АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 22°C
Харків: 23°C
Дніпро: 24°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 21°C
Суми: 22°C
Львів: 12°C
Ужгород: 13°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 14°C

Через відмову у перетині кордону українці подають скарги до ЄСПЛ

Читать на русском
Через відмову у перетині кордону українці подають скарги до ЄСПЛ
Через відмову у перетині кордону українці подають скарги до ЄСПЛ

На сайті ЄСПЛ з’явилися вже три скарги від чоловіків-українців щодо відмов у пропуску заявників через кордон України. Заявники скаржаться, що обмеження їхнього виїзду за кордон під час воєнного стану було незаконним. І порушувало їхнє право на свободу пересування.

Один із позивачів – мешканець Чернігівської області Андрій Кузьменко – намагався виїхати у травні 2022 року на підставі судимості (подав військовий квиток із позначкою про зняття з військового обліку). Прикордонники його не випустили, видавши письмову відмову, де не вказувалися конкретні підстави.

Кузьменко оскаржив це в Окружному адмінсуді Києва, але його ліквідували, і справу передали до іншого суду. Розгляд ще триває. Тоді позивач знову спробував виїхати і знову отримав відмову, яку поніс до Чернівецького адмінсуду.

Там Кузьменко стверджував, що жоден із законів не містив заборони на виїзд чоловіків із країни – і що встановлення будь-якої такої заборони за допомогою підзаконних актів (тобто указом президента) суперечило Конституції. Але цей та наступні українські суди позов відхилили.

Ще один позов до ЄСПЛ – від мешканця Чернігівщини Кирила Дорондова. У жовтні 2022 року він спробував виїхати до Польщі на навчання. На кордоні він показав документи, що підтверджували, що він є студентом, а також копію своєї письмової заяви, направленої у військкомат із проханням про відстрочку.

Прикордонна служба відмовила у пропуску, не пояснивши чітких підстав та видавши документ з перерахуванням законів та указів про воєнний стан та мобілізацію.

Суди, в які подавав Дорондов, не скасували відмови від прикордонної служби. Але визнали, що як студент він має право на відстрочку та не підлягає мобілізації.

Також один із українських судів встановив, що правила перетину кордону студентами "були неясними та суперечливими". І порекомендував Кирилу орієнтуватися на роз’яснення прикордонної служби щодо документів, які потрібно мати з собою студенту для перетину кордону.

Проте справа пішла в ЄСПЛ.

Третій позов – від мешканця Київської області Олега Кониченка. Він намагався виїхати з України на початку березня 2022 року із дворічним сином. У виїзді відмовили без пред’явлення письмових обґрунтувань.

Друга спроба виїзду була у травні. Кониченко намагався знову виїхати з сином, маючи документи, що він перебуває у розлученні з дружиною, а син живе з ним. Але знову отримав відмову. У ній зазначалося, що чоловік не надав документів для виїзду, але не уточнювалося, яких саме.

Позивач подав до суду, де оскаржив цей момент, а також заявив, що указ президента та постанови уряду не можуть обмежувати конституційні права громадян (зокрема на виїзд із країни).

"Закон про мобілізацію, на який посилалася влада, не регулював питання, пов’язані з перетином державного кордону, і не уточнював, які документи необхідні для цього", – йшлося у позовних заявах.

Паралельно він знову спробував залишити країну, зібравши ще більший пакет документів, які доводили, що він – одинокий батько. Але всі українські суди заявнику відмовили, і він звернувся до європейського.


Теги: нелегальний перетин кордонуКониченко ОлегКузьменко АндрейДорондов КириллНезаконное пересечение государственной границысудебные искиУкраїнціУкраинцыЄСПЛЕСПЧ

Дата і час 31 січня 2024 г., 11:29     Переглядів Переглядів: 2150
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.704202