АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 20°C
Дніпро: 22°C
Одеса: 21°C
Чернігів: 18°C
Суми: 19°C
Львів: 11°C
Ужгород: 12°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 13°C

Сейм Польщі засудив геноцид кримських татар у 1944 році

Читать на русском
Сейм Польщі засудив геноцид кримських татар у 1944 році
Сейм Польщі засудив геноцид кримських татар у 1944 році

У п’ятницю Сейм (Нижня палата парламенту Польщі) ухвалив постанову про вшанування пам’яті жертв геноциду кримських татар.

Про це повідомляє Polska Agencja Prasowa.

"Акти геноциду та переслідування кримських татар наповнюють нас особливим болем. Звертаємо увагу на неоціненний внесок татар в історію та національну спадщину Польщі", - цитує видання заяву депутатів.

У проєкті постанови нагадується, що вранці, 18 травня 1944 року, влада Союзу Радянських Соціалістичних Республік почала депортацію кримських татар з Кримського півострова.

"Протягом трьох днів майже 200 000 чоловіків, жінок і дітей було загнано у вагони для худоби та депортовано до Середньої Азії та Сибіру в нелюдських умовах. 8 000 людей не пережили депортацію, а ще 45 000 померли після прибуття... Після депортації радянська влада систематично нищила татарську спадщину Криму, лише наприкінці 1980-х років жителі змогли повернутися на вкрадені росіянами землі", - йдеться в тексті постанови.

Polska Agencja Prasowa пише, що у 2014 році, через 70 років після цього злочину, Російська Федерація незаконно анексувала Автономну Республіку Крим і місто Севастополь, які входять до складу України, а потім почала системне переслідування кримських татар, які проживають на півострові.

"У 2016 році Росія заборонила діяльність Меджлісу, парламенту кримських татар за брехливими звинуваченнями. Десятки татарських активістів, у тому числі багаторічний голова Меджлісу Мустафа Джемілєв, знову були вигнані зі своєї землі…", - зазначається в проєкті.

На пресконференції в Сеймі уповноважений з відновлення України в польському уряді Павел Коваль підкреслив, що проєкт резолюції створений, щоб вшанувати пам’ять про депортацію кримських татар і говорити про "геноцид, вчинений радянською Росією проти татарського народу".

"По-друге, ми вважаємо за необхідне ще раз засудити анексію та силове захоплення українських територій Росією у 2014 році, а також засуджуємо виключно жорстоку, неспровоковану агресію Росії у 2022 році проти України (...) Ми хочемо продемонструвати солідарність польського парламенту з татарським народом, з яким нас пов’язують багатовікові зв’язки", - сказав Коваль.

На конференції також виступив багаторічний голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, який підкреслив, що виповнюється 80 років великого злочину, скоєного проти татарського народу.

"Це був не перший злочин Росії проти кримських татар, перший стався під час окупації Криму в 19 столітті", - зауважив Джемілєв.

Він додав, що подальші злочини були спрямовані на повне знищення татарської нації, знищено всі сліди татар, знищено книги, змінено назви міст. Він також висловив вдячність за те, що польський парламент у своїй резолюції порушує питання геноциду проти татар.

"Ми вдячні Польщі та полякам за те, що вони прийняли у своїх домівках мільйони українців, які були змушені покинути свої домівки внаслідок бомбардувань і нападів Росії (...). Поляки та польські організації підтримали кримських татар після відновлення незалежності України. Так робили досі, також після початку повномасштабної війни", - наголосив він, маючи на увазі російську агресію проти України.


Теги: КримКрымКрымские татарыКримські татаридепортаціяДепортацияГеноцидПольщаПольшаСейм Польши

Дата і час 12 липня 2024 г., 22:53     Переглядів Переглядів: 1619
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.62879