АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 18°C
Харків: 19°C
Дніпро: 20°C
Одеса: 22°C
Чернігів: 18°C
Суми: 17°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 14°C
Рівне: 15°C

Центробанк Європи очікує 2024 року інфляцію в єврозоні на рівні 3%, — Reuters

Читать на русском
Центробанк Європи очікує 2024 року інфляцію в єврозоні на рівні 3%, — Reuters
Центробанк Європи очікує 2024 року інфляцію в єврозоні на рівні 3%, — Reuters

Наступного року інфляція у єврозоні може перевищити очікуваний рівень, що посилює аргументи на користь підвищення ЄЦБ ключових процентних ставок.

Європейський центральний банк (ЄЦБ) зазначив, що десяте підвищення ключових процентних ставок має у своїй основі очікуваний рівень інфляції 3%. Про це повідомляє Reuters. Окрім того, погіршення прогнозів на 2024 рік підтверджує побоювання, що знизити інфляцію може бути складніше, ніж вважалося раніше.

"Оновлений прогноз на 2024 рік значно перевищує цільовий показник центрального банку в 2% і буде вищим за червневий прогноз в 3%. Він також вищий за 2,7%, які прогнозував опитування економістів", — ідеться в повідомленні.

Наразі представник ЄЦБ відмовився від коментарів, зазначає агентство. Відомо, що центробанк 13 вересня розпочинає дводенне засідання, оскільки стабільно висока інфляція та зростання побоювання рецесії розділили тих, хто формує політичні очікування, у протилежних напрямках і поки невідомо, чи відбудеться чергове підвищення ключових ставок на 25 базисних пунктів. Джерело Reuters повідомило, що рішення про ставки все ще залишається незавершеним, та й офіційні пропозиції щодо зустрічі ще не представлені.

Що зробив ЄЦБ для приборкання інфляції

Нагадаємо, наприкінці липня Європейський центральний банк підняв відсоткові ставки на 25 базисних пунктів, що стало дев’ятим підвищенням поспіль. При цьому фахівці ЄЦБ заявили, що очікувана інфляція залишатиметься надто високою протягом тривалого часу, незважаючи на недавнє уповільнення.

Загалом ЄЦБ підвищив ставку за депозитами до 3,75% із мінус 0,50 протягом 14 місяців, що є найшвидшим темпом жорсткої монетарної політики за всю європейську історію. Фахівці сподіваються, що це зупинить стрімке зростання цін.

Проте економісти, опитані Reuters, бачать зростання єврозони на рівні 0,6% цього року та 0,9% у 2024 році. Але як загальна, так і базова інфляція залишаються вищими за 5%, а це підвищує ризик того, що працівники почнуть вимагати підвищення зарплати, особливо на тлі значної напруги на ринку праці.


Теги: ЕвросоюзЄвросоюзІнфляціяИнфляцияЕвропаЄвропа

Дата і час 13 вересня 2023 г., 20:05     Переглядів Переглядів: 1835
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.103116