АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 18°C
Харків: 19°C
Дніпро: 20°C
Одеса: 22°C
Чернігів: 18°C
Суми: 17°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 14°C
Рівне: 15°C

Олексія Чернишова з «Нафтогазу» звинуватили у провалі підготовки до опалювального сезону

Читать на русском
Олексія Чернишова з «Нафтогазу» звинуватили у провалі підготовки до опалювального сезону
Олексія Чернишова з «Нафтогазу» звинуватили у провалі підготовки до опалювального сезону

За три місяці до початку опалювального сезону в Україні немає ані достатнього обсягу природного газу у сховищах, ані достатнього рівня видобутку, ані гарантій постачання тепла до будинків понад 6 млн. мешканців.

Тим часом глава «Нафтогазу» Олексій Чернишов розповідає про експорт дефіцитного газу та ставить під загрозу проходження зими 2023/24, що вказує на те, що компанія провалила підготовку до опалювального сезону, йдеться у статті «Факти та коментарі».

Раніше Чернишов запевняв, що ціна на газ для населення залишатиметься стабільною – 7,96 грн за кубометр блакитного палива до 30 квітня 2024 року. Але низька ціна може бути відволіканням уваги від викликів, з якими компанія зіткнеться найближчим часом.

Також Чернишов зазначав, що компанія має намір закачати до сховищ газу на кілька років уперед, але ці заяви виглядають як нічим не підкріплені, оскільки згідно з оглядом про безпеку глобального ринку газу, оприлюдненому Міжнародним енергетичним агентством (МЕА), з березня 2023 р. на кінець 2 кварталу Україна накопичила у сховищах 1,5 млрд куб. природного газу (з них 0,72 придбано у комерційних компаній), і рівень запасів становить 10,5 млрд кубометрів, при тому, що в 2022 році у серпні запаси у сховищах перевищували 12 млрд кубів. Наголошується, що Україна має намір накопичити 14 млрд куб. м газу на початок опалювального сезону 2023/24, тобто потрібно отримати ще 2 млрд куб. м за 3 місяці — тоді як за попередні 4,5 змогли знайти всього 1,5, пишуть автори.

Автори вважають, що на сьогоднішній день підготовка до опалювального сезону з боку «Нафтогазу» виглядає як провалена, незважаючи на те, що обставини для НАК були умовно сприятливими.

«Незважаючи на оптимістичні заяви Чернишова, експерти ринку сумніваються у можливості суттєво наростити державний видобуток. Тобто виходить, що купувати доведеться за кордоном, що значно дорожче від внутрішнього видобутку», – йдеться в матеріалі.

У цих обставинах у «Нафтогазі» говорять про експорт газу. Водночас компанія пролобіювала в уряді поправку, згідно з якою підприємства теплокомуненерго у примусовому порядку розраховуються з нею за газ незалежно від того, якими є борги споживачів (зараз 36 млрд грн). Це ставить під загрозу опалювальний сезон у громадах із населенням понад 6 млн. осіб, заявили в Асоціації міст України.

«Чернишов за таких умов може ставити перед собою „амбітну мету“ вивести „Нафтогаз“ на прибутковість. Але якою ціною? Не інвестуючи у видобуток? Не закуповуючи вчасно газ? Вижимаючи кошти у місцевих теплокомуненерго у змові з урядом?… Схоже, що таким чином „Нафтогаз“ не лише сам провалює підготовку до опалювального сезону, а й тягне за собою на дно весь комунальний сектор у країні», — резюмує видання.

skelet.info


Теги: УкраїнаУкраинаОпалювальний сезонотопительный сезонНафтогазНАК НафтогазЧернышев Алексей

Дата і час 21 серпня 2023 г., 09:04     Переглядів Переглядів: 2477
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.071332