АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 20°C
Дніпро: 22°C
Одеса: 21°C
Чернігів: 19°C
Суми: 19°C
Львів: 11°C
Ужгород: 13°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 13°C

Ідентифікація воєнних злочинців з 74 ОМСБр російських окупантів, які чинили звірства на Чернігівщині

Читать на русском
Ідентифікація воєнних злочинців з 74 ОМСБр російських окупантів, які чинили звірства на Чернігівщині
Ідентифікація воєнних злочинців з 74 ОМСБр російських окупантів, які чинили звірства на Чернігівщині

Команда документування "Освітнього дому прав людини — Чернігів" зібрала інформацію про деяких військовослужбовців 74 ОМСБр, які ймовірно причетні до вчинення воєнних злочинів на території Чернігівської області у лютому-квітні 2022 року.

Про підготовку до вторгнення, структуру підрозділу, підозри, видані українськими правоохоронними органами військовим цієї бригади та прізвища командирів, що з високою ймовірністю причетні до обстрілів артилерією Чернігова.

“Зелені чоловічки” Донбасу

74 ОМСБр (повна назва — 74-та окрема гвардійська Звенигородсько-Берлінська ордена Суворова 2 ступеня мотострілецька бригада) є збройним механізованим формуванням військ Російської Федерації. Входить до складу 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу. Дислокується у місті Юрга, Кемеровської області. Саме звідси, більше як за 3,5 тис. км від Чернігівської області, бригада прибула задля військового вторгнення на територію України в лютому 2022 року.

 eiqrkirriqhdant

Мапа ілюструє місце дислокації 74 ОМСБр в Російській Федерації та місце, звідки бригада здіснювала вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року.

Відомо, що бригада брала участь у військових діях на території українського Донбасу ще з 2014 року. Зокрема, одне із джерел зазначає, що військовим цієї бригади було заборонено розголошувати інформацію щодо приналежності до 74 ОМСБр та РФ в цілому. Ймовірно, це пов’язано із розумінням незаконності інтервенції російської сторони на територію України.

Також військові 74 бригади мають досвід війни в Сирії.

Навчання у Єльні й підготовка до вторгнення 

У квітні 2021 року аналітики Інституту вивчення війни звернули увагу на прискорення руху сухопутних військ РФ поблизу кордону з Україною та Білоруссю. Російські військові перекинули велику кількість бойових частин із декількох військових округів, підрозділи бойового забезпечення та забезпечення бойової служби до позицій на українському кордоні або поблизу нього, в Крим, а також в Білорусь. Згодом більшість із цих підрозділів повернулися на місця базування після навчань у квітні та вересні 2021 року, але не всі. Найпомітнішим було розгортання підрозділів 41-ї загальновійськової армії, яка зазвичай базується поблизу Свердловська.

Сили 41 армії складали підрозділи 35-ї та 74-ї окремих гвардійських мотострілецьких бригад, 6-го танкового полку 90-ї гвардійської танкової дивізії та 120-ї артилерійської бригади разом із ракетними установками «Іскандер», 119-ї ракетної бригади.

В квітні ця зведена група військових проводила навчання в Погоново (РФ), однак у жовтні та листопаді вони перемістилися з Погонового на новий навчальний полігон у Єльні поблизу Смоленська в Росії та білоруського кордону, де поставили свою техніку без проведення анонсованих раніше навчань. Окрім того, до складу 41 армії входить  61-а бригада ППО та 10-й ядерний, хімічний і біологічний полк оборони.

У 2021 році 74-а мотострілецька бригада в Єльні налічувала не менше 2 батальйонно-тактичних груп. Військові 74-ї мотострілецької бригади спостерігалися у Новосибірську при розгортанні в напрямку України з Юрги, станом на 2 квітня 2021 р. Окрім аналітиків Інституту вивчення війни, про військові навчання у Єльні згадують і полонені російські військові, наприклад, розвідник Буйнічев Костянтин Сергійович.

Управління 74-ї окремої мотострілецької бригади складається з таких структурних одиниць:

Управління
батальйон управління (зв’язку);
батарея управління і артилерійської розвідки (начальник артилерії);
взвод управління і радіолокаційної розвідки (начальник ПВО);
взвод управління (начальник розвідувального відділення).

Мотострілецькі батальйони
1-й мотострілецький батальйон;
2-й мотострілецький батальйон;
3-й мотострілецький батальйон.

Підрозділи вогневої підтримки
танковий батальйон;
1-й гаубичний самохідно-артилерійський дивізіон;
2-й гаубичний самохідно-артилерійський дивізіон;
реактивний артилерійський дивізіон;
протитанковий артилерійський дивізіон;
зенітний ракетний дивізіон;
зенітний ракетно-артилерійський дивізіон.

Розвідувальні підрозділи
розвідувальний батальйон;
рота БПЛА.

Інженерні підрозділи
інженерно-саперний батальйон.

Підрозділи РХБЗ
рота РХБЗ (війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту).

Підрозділи забезпечення
ремонтно-відновлювальний батальйон;
батальйон матеріального забезпечення;
комендантська рота;
медична рота.

Підрозділ підготовки й навчання
взвод інструкторів;
взвод тренажерів.

Додаткові підрозділи
полігон;
оркестр.

У лютому 2022 року ці військові підрозділи були сконцентровані на північному кордоні Чернігівської області. Відомо, що вони заходили зі сторони Білорусі. Наприклад, через прикордонні села Ільмівку та Деревини. Рух військових 74 ОМСБр зафіксовано також на ділянці Чернігів-Ріпки, кудою пролягав один з транзитних маршрутів. Окрім того, документи військових 74 бригади, ремонтно-відновлювального батальйону знайдено в Городні, що свідчить про перебування його в місті та, ймовірно, рух дорогою від білорусько-українського кордону вглиб Чернігівської області через Городню або в зворотньому напрямку, коли російські війська відходили.

Військові 74 ОМСБр окупували населені пункти переважно на захід від Чернігова, зокрема розташовувалися у північно-західному та південно-західному напрямках. Намагалися обійти та заблокувати місто Чернігів з півдня.

74 ОМСБр на території Чернігівської області

За даними, зібраними командою документування "Освітнього дому прав людини — Чернігів", військові 74 ОМСБр перебували у понад 20 населених пунктах Чернігівської області. Ці дані також підтверджені досудовими розслідуваннями кримінальних проваджень про вчинення російськими військовими воєнних злочинів,  деякі військові отримали підозри.

Нині відомо про щонайменше 7 підозр щодо російських військових 74 ОМСБр, що вчинили воєнні злочини на території Чернігівщини. Наводимо їх короткий опис.

Лукашівка. 10 березня 2022 року, наступного дня після початку окупації Лукашівки, батальйон 74 ОМСБр, яким командував майор Коблік Данило, незаконно затримав та допитував 3 цивільних людей та ще військовослужбовця Збройних Сил України. Варто зауважити, що не всі цивільні були повнолітні, що потрапили до катівні, облаштованої в гаражі. Під час допиту російський військовий Данило Коблік вистрелив двічі — в груди та живіт українському військовому, що на той момент перебував у полоні підрозділу та не становив загрози російським військовим. Чоловік помер на місці. Під час допиту 3-х цивільних людей Коблік катував їх: бив, імітував страту, стріляв над головою.

Слобода. 6 березня 2022 року в селі Слобода військовослужбовець 74 ОМСБр Петро Базаров разом зі своїм колегою із 35 бригади Євгенієм Басовим та іншими військовослужбовцями (наразі не ідентифіковані) вчинили воєнний злочин на території Чернівської області. Вони затримали цивільного чоловіка, відвезли до будівлі місцевого магазину, катували його та погрожували підпалити, обливши уайт-спіритом.

Сибереж. 02 березня 2022 року Олексій Улецький, військовослужбовець 74-ї окремої мотострілецької бригади збройних сил російської федерації стріляв по двох цивільних людях. У результаті одну людину поранено в плече осколком боєприпасу.

Слобода та Шестовиця. 28 лютого 2022 військовослужбовці ЗС РФ, зокрема 74-ої бригади, в складі якої перебував Акініязов Езіз тимчасово зайняли с. Шестовиця.

06 березня 2022 року військовослужбовці ЗС РФ, перебуваючи в с. Слобода затримали цивільну людину, адже хотіли отримати інформацію про можливу співпрацю із ЗСУ. Під час затримання чоловіку у декількох місцях зламали руку. Попри це, його доставили на територію господарства в с. Шестовиця, де Акініязов Е.К. незаконно утримував його і катував. Чоловік був зв’язаний дротами, руки зведені за спину, навіть вночі при морозі, без можливості піти до туалету та без доступу до медичної допомоги. Крім того, Акініязов приставляв ствол автомата до скроні та рота, водив ножем по обличчю, погрожував вбити.

Деснянка. 08 березня 2022 року військовослужбовець ЗС РФ Колчаков Дмитро перебував у селі Деснянка. Дорогою рухався автомобіль, у салоні перебували троє цивільних людей. Колчаков вистрелив не менше 8 разів у автомобіль, внаслідок чого цивільна людина отримала поранення та чисельні переломи кісток.

Андріївка та Пакуль. Армен Абгарян один із перших був ідентифікований та отримав підозру серед воєнних злочинців, що окуповували Чернігівщину. Він на початку повномасштабного вторгнення командував 7 зведеною стрілецькою ротою 74-ї бригади. 20 березня 2022 року військовослужбовці цього підрозділу окупували села Андріївка та Пакуль.

Через декілька днів, 24 березня, російські військовослужбовці затримали двох цивільних чоловіків, в різний час. Їм зв’язали руки, закрили очі та перемістили до підвалу приміщення Пакульського лісництва. Чоловіків били, намагаючись дізнатися інформацію про ЗСУ. Наступного дня на так званий допит прийшов командир Абгарян. Не дізнавшись інформації про ЗСУ, Абгарян одному з чоловіків прострелив руку та ногу, вистріливши двічі. По іншому вистрелив тричі: в плече, щоку та в губи..

Пізніше за наказом Армена Абгаряна в Андріївці пограбували базу відпочинку «Андріївські озера». Саме він керував цим процесом і погрожував розправою цивільним людям, які на той момент перебували на території цієї бази

Мапа ймовірних місць перебування військових 74 ОМСБр

Загалом по Чернігівській області відомо більше як про 50 підозр щодо російських військових різних підрозділів.

Інші джерела

Перебування військових 74 ОМСБр на території Чернігівської області можна підтвердити також і через наявність інформації про загиблих військовослужбовців з російських джерел. Наприклад, молодший сержант, механік-водій роти Ідт Констянтин Олександрович, загинув 23 березня 2022 року в селі Слобода Чернігівської області.

Відомо і про молодшого сержанта Шкулепова Андрія, котрий був учасником бойових дій у перші дні повномасштабного вторгнення. Російський інформаційний ресурс “Статьи” зазначає, що його бригада після навчань у Єльні перетнула російсько-український кордон та наступала у напрямку Чернігова. Загинув 10 березня 2022 року, коли його підрозділ потрапив у засідку.

Фото: читатель NGS24.RU

Поза розумним сумнівом, можна припустити, що саме на території Чернігівської області загинув тоді і Берило Дмитро Володимирович, котрий раніше воював у складі 74 бригади на території Донбасу та був ідентифікований фахівцями InformNapalm. Адже дата його смерті, 16 березня 2022 року, збігається з періодом, коли підрозділ перебував на Чернігівщині.

Фото: сайт Promstall. Ідентифіковано Ираклієм Комахідзе

Таке ж припущення можна зробити й щодо декількох інших загиблих військовослужбовців 74 ОМСБр, зокрема, з високою ймовірністю могли загинути на території Чернігівської області: Єфанов Олександр Володимирович, Моісеєв Андрій Євгенійович, Іовбак Ігор Вікторович, Крініцин Олександр Юрійович, Чапаєв Вячеслав Володимирович. Дати їх смерті збігаються із періодом перебування на території Чернігівської області.

Скриншот із відео.

Загиблий російський військовий Єфанов Олександр Володимирович та його колеги 27 лютого 2022 року вторглися на територію України.

Відео, на якому зображено Єфанова Олександра Володимировича підтверджує також використання червоних прапорів та пов’язок цим підрозділом. Команда документування воєнних злочинів "Освітнього дому прав людини — Чернігів" зібрала чисельні згадки свідків та жертв, які зазначали, що деякі військові використовували таку символіку. Ймовірно, це пов’язано з тим, що бригада має статус “гвардійської”, тобто була відзначена за бої під час Другої світової війни. А також ніби-то ця символіка мала б нагадувати місцевим жителям про Радянський Союз, викликати ностальгію за ним та показувати, що українці і росіяни “один народ”. Проте, ця тактика не спрацювала й місцеві мешканці не зрозуміли посил.

Мародерство

Військові РФ на Чернігівщині відзначиися чисельними випадками викрадення приватного майна місцевих мешканців.

Скриншот з ресурсу «Медіазона»

«Медіазона» вивчила дані про рух посилок, відправлених із наближених до українського прикордоння міст у лютому — травні 2022 року. Виявила, що лідером серед «підозрілих» пунктів призначення стала Юрга. З прикордонної території України в місті, де живе всього 80 тисяч людей, було відправлено 219 посилок загальною вагою 5 764 кг, у зворотному ж напрямку всього 51 кілограм. Саме в Юрзі дислокується 74 ОМСБр та ще дві військові частини. В цьому місті  проживають родини військовослужбовців у так званих “військових містечках”. Зважаючи на дані “Медіазони”, з високою ймовірністю можна стверджувати, що військовослужбовці 74 бригади відправляли награбоване в українських місцевих мешканців майно своїм родинам. Факти викрадень майна місцевого населення та відкритих грабунків у Чернігівській області мають масовий і водночас системний характер.

Хто віддавав накази? Командування 74 ОМСБр

З відкритих джерел відомо про чотирьох командувачів 74 ОМСБр, що перебували на посадах у лютому-квітні 2022 року та безпосередньо відповідають за дії підрозділу. Це командир бригади — Єршов Павло Олексійович, заступник командира бригади, підполковник — Магасумов Ірек Ільдусович, заступник командира бригади з озброєння, полковник — Шаріфов Ельдар Мехманович та заступник командира бригади, майор — Лопаєв Андрій Сергійович.

Командир бригади, підполковник, Єршов Павло Олексійович

За даними ресурсу “Книга катів” Єршов брав безпосередню участь у відкритому військовому вторгненні в Україну. У період з лютого по квітень 2022 року командував батальйонно-тактичними групами 74 окремої мотострілецької бригади, виділеними до складу угруповання російських військ, які діяли на Чернігівському напрямку.
Військова частина: в/ч 21005 — 74 окрема мотострілецька бригада 41 загальновійськової армії Центрального ВО ЗС РФ. Дата народження 08 березня 1981 (вік: 43 роки).

Заступник командира бригади 74 ОМСБр, підполковник, Магасумов Ірек Ільдусович

Ірек Магасумов у 2022 році обіймав посаду заступника командира 74 ОМСБр та був у званні підполковника. Народився 27 квітня 1988 року (36 років). Відзначений орденом “Золота Зірка”. Під час святкування отримання цієї медалі та звання “Герой Росії”, перебуваючи нібито на підпитку, застрелив дівчину, з якою познайомився у барі.

Відомо, що в РФ на Магасумова відкрили кримінальне провадження. На початку осені 2023 ФСБ РФ затримало Магасумова в Луганську за підозрою у вбивстві 18-річної дівчини. За версією слідства, підполковник Магасумов випадково вистрелив у неї в стані алкогольного сп’яніння.

Пізніше слідство перестало розглядати версію про вбивство через необережність, висунувши важче звинувачення про вбивство за «спонтанним наміром» через те, що обвинуваченому не сподобалася поведінка дівчини. Крім того, було додано нове звинувачення у хуліганстві, адже після скоєного Магасумов відібрав у інших військовослужбовців, молодших за званням, автомобіль, щоб виїхати в частину. Загибла дівчина з окупованого Луганська, але попри це російські ЗМІ називають її “громадянкою Росії”.

Ймовірно, Магасумова призначили командиром 74 ОМСБр у 2023 році замість Павла Єршова, адже російське інтернет-видання «Коммерсантъ» називає його “підполковником і командиром бригади”. Матеріал датовано 29 вересня 2023 року.

Заступник командира з озброєння 74 ОМСБр, полковник, Шаріфов Ельдар Мехманович.

Заступник командира з озброєння 74 ОМСБр, полковник, Шаріфов Ельдар Мехманович. Станом на 2024 рік обіймає посаду заступника начальника Казанського вищого танкового училища з озброєння, начальника відділу технічного забезпечення.
40 років (дата народження 06.10.1983). Зареєстроване місце проживання: Юрга, Кемеровська область. Навчався в Омському автобронетанковому інженерному інституті. На військовій службі з 2007 року. З високою ймовірністю, у 2022 році був залучений до складу угрупування російських військ, які діяли на Чернігівському напрямку.

Заступник командира 74 ОМСБр, майор, Лопаєв Андрій Сергійович.

Заступник командира 74 ОМСБр, майор, Лопаєв Андрій Сергійович. Дата народження: 04.02.1985 (39 років). Народився у селі Лобва, Свердловської області. Діючий військовослужбовець, поточне місце служби: 74-та окрема гвардійська мотострілецька бригада (в/ч 21005, Кемеровска обл., м. Юрга). Цей військовослужбовець також мав здійснювати управління військами, що окуповували Чернігівщину.

Через дослідження контактів Андрія Лопаєва вдалося знайти військовослужбовців 74 ОМСБр Фахрутдинова Рустама Айратовича та Андреева Владимира Вікторовича, що дає можливість припустити, що вони служать в одній бригаді. Ці дані підтвердилися.

Артилерія: найбільш смертоносна зброя

Команда документування "Освітнього дому прав людини — Чернігів" зібрала чисельні згадки про обстріли артилерією міста Чернігів та інших населених пунктів області. Наприклад жителі Андріївки, Деснянки, Михайло-Коцюбинського тощо розповідають про те, що російські військові стріляли в напрямку Чернігова з артилерійських засобів ураження.

В деяких випадках виїжджали за межі села чи містечка і гатили артснарядами по трьохсоттисячному Чернігову. Або ж могли стріляти прямо з території городу, який є приватною власністю, чи іншої зручної точки, підставляючи під удар цивільне населення, в разі якщо почнеться контрбатарейна борьба (удар по артилейській установці).

Проте, сам факт обстрілу артилерією густонаселеного міста вже є воєнним злочином, адже ця зборя має невибірковий характер і не призначена для ведення вогню по місту. Може спричиняти багато жертв серед цивільного населення в разі влучання, наприклад, у багатоквартирний будинок чи будь-яке місце скупчення людей.

Нашому OSINT-аналітику вдалося ідентифікувати людей, які, ймовірно, були залучені до планування ударів з артилерії та застосування її в межах Чернігівської області в лютому-квітні 2022 року з-поміж військовослужбовців 74 ОМСБр.

Це:

  • начальник штабу артилерії, підполковник, Фахрутдинов Рустам Айратович;
  • командир артилерійського дивізіону, майор, Римаров Віталій Володимирович;
  • командир протитанкового артилерійського дивізіону, майор, Трофімов Андрій Володимирович;
  • начальник розвідки артилерійського дивізіону, капітан, Клементьєв Юрій Олександрович;
  • офіцер батареї управління і артилерійської розвідки, капітан, Сафонов Павло Юрійович;
  • командир артилерійської батареї, майор, Семеніхін Євгеній Вікторович;
  • командир артилерійської батареї, капітан, Салахов Ільдар Ленарович;
  • командир артилерійської батареї, майор, Андрєєв Володимир Вікторович;
  • командир артилерійської батареї, майор, Янбеков Радік Ірікович (ліквідовано).

Їх фото наведені нижче.

Начальник штабу артилерії підполковник Фахрутдинов Рустам Айратович

Командир артилерійського дивізіону майор Римаров Віталій Володимирович

Командир протитанкового артилерійського дивізіону майор Трофімов Андрій Володимирович

Начальник розвідки артилерійського дивізіону капітан Клементьєв Юрій Олександрович

Офіцер батареї управління і артилерійської розвідки капітан Сафонов Павло Юрійович

Командир артилерійської батареї майор Семеніхін Євгеній Вікторович

Командир артилерійської батареї капітан Салахов Ільдар Ленарович

Командир артилерійської батареї майор Андрєєв Володимир Вікторович

Командир артилерійської батареї майор Янбеков Радік Ірікович (ліквідовано)

Мабуть, не буде перебільшенням стверджувати, що на руках принаймні частини цих військовослужбовців є кров цивільних мешканців Чернігівщини. Звісно, кожен злочин потребує доведення і допоки немає вироку суду ми все ж маємо керуватися принципом презумпції невинуватості (правовий принцип, за яким щодо особи, яка підозрюється у вчиненні злочину або правопорушення, припускається невинність до того часу, поки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому законодавством). Воєнні злочини не мають терміну давності, тому ми впевнені, що рано чи пізно правоохоронним органам вдасться зібрати достатньо доказів для їх притягнення до відповідальності.

Ідентифікація командного складу військових допомагає підтвердити їхню участь у російському вторгненні і знайти кадрових військовослужбовців, зокрема тих, які робили та виконували злочинні накази вищого воєнно-політичного керівництва. Командири підрозділів збройних сил РФ, які безпосередньо беруть участь у незаконному вторгненні в Україну, можуть бути занесені до санкційних списків. Адже саме командир несе відповідальність за дії свого підрозділу, що підриває чи загрожує територіальній цілісності, суверенітету, незалежності України та вчиняє воєнні злочини на окупованих територіях.

Авторка тексту: Вікторія Гламазда

OSINT-аналітик: Custos Clavis

Джерело: "Освітній дом прав людини — Чернігів"


Теги: Янбеков РадикАндреев ВладимирСалахов ИльдарСеменихин ЕвгенийСафонов ПавелКлементьев ЮрийТрофимов АндрейРымаров ВиталийФахрутдинов РустамЧерниговская областьЧернігівська областьоккупантыокупантиНапад Росії на УкраїнуНападение России на УкраинуВойнаВійнаВоенные преступлениявійськові злочини

Дата і час 03 червня 2024 г., 15:44     Переглядів Переглядів: 1912
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.0708