АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 21°C
Дніпро: 23°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 20°C
Суми: 20°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 13°C
Рівне: 15°C

Узбекистанський «Октобанк» викрили в обході антиросійських санкцій та відмиванні мільярдів путінських олігархів

Читать на русскомRead in English
Узбекистанський «Октобанк» викрили в обході антиросійських санкцій та відмиванні мільярдів путінських олігархів
Узбекистанський «Октобанк» викрили в обході антиросійських санкцій та відмиванні мільярдів путінських олігархів

Octobank — узбекистанський банк, який останнім часом опинився в центрі низки скандалів, пов’язаних із спробами вивести російські мільярди з-під санкцій.

Назва Octobank асоціюється з прізвищем зятя президента Узбекистану Ойбека Турсунова та «гаманця» Путіна, олігарха Алішера Усманова.

Офіційним власником банку є Іскандар Турсунов, якому належить 99,16% акцій АК Octobank. До серпня 2023 року банк називався Ravnaq-bank, а його головним акціонером був Сарвар Файзієв, який продав свою частку Іскандару Турсунову. Файзієв також володіє мережею автозаправних станцій (компанія Intran Service), на яких реалізується пальне, яке постачається російськими нафтопереробними заводами.

У 2022-2023 роках Ravnaq-bank був збитковим: у 2022 році його збитки становили 8,54 млрд сум (4,2 мільйона доларів), а за перше півріччя 2023 - 3,46 млрд сум. Банк також мав значний пакет проблемних кредитів: із усього кредитного портфеля в 263 млрд сум, 212 млрд (80,5%) були визнані безнадійними. Однак після продажу акцій Іскандару Турсунову та ребрендингу у травні 2024 року проблемні кредити було списано. До 1 червня 2024 року кредитний портфель банку скоротився до 32 млрд. сум, а частка проблемних кредитів знизилася до нуля.

Про Іскандара Турсунова відомо небагато, що дуже незвичайно для банкіра. Крім того, що він є власником та генеральним директором АК Octobank, його біографія практично не висвітлюється у публічних джерелах. Відомо лише, що Турсунов був директором британської компанії Kreative Kafe Limited, заснованої у 2016 році та ліквідованої у 2024 році. Основною сферою діяльності цієї компанії були інформаційні технології.

На цьому відомості про Іскандара Турсунова практично вичерпуються, що не дивно, якщо врахувати той факт, що, як стверджують багато відкритих та закритих джерел, справжнім власником АК Octobank є Ойбек Батирович Турсунов, перший заступник глави Адміністрації президента Республіки Узбекистан, чоловік старшої доньки президента Узбекистану Шавката Мірзійоєва, Саїди Мірзійоєвої.

Ойбек Турсунов та Велика Британія

Тут цікавість викликає той факт, що Ойбек Турсунов був керівником двох компаній у Великій Британії: O&B TRADING LTD (ліквідована у 2011 році) та DAV INVEST LTD (ліквідована у 2010 році).

Станом на вересень 2024 року в Ойбека Турсунова у Великій Британії є і бізнес, що діє, причому цього разу він числиться серед власників британських фірм. Ойбек Турсунов володіє 85% компанії Promadik invest (через неї він викупив банк "Капіталінвест", пов’язаний з російським олігархом Алішером Усмановим, про це нижче).

Promadik invest, своєю чергою, володіє фірмою Pro milk technology.

Pro milk technology разом із Odoratus business LLP (Велика Британія) володіють компанією Milk house.

Оdoratus business LLP є власником контрольного пакету акцій Urban developers:

Urban Developers зареєстрована у 2019 році зі статутним фондом у 10 млрд сум. Засновники – британська Odoratus Business та Шерзод Халімов. Халімов також є засновником сінгапурської компанії BMP Smart Decision. Ця фірма отримала в оренду на 49 років парк Гафур Гуляма в Ташкенті. У свою чергу Urban Developers у 2020 році отримала 6 гектарів землі від мерії Ташкента під будівництво нового ТРЦ. Раніше на цих землях був універсальний магазин, і підприємці намагалися позиватися щодо права володіння ним.

Власниками британської Оdoratus business LLP є Kensington Consultants Ltd., Montrose Assets Ltd., B2B Consultants Ltd. та B2B Enterprises Ltd. Усі вони зареєстровані в офшорі Беліз.

Ойбек Турсунов та «гаманець» Путіна Алішер Усманов

Якщо британський слід пов’язує Ойбека Турсунова з номінальним власником банку Іскандаром Турсуновим, то російський слід вказує на його зв’язки з олігархом Алішером Усмановим. Усманов вважається фактичним власником іншого узбекистанського банку - "Капіталбанк". У 2019 році компанія Promadik Invest, де частка Турсунова становила 93,4%, придбала 35% акцій "Капіталбанку", а до листопада 2021 року Турсунов збільшив свою частку в статутному капіталі до 50%.

Promadik Invest – компанія, зареєстрована у 2007 році. Статутний фонд - 399 млн сум (про неї було вище). Основною діяльністю зазначені оренда та лізинг сільськогосподарської техніки та обладнання. 95% акцій компанії належали Турсунову Ойбеку Батировичу, решта 5% - Мурадову Ісмаїлу Фазиловичу, вказаному як керівник компанії.

У січні 2022 року Турсунов продав частину своїх акцій у "Капіталбанку" компанії «Телекомінвест» Алішера Усманова. У березні 2022 року Усманов потрапив до санкційних списків України в зв’язку з війною і тому продав свої частки в «Телекомінвесті» та компанії «Фінанс TCI». Покупцями стали його колишні топменеджери Ірина Лупічова та Борис Добродєєв.

Продажем займався Ойбек Турсунов: наприкінці 2022 він продав акції "Капіталбанку" на біржі через ТЦІ «Фінанс». За даними ЦБ Узбекистану, станом на 1 лютого 2023 року "Капіталбанк" був найбільшим приватним банком країни за розміром активів та сьомим за розміром активів серед усіх банків Узбекистану.

Але й Турсунов, і Усманов, який під антиросійськими санкціями, продовжують впливати на діяльність "Капіталбанку". У січні 2023 року головою правління "Капатілбанку" став Кирило Маєвський, який раніше працював у російському "Кредит Європа банку". Засновником та власником «Кредит Європа банку» є «Фіба Холдинг», що входить до групи турецького бізнесмена та мільярдера Хюсню Озьєгіна (Hüsnü Özyeğin). 55% акцій "Кредит Європа банку" в Росії належать "Фіба Холдинг А.Ш.", 35% - "Фіна Холдинг А.Ш.", решта 10% належать "Кредит Європа Банк Н.В."

Із Туреччиною пов’язаний ще один момент. З 2023 року Octobank почав співпрацювати з технологічною компанією DGPAYS (яка зареєстрована в ОАЕ, але перебуває під контролем турків), що займається обслуговуванням діяльності банків, еквайрингом та електронними валютами.

Ойбек Турсунов також пов’язаний із узбецьким бізнесменом Батиром Рахімовим, який тісно пов’язаний з Алішером Усмановим. Рахімов 2001 року був засновником "Капіталбанку", потім його частку викупив Турсунов. Також Турсунову перейшли ще кілька фірм Рахімова – «Ташкентський масложиркомбінат», будівельна компанія Baurum Group, вольфрамова копальня, житловий комплекс «Карасарай».

Батир Рахімов одружений з Дієрою Усмановою. Першим її чоловіком був племінник російського олігарха Усманова, що розбився в автокатастрофі, Бабур Усманов. Зараз Рахімов та Усманова живуть на дві країни – в Росії та Туреччині.

Ойбек Турсунов та захоплення чужого бізнесу

Платіжна система UzCard згадується серед тих активів, які Ойбек Турсунов "віджав" в інших узбецьких бізнесменів за допомогою свого брата, Улугбека Турсунова, та батька, Батира Турсунова. Перший має найвищий чин у поліції Ташкента, другий є першим заступником начальника Служби державної безпеки.

Для захоплення чужого бізнесу сім’я Турсунових використовує вплив на правоохоронні органи. Зокрема, нагляд за судовими справами щодо майна підприємств здійснюється прокуратурою, яка проводить правову експертизу. У необхідних випадках орган нагляду визнає незаконним договір купівлі-продажу, і майно передається державі. Далі його реприватизують, та контроль отримують Турсунови. Саме таким чином вони отримали контроль над:

- UzCard (раніше належала Бахтіору Ергашеву);

- Гулістанським маслоекстракційним заводом (належав Джахонгіру Нортошеву);

- ринком побутової техніки «Маліка» в Ташкенті (належав зятю колишнього міністра юстиції Абдусамату Полвонзоду);

- готелем «Шодлік Палас» у Ташкенті (належав синові власника заводу "Шимкент-Пиво" у Казахстані Тохтрару Тулешеву);

- заводом Coca-Cola Uzbekistan (належав дочці колишнього президента Узбекистану Гульнарі Карімовій);

- найбільшим оптовим ринком «Абу Сахі» (належав сім’ї іншої дочки колишнього президента Узбекистану, Лолі Карімовій, та Тимуру Тільяєву).

Octobank та виведення мільярдів із Росії

За даними ТГ-каналів, зараз Octobank обслуговується російським платіжним центром РНКО.

За даними Руспрофайлу, керівником РНКО «Платіжний Центр» є Мац Григорій Мойсейович, а зареєстрований він у Новосибірську.

Засновником «Платіжного центру» є АТ «ЦФТ-Сервіс», також зареєстроване в Новосибірську, керівник Погудін Олександр Вікторович.

Через РНКО «Платіжний центр» щодня проходить близько мільярда рублів, і значний обсяг коштів, що надходять із Росії через Octobank, проходить через відділення великих російських банків, як-от "Промсвязьбанк", "Газпромбанк", ВТБ, "МТС-банк" і банк «Русский стандарт». Чотири із цих банків є державними, а "МИН-банк" у 2023 році був приєднаний до "Промсвязьбанка".

Також зазначається, що Octobank став епіцентром відмивання грошей та високоризикових транзакцій. За допомогою платіжних систем, таких як Humo, UzCard та UzNext, гроші переводяться на криптобіржі, де конвертуються в криптовалюту та відправляються клієнтам, у тому числі російським букмекерам.

Крім того, одним із партнерів Octobank є «Азія Інвест Банк». Це банківська установа, створена 1996 року внаслідок міжурядової угоди між Узбекистаном та країною-агресоркою. За даними сайту "Азія Інвест Банк", банк діє на підставі універсальної ліцензії Банку Росії на здійснення банківських операцій з грошовими коштами в рублях та іноземній валюті (без права залучення у вклади коштів фізичних осіб) №3303 від 24 березня 2015 року. "Азія Інвест банк" був кореспондентським банком для низки підприємств Узбекистану. Вони повідомляли про те, що потрапили в ситуацію із заморожуванням коштів через санкції проти країни-агресорки.

Таким чином, вивчення діяльності Octobank та постаті його фактичного власника Ойбека Турсунова не залишає сумнівів у їхніх тісних зв’язках із російськими державними та комерційними структурами, а також в активній участі у виведенні російських мільярдів з-під міжнародних санкцій.


Теги: АО ЦФТ-СервисПогудин АлександрМац ГригорийТильяев ТимурКаримова ЛолаУсманов БабурУсманова ДиереBaurum GroupБатыр РахимовDGPAYSФиба ХолдингКредит Европа банкХюсню ОзьегинМурадов ИсмаилPromadik investТурсунов ИскандерB2B Enterprises Ltd.B2B Consultants Ltd.Montrose Assets Ltd.Kensington Consultants Ltd.BMP Smart DecisionХалимов ШерзодОdoratus business LLPPro milk technologyКапиталинвест банкD.A.V. INVEST LTDO&B TRADING LTDМирзиеев ШавкатМирзиеева СаидаKreative Kafe LimitedIntran ServiceТурсунов ОйбекУсманов АлишерRavnaq БанкОтмывание денегВідмивання коштівОктобанкСанкции против РоссииСанкції проти Росіїобход санкцийУзбекистанOctobank

Дата і час 15 вересня 2024 г., 16:27     Переглядів Переглядів: 1719
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.784742