трубіцин» і без нього отримати в оренду приміщення в Оболонському районі буде неможливо і саме тому він, як представник депутата, може допомогти взяти в оренду і навіть потім викупити цю будівлю.

Попов надав нам скріншоти свого листування з Сааковим, з якого зрозуміло, що «Влад» (як Сааков називає Трубіцина) та Оболонська РДА в особі Фесика вважають, що мають у підприємстві Попова «свої частки», але погоджуються, щоб Ігор «викупив їх частки »оскільки їм не дуже цікаво займатися таким бізнесом.

Також у листуванні Сааков стверджує, що «голова Оболонської РДА – це квота Влада». Тобто Фесик обіймає посаду в Оболонській РДА завдяки Трубіцину та зобов’язаний враховувати його інтереси у своїй роботі.

Також Сааков пояснював, що необхідно домовлятися про оренду будівлі саме з Трубіциним, оскільки «Влад закриває питання щодо Оболонської адміністрації, комісії Київради, інвестиційної агенції… і може вибивати бюджетні гроші під будівництво басейну, залів тощо», натякаючи, що такі домовленості можливі у разі отримання чиновником винагороди.

Игорь Сааков Кирилл Фесик

Игорь Сааков Кирилл Фесик Оболонь

Внаслідок цих переговорів Сааков і Трубіцин організували Попову зустріч з керівником Оболонської РДА Кирилом Фесиком, на якій питання оренди приміщення могло вирішитися.

Коли Фесик ознайомився із проектом Попова, він висловив певний інтерес, але сказав, що для остаточного вирішення питання необхідно створити якісь «спеціальні умови». Але згодом Фесік поставив йому умову, виконавши яку він може розраховувати на укладення договору про оренду. Як розповів Попов, його прямо спитали, «яку частку в цьому бізнесі» він готовий віддати.

Почувши таку пропозицію, Попов відповів, що якщо хтось хоче мати частку у бізнесі, то може зайти в проект як один із інвесторів та вкласти власні кошти у реконструкцію об’єкта, що дозволить офіційно стати співвласником. Втім, такий варіант, очевидно, Фесіку не був цікавий. "Ну, тоді давай нам 100 тис. доларів за рішення про передачу в оренду, а потім ми хочемо отримувати 30% від доходів цього бізнесу", - розповів Попов остаточна пропозиція Фесіка.

«Я, звісно, платити 100 тис. доларів, щоб зробити щось хороше для освіти в районі, був не готовий і звернувся до Валентина Мондрієвського заступника голови КМДА. Він сказав, що не може впливати на Фесіка, але може зіштовхувати із першим заступником Оболонської РДА. Я з ним також зустрівся, але зрештою і заступник заявив, що ті умови, які мені озвучені, або я їх виконую, або до побачення», — розповів Попов.

«Я дуже шкодую, що не звернувся одразу до правоохоронних органів, але я був дещо приголомшений тим, наскільки нахабно від мене вимагали хабар та ще й претендували на „частку“ у бізнесі, який я сам починав з нуля. На мою зауваження, що мій освітній проект це більшою мірою соціальна ініціатива, ніж бізнес почув відповідь: „А чим ви відрізняєтесь від Макдональдса?“ На мій погляд, таке ставлення до освіти та дітей — це вже за межами добра та зла», — зазначив Попов.

«Зараз, коли правоохоронці викрили Трубіцина на хабарі та затримали у кабінеті Фесика, я просто дивуюсь, чому ці люди досі обіймають свої посади та продовжують реалізовувати такі схеми. Я вважаю, що вони щонайменше мають бути усунені, а їхня діяльність розслідувана», — додав він у розмові з Regionews.

Таким чином, ми маємо ще одне свідчення, що корупційна діяльність Трубіцина значно ширша, ніж те, що міститься у кримінальних провадженнях НАБУ, за якими зараз триває суд. Більше того, у схемах Трубіцина активно задіяні й інші київські чиновники, зокрема голова Оболонської РДА Фесик. Всі ці факти потребують щонайменше перевірки з боку правоохоронців.

З іншого боку, те, що ми дізналися про співпрацю Трубіцина з Фесіком, лише підтверджує матеріали, зібрані НАБУ у рамках «справи про МАФи». У цій справі НАБУ оприлюднило записи розмов Трубіцина з іншими фігурантами розслідування, на яких можна почути, як сам депутат та люди з його оточення хваляться, що Трубіцин вирішує будь-які питання у Києві завдяки зв’язкам із потрібними людьми.

За великим рахунком, в історії з вимогою хабара за оренду приміщення під приватний освітній центр ми бачимо, що Трубіцин і Фесік використовують у принципі ту ж не надто винахідливу схему, що й у кримінальній справі із хабарами за оренду МАФів. Користуючись своїми повноваженнями, вони просто вимагають від підприємців платити їм регулярні відкати понад офіційну орендну плату. В іншому випадку можна і не сподіватися на можливість орендувати необхідне приміщення. З огляду на докази, зібрані НАБУ, та іншу отриману нами інформацію про діяльність Трубіцина та Фесика, не можна не дивуватися, чому ці двоє чиновників досі виконують свої обов’язки.

Не варто забувати і про те, що вже перебуваючи під слідством і вийшовши з СІЗО під заставу, Трубіцин став фігурантом ще одного гучного і абсолютно ганебного у воєнний час корупційного скандалу . Влітку минулого року депутат організував та провів чотири аукціони нібито для збору допомоги ЗСУ. Цікаво, що гроші нібито для ЗСУ збиралися за активної участі фонду «Рідна Оболонь», співзасновником якого також є і Кирило Фесик. На цих аукціонах Трубіцин зібрав понад 14 млн. грн., але немає жодних підтверджень, що ці гроші потрапили до ЗСУ. І є серйозні підстави вважати, що Трубіцин просто привласнив їх собі.

Також варто враховувати вкрай сумнівне минуле Трубіцина, який 2004 року був засуджений у Харкові за шахрайство. Крім того, є інформація, що Трубіцин у 2010 році оголошувався у розшук правоохоронцями Вірменії за звинуваченням у викраденні старовинних книг місцевої Національної бібліотеки. І це далеко не повний список усіх дуже сумнівних історій, у яких встиг засвітитись Трубіцин.

За великим рахунком, усе, що стало відомо широкій публіці про Трубіцина та його спільників за останній рік, більш ніж вагома підстава щонайменше назавжди викинути його та йому подібних із органів влади. Те, що такі люди, як Трубіцин та Фесік, досі обіймають високі посади — це справжня ганьба та помилка, яку необхідно терміново виправляти.

Автор: Андрій Каплун


Теги: НАБУКГГАБизнесСааков ИгорьФонд Рідна ОболоньБлаготворительный фондПопов ОлегКиевКиевсоветТрубицын ВладиславФесик КириллКорупціяКоррупцияВАКС

Дата і час 28 квітня 2023 г., 00:53     Переглядів Переглядів: 2946
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.599571