АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

Підтримка Україною повстанців в Африці веде до протилежних результатів, – The Times

Читать на русском
Підтримка Україною повстанців в Африці веде до протилежних результатів, – The Times
Підтримка Україною повстанців в Африці веде до протилежних результатів, – The Times

Підтримка Україною західноафриканських повстанців веде до протилежних результатів, зазначає видання The Times.

Журналісти нагадують, що після останньої і найбільшої поразки, яку зазнало підтримуване Кремлем угруповання найманців — ПВК «Вагнер» (у липні десятки росіян були вбиті в засідці), військова розвідка України поспішила заявити про свою роль у цій ситуації.

Тепер, як пише Times, це самопохвала виглядає як символічну поразку для Києва, після того як хунти Буркіна-Фасо, Малі та Нігеру звернулися до Ради Безпеки ООН з вимогою засудити ймовірну підтримку Україною повстанських угруповань у регіоні Сахель на заході Африки, де розташована «Вагнер».

Малі розірвало дипломатичні відносини з Україною на початку цього місяця через коментарі представника ГУР, який заявив, що сепаратистське угруповання на півночі Малі отримало «не тільки розвідувальні дані» для атаки.

Через кілька днів військовий уряд Нігера вчинив те ж саме, висловивши солідарність зі своїм сусідом і звинувативши Україну у підтримці «міжнародного тероризму».

У своєму листі до Ради Безпеки ООН міністри закордонних справ Малі, Нігера та Буркіна-Фасо просять вжити заходів для запобігання «підривним актам», що можуть загрожувати регіональній і континентальній стабільності.

Ці три держави уникають традиційних західних та африканських регіональних союзників з моменту приходу своїх хунт до влади у 2020 році, звертаючись до Москви за військовою підтримкою у боротьбі з джихадистським повстанським рухом, який поширився по Сахелю.

Дипломати підтвердили, що лист, опублікований на акаунті X групи під назвою «Альянс сахельських держав», до складу якої входять Буркіна-Фасо, Малі та Нігер, був розповсюджений серед 15 членів Ради.

Україна не коментувала листа, але раніше заявила, що немає жодних доказів її участі у підтримці повстанців у Малі. Це суперечить словам речника ГУР Андрія Юсова, який згадував про залучення відомства в «успішну операцію проти російських військових злочинців».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба нещодавно здійснив свій четвертий дипломатичний візит на континент. Тепер потрібні ще більші зусилля. Регіональний блок Західної Африки, ЕКОВАС, який засудив військові перевороти у Буркіна-Фасо, Нігері та Малі, зробив свою власну заяву щодо України після інциденту в Малі.

ЕКОВАС висловив своє «рішуче несхвалення та категоричне засудження будь-якого зовнішнього втручання у справи регіону, яке може становити загрозу миру та безпеці в Західній Африці, а також будь-яких спроб залучити регіон до поточних геополітичних протистоянь».


Теги: МЗС УкраїниМИД УкраиныКулеба ДмитрийБуркина-ФасоНигерМалиООНУкраїнаУкраинаАфрикаЭкономическое сообщество западноафриканских государств (ЭКОВАС)

Дата і час 23 серпня 2024 г., 07:31     Переглядів Переглядів: 1867
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
3.687793