АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 18°C
Харків: 19°C
Дніпро: 20°C
Одеса: 22°C
Чернігів: 18°C
Суми: 17°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 14°C
Рівне: 15°C

В Україні через спеку може постраждати врожай

Читать на русском
В Україні через спеку може постраждати врожай
В Україні через спеку може постраждати врожай

За словами журналістів, починаючи з 13 липня на українців чекають найспекотніші дні, коли температура повітря підніметься до 35-37 градусів, а на півдні в Одеській, Миколаївській, Херсонській областях і зовсім до 40-41 градусів. Але з 15 липня піде поступовий спад.

Найближчими три дня в Україні буде сильна спека. Температура повітря підніматиметься до 40 градусів за Цельсієм. Про це пише " Обозреватель ".

Видання пише, що у 2024 році літо видалося дуже спекотним. Починаючи з 13 липня на українців чекають найспекотніші дні, коли температура повітря підніметься до 35-37 градусів, а на півдні в Одеській, Миколаївській, Херсонській областях і зовсім до 40-41 градусів. Але з 15 липня піде поступовий спад. Вже 19-20 липня у західних, північних та центральних областях стовпчики термометрів покажуть 25-28, на півдні та сході – 30-35.

Як розповіла завідувачка відділу метеорологічних прогнозів Українського гідрометеорологічного центру Наталія Голеня, цього року спека прийшла на два тижні раніше, ніж зазвичай.

За її словами, зазвичай найспекотнішим періодом вважається друга половина серпня. Проте цього року спека припала на першу половину липня.

"І це все завдяки тому, що до нас прийшло тропічне повітря африканського походження. Воно й так гаряче, а ще через те, що у нас панує антициклон, то в нижніх шарах це повітря ще нагрівається до таких високих температур. Фактично температура повітря зараз близька до абсолютних значень, характерних для цих днів", – розповіла Наталія Голеня.

Повідомляється, що вже з 15 липня температура потроху знижуватиметься. У 16-17 числах стане трохи прохолодніше вже на півночі Це розпочнеться у західних регіонах України. Більш комфортна погода прийде до центру та на південь України лише 19-20 липня.

Зазначається, що зміна погоди супроводжуватиметься дощами та грозами, градом і навіть шквалами. Більше того, у першій половині серпня на нас чекає ще одна хвиля спеки.

"Загальні розрахунки показують середню температуру в серпні вище за кліматичну норму на 2-3 градуси. Тож можна чекати на жарку погоду", – сказала Голеня.

Спека викличе проблеми з урожаєм

Завідувач відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко заявила, що урожай цього року розпочався на 1-1,5 тижні раніше звичайного.

Вона заявила, що початок квітня була дуже теплою, що дало поштовх розвитку культур.

І хоча у травні вже похолодало, але запасу тепла не вистачило для того, щоб підтримувати розвиток рослин досі. І сьогодні стоїть класична погода для збирання врожаю – має бути сухо та спекотно. Урожай хороший, не гірший, ніж торік. Умови для раннього ячменю, жита, пшениці, ярих хороші", – сказала Адаменко.

Проте, за її словами, тривалий період африканської спеки зіпсували найвищі очікування на врожай кукурудзи. Більше того, постраждає урожай соняшника. Крім кукурудзи, постраждає і врожай соняшника. Насіння буде дрібним, отже і врожай буде меншим. Весною були дощі і запас вологи в грунті зберігся, але через спеку він був швидко витрачений. Ми маємо класичну фронтову повітряну посуху, і вона буде розширюватися" , – сказала Адаменко.

Повідомляється, що через погоду цього року не було врожаю вишні. Адже вона зацвіла раніше через весняне тепло, але потім прийшли заморозки, а ягоди зникли. Також будуть проблеми із урожаєм картоплі.

"Для картоплі зараз має значення температура ґрунту на глибині 10-15 сантиметрів. Вона має становити 15-19 градусів, а через спеку в ґрунті +25, у деяких районах +32", - сказала експерт.

Керівник оперативно-диспетчерської служби Центру екстреної медичної допомоги у Волинській області Станіслав Лінік розповів, що українці частіше дзвонять у "швидку" через спеку . За його словами, за такої погоди у людини може бути перегрів тіла. Організм не справляється, а тому виникне нудота і навіть блювання.


Теги: Николаевская областьМиколаївська областьХерсонська областьХерсонская областьОдеська областьОдесская областьВрожайУрожайЖарааномальная жараспека

Дата і час 13 липня 2024 г., 00:37     Переглядів Переглядів: 1912
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
4.483531