АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 21°C
Дніпро: 23°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 20°C
Суми: 20°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 13°C
Рівне: 15°C

ISW: Лукашенку не вигідна військова участь у війні з Україною

Читать на русском
ISW: Лукашенку не вигідна військова участь у війні з Україною
ISW: Лукашенку не вигідна військова участь у війні з Україною

Поточне нарощування білоруських військ уздовж українського кордону, ймовірно, має на меті відволікти та розтягнути українські сили уздовж більшої лінії фронту, проте саме вторгнення не є вигідним для режиму Олександра Лукашенка.

Про це йдеться в звіті Інституту вивчення війни (ISW).

За оцінками ISW, білоруські війська, швидше за все, не здійснять вторгнення в Україну через обмеження, що існують для президента Білорусі Олександра Лукашенка.

У звіті зазначається, що вторгнення білоруських військ в Україну або навіть участь Білорусі у війні можуть підважити режим Лукашенка або значно збільшити внутрішнє невдоволення в Білорусі. Як підкреслюють аналітики, в Білорусі мають відбутися президентські вибори в лютому 2025 року, і Лукашенко, ймовірно, хоче зберегти контроль над суспільними настроями, а також мати доступ до своїх військових для придушення будь-яких протестів, пов’язаних із виборами, так само, як він зробив наприкінці 2020 року.

«Втрата боєздатності серед білоруських військових, яка може відбутися внаслідок бойових дій в Україні, ускладнить здатність Лукашенка придушувати майбутні протести. Лукашенко, ймовірно, також прагне уникнути втягування у війну Росії з Україною, щоб уникнути внутрішньо політичних витрат. Можлива мобілізація Республіки Білорусь, ймовірні втрати на полі бою, подальша міжнародна ізоляція Білорусі та негативні економічні наслідки, ймовірно, посилять суспільне невдоволення і зведуть нанівець зусилля Лукашенка з відновлення стабільності його режиму з 2020 року», – зазначається у звіті.

ISW вже спостерігав, як Білорусь розгортала свій особовий склад на українському кордоні наприкінці 2022 – на початку 2023 року, подібно до нинішнього нарощування, і оцінив, що ці зусилля в першу чергу використовувалися для розтягування українських сил і зриву їхніх операцій, таким чином підтримуючи російські дії. Білорусь може знову вдатися до таких заходів, щоб зафіксувати обмежені сили України поблизу кордону з Білоруссю, підтримуючи російську кампанію, яка має на меті розтягнути українські війська.


Теги: БеларусьБілорусьВойнаВійнаУкраїнаУкраинаЛукашенко АлександрЛукашенко

Дата і час 27 серпня 2024 г., 09:17     Переглядів Переглядів: 1615
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
2.823162