АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 22°C
Харків: 23°C
Дніпро: 24°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 21°C
Суми: 22°C
Львів: 12°C
Ужгород: 13°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 14°C

Верховна Рада заборонила діяльність УПЦ МП в Україні

Читать на русскомRead in English
Верховна Рада заборонила діяльність УПЦ МП в Україні
Верховна Рада заборонила діяльність УПЦ МП в Україні

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні закон «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій», який забороняє функціонування релігійних організацій, що мають зв’язки з Російською Федерацією на території України.

Про це повідомив народний депутат України від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у телеграмі.

Він уточнив, що законодавча ініціатива №8371 була прийнята 265 голосами народних депутатів.

 qhiddxiqhtihhant

Фото: Ярослав Железняк, телеграм

Мета закону полягає в захисті національної та громадської безпеки, прав і свобод людини, а також у визначенні особливостей діяльності іноземних релігійних організацій в Україні.

У тексті документа наголошується, що жодне положення закону не може тлумачитися як обмеження свободи сповідування релігії або переконань, права на дотримання релігійної практики та ритуальних обрядів.

Встановлюється, що на території України заборонена діяльність іноземних релігійних організацій, які перебувають у державі, визнаній такою, що вчинила або чинить збройну агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину її території, а також ті, які прямо або опосередковано (включно із публічними виступами керівників або інших органів управління) підтримують збройну агресію проти України.

«З огляду на те, що Російська православна церква є ідеологічним продовженням режиму держави-агресора, співучасницею воєнних злочинів і злочинів проти людяності, що вчиняються від імені Російської Федерації, та ідеології «русского міра», діяльність Російської православної церкви в Україні заборонена», – йдеться у тексті закону.

Також передбачається, що діяльність релігійних організацій, які мають афіліацію з іноземною релігійною організацією, діяльність якої в Україні заборонена, має бути припинена.

Взаємозв’язки, комунікації релігійних організацій, включно із релігійними громадами, з іноземними релігійними організаціями, діяльність яких в Україні заборонена, не допускаються.

Встановлюється, що релігійна організація, що діє в Україні, не може мати керівний центр (управління) в Російській Федерації.

Також буде створена комісія, яка має бути незалежною від виконавчої влади та яка проводитиме дослідження на предмет наявності зв’язків, афіліації з Москвою або факти розповсюдження ідеології «руського міра». 

Під час розгляду можуть використовуватися висновки релігієзнавчої експертизи, інформація інших центральних органів виконавчої влади, дані публічних електронних реєстрів, а також інформація, отримана від фізичних та/або юридичних осіб, з медіа та інших відкритих джерел.

Надалі результати експертизи буде вивчати Державна служба з етнополітики та свободи совісті, яка у разі виявлення порушень буде виносити припис. 

Релігійній організації для виконання вимог припису про розірвання зв’язків з РФ надається 2 місяці, з урахуванням адміністративної процедури оскарження.

Якщо зв’язки організації з державою-агресором не були розірвані протягом 60 днів, ДЕСС звертатиметься до суду.

Як повідомляв "Укрінформ", уряд у січні 2023 року зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8371 щодо заборони в Україні релігійних організацій, згідно з яким може бути припинена діяльність УПЦ МП.


Теги: Верховная радаВерховна радаУПЦ МПЗапретЗаборона

Дата і час 20 серпня 2024 г., 12:15     Переглядів Переглядів: 2764
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
1.592126