АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 22°C
Харків: 23°C
Дніпро: 24°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 21°C
Суми: 22°C
Львів: 12°C
Ужгород: 13°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 14°C

Лондонські таємниці олігарха Павла Фукса

Читать на русском
Лондонські таємниці олігарха Павла Фукса
Лондонські таємниці олігарха Павла Фукса

Про олігарха Павла Фукса одночасно заговорили в українських та російських ЗМІ. У державі-агресорці турбуються, що Фукс повертається до Росії. В Україні дивуються, чому всупереч санкціям РНБО та інтересу СБУ, Фукс спокійно живе у Великій Британії

Не бізнесмен, а «схемщик» і «обнальщик»

Павло Фукс вважається вихованцем угруповання ексмера Харкова Геннадія "Гепи" Кернеса. Вийти на серйозний рівень Фуксу допоміг бізнесмен і кримінальний авторитет Сергій «Батон» Батозький, який перебрався з Харкова до Москви. Познайомив земляка із членами «Сім’ї» експрезидента РФ Бориса Єльцина. У результаті Фукс став одним із партнерів колишнього зятя ексглави адміністрації президента Юмашева, олігарха Олега Дерипаскі.

У 2000-ті Фукс набув статусу великого російського бізнесмена. Йому довірили реалізацію схем на будівництві одіозного комплексу хмарочосів "Москва-Сіті". Гроші Фукс прокручував через близький до російського президента "ВТБ-банк", через казахський "БТА банк". Працював зі скандальним казахським олігархом Мухтаром Аблязовим.

У 2010-ті Фукс різко намагається позбавитися іміджу російського бізнесмена. Позиціонує себе як партнер олігархів Хомутинніка та Коломойського у газовидобувній галузі. Як учасник спільного із сином мера Харкова Данилом Приваловим та «Сім’єю» Петра Порошенка девелоперського проекту «Київ-сіті» на Рибальському острові.

Так ховався секрет, що Павло Фукс не стільки бізнесмен, скільки професійний "обнальщик". Саме за його таланти реалізовувати схеми та виводити через ланцюжки фірм гроші в офшори Фукса вітали люди Єльцина, Путіна та Лужкова, довіряли московські девелоперські проекти. За талант «обнальщика» Фукса брали партнером українські міністри та президенти, а також казахські олігархи.

Шлях Фуксу розчистили низкою знакових вбивств. Спочатку у Москві розстріляли його покровителя «Батона» Батозького. Фукс отримав під контроль ряд бандитських активів і використав їх для потрапляння в «жирні» теми московського будівельного бізнесу. Після загадкового вбивства «господаря Харківщини» Євгена Кушнарьова реальна влада над найважливішим регіоном України опинилася в руках Кернеса, Добкіна, Авакова – діячів, з якими Фукс мав давні особливі зв’язки. Посилення впливу Фукса в українському газовому бізнесі відбулося після вбивства їхнього спільного з Геннадієм Кернесом друга Юрія Дімента у 2016 році.

Наявність «харківських зв’язків» Фукс продавав своїм покровителям у Москві і ця тема потім часто мусіювалася під різними кутами. Тому регулярні вкидання про проблеми Фукса в РФ можуть бути «операцією прикриття» з допомогою «старших товаришів».

Близька до одного з російських чекістських кланів «Версія» стверджує, що Фукс кермував у Харкові серйозною політикою

Чому Британія прихистила одіозного олігарха Фукса

Серед європейських країн Велика Британія на першому місці за обсягом наданої Україні фінансової та військової допомоги. У 2022 році Лондон виділив Україні 7,08 млрд євро. Передбачається, що загальний обсяг британської допомоги Україні за 2022-2023 роки перевищить 10 млрд. євро. Насправді це не допомога, а інвестиція. Ресурси Велика Британія має намір повернути із прибутком.

Безтурботне життя одіозного олігарха Павла Фукса у Лондоні варто розглядати як захист Великою Британією своїх інвестицій. Фукс дуже багато знає і, на думку англійців, здатний в обмін на гостинність впливати в їхніх інтересах на найфінансовіші сфери української економіки – нафтогаз та повоєнне будівництво. У Лондоні пам’ятають, що Фукс був одним із учасників українського скандалу між командами Трампа та Байдена та володіє чутливою для внутрішньої політики США інформацією.

Фукс цікавий англійцям і як один із головних «обнальщиків» та «схемщиків» пострадянського простору. Він працював із близьким до ОЗУ "Озеро" Путіна банком "ВТБ". Російський ВЕБ довіряв Фуксу та київським девелоперам Микитасю та Столару «оптимізацію» активів проблемного "Промінвестбанку". Фукс та інший ексдепутат Онищенко брали участь у реалізації каламутної схеми зі скупки облігацій держпозики у «Сім’ї» Януковича за підтримки «Сім’ї» і наближених банкірів Петра Порошенка.

Фукс працював із казахським "БТА-банком" та олігархом Мухтаром Аблязовим – який спочатку був близьким до президента Назарбаєва, але потім впав у опалу. Фукс зберіг зв’язки у "БТА-банку". Його українською філією зараз володіє Кенес Ракішев. Ракішев – друг Рамзана Кадирова і має відношення до фінансування російських окупаційних сил в Україні, але це не спричинило чомусь якихось кроків української влади.

Рамзан Кадиров та власник українського БТА-банку Кенес Ракішев

Фукс фігурант не дуже відомої в Україні історії про те, що незадовго до російського вторгнення 24.02.2022 група українських бізнесменів відкрила у Швейцарії, в банку Credit Suisse депозитні рахунки на дуже великі суми. Потім банк поглинув UBS Group AG. У червні 2023 року, в тому числі на користь Павла Фукса, гроші з тих рахунків спробувала зняти член «харківської команди», ексгенпрокурор Ірина Венедиктова. Але не змогла і зіштовхнулася із проблемами від Фінмоніторингу США.

Фукс у добрих стосунках із харківським депутатом-бізнесменом Ігорем Абрамовичем та нинішнім головою НАК «Нафтогаз», колишнім керівником Мінрегіону Олександром Чернишовим.

Фукса називали функціонером Коломойського у схемах постачання російських нафтопродуктів до України. Разом із Коломойським та Хомутинніком Фукс вважався одним із «господарів» газодобувної галузі України, причому їхні основні фірми реєструвалися саме як британські.

Була думка, що скандал навколо незаконного виділення підконтрольним Фуксу фірмам 19 газових ліцензій розпочався не тому, що їх було виділено без конкурсу та з порушенням закону. А через те, що Фукс перебуває у конфлікті з бізнесменом, політиком, медіамагнатом Михайлом Бродським, чий товариш, секретар РНБО Олексій Данилов, врахував цей факт при складанні списків санкцій у 2021 році.

У 2016 році Фукс уклав династичний шлюб, видав свою дочку Анастасію за Масуда Абделхафіда. Це онук близького до екслідера Лівії Каддафі генерала. У тому шлюбі народився онук Фукса. Цікаво, що союз Фукса та Абделхафідів із багатої на газ Лівії відбувся за часів, коли газодобувний бізнес був основним у Фукса в Україні. За збігом обставин зараз, коли прем’єр-міністром Великої Британії працює виходець з індійської діаспори Ріші Сунак, дочка Фукса зустрічається з хлопцем із сім’ї індійських мільярдерів.

У 2019-2020 роках Павло Фукс та Геннадій Кернес конфліктували з головою ОП Андрієм Єрмаком. У вересні 2023 року, після арешту бізнес-партнера Фукса, Ігоря Коломойського з’явилася інформація, що Фукс, що знаходиться в Лондоні, порозумівся з Офісом президента. Що вилилося у передачу людям Фукса контролю над ТЕЦ у Білій Церкві за підтримки «людини Єрмака», одного з лідерів української ЛГБТ-спільноти, голови НБУ Андрія Пишного.

Тому у сюжеті «Української правди» про життя Фукса в Лондоні не було викриттів. Прозвучали лише питання журналіста, на які Фукс відповів, що жодного бізнесу в Україні не має і що з «Укрнафтобуріння» вийшов у 2018 році. Після чого олігарх заявив, що бажає повернутися до України та зайнятися будівельним бізнесом.

Але попри твердження Фукса про відсутність у нього бізнесу в Україні, його фірми продовжують працювати.

Підставна особа Фукса в газодобувній галузі, фігурант скандалів Віталій Лупето через «матрешку» фірм продовжує вести діяльність, а також судитися з державою. 

Все виглядає так, що структури та налагоджені Фуксом схеми чекають на зміну політичної обстановки.

Чекає Фукс не випадково саме на Туманному Альбіоні. Там поширена практика з асиміляції пов’язаних із російськими спецслужбами кланів. Наприклад, виходець із впливової російської чекістської родини Євген Лебедєв узагалі отримав у 2020 році в Лондоні титул барона Сибірського.

У Лондоні здавна ховали активи і Медведчук із Марченко. Вважається, що це сімейство у добрих стосунках із Фуксом.

Дружина Віктора Медведчука, який вважається агентом КДБ/ФСБ, Оксана Марченко має в Лондоні активи. Щодо неї санкції чомусь запровадили лише у квітні 2023 року, саме тоді, коли в Україні стався новий виток експропріації газових активів, а не у 2022 році, внаслідок великого вторгнення РФ в Україну.

У Великій Британії бачать, що в Україні не ведуть актуальні кримінальні провадження стосовно Фукса та йому подібних, а займаються імітацією. Більше того, потурають відомим в Англії російським олігархам на кшталт гаманця Путіна Романа Абрамовича. На цьому тлі у сторонніх спостерігачів виникають сумніви, що Зеленський і Єрмак зацікавлені у кримінальному переслідуванні Фукса, а не банально займаються переділом. По-друге, а що Офіс президента може запропонувати Лондону такого, що перебиває плюси від контролю за носієм важливої інформації та зв’язків Фуксом? Але очевидно, що інтерес до контролю за відомими Павлу Фуксу секретами зріс на тлі збільшення масштабу переділу активів в Україні, посилення внутрішньополітичної кризи та активізації розмов про вибори. Тому ситуація може повернутися найнесподіванішим для її учасників чином.


Теги: Лебедев ЕвгенийЛупето ВиталийВК УкрнафтобурінняПРАТ ПК УкрнефтебурениеУкрнефтебурениеПышный АндрейСунак РишиЛівіяЛивияМасуд АбделхафидДаниловДанилов АлексейАбрамович ИгорьВенедиктова ИринаРакишев КенесДТЕК НАФТОГАЗCredit SuisseСШАСкандалТрамп ДональдДжо БайденБайден ДжоДобкин МихаилАваков АрсенДимент ЮрийПривалов ДаниилПорошенко ПетрВТБ БанкМухтар АблязовЕльцин БорисБатозкий СергейБТА БанкДерипаска Олегкримінальний авторитеткриминальные авторитетыКернесНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаСанкцииСБУСпецназ ФСБ РФФСБ РосіїЕрмак АндрейАбрамович РоманМарченко ОксанаМедведчукМедведчук ВікторМедведчук ВикторолігархиОлигархиКадыровВеликобританіяВеликобританияСНБОРНБОФукс Павел

Автор статті:
Максим Прохоренко
Всі статті автора

Дата і час 02 жовтня 2023 г., 10:29     Переглядів Переглядів: 3193
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.429358