АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 18°C
Харків: 19°C
Дніпро: 20°C
Одеса: 22°C
Чернігів: 18°C
Суми: 17°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 14°C
Рівне: 15°C

ЗС РФ встановили біля Новоросійська системи глушіння GPS

Читать на русском
ЗС РФ встановили біля Новоросійська системи глушіння GPS
ЗС РФ встановили біля Новоросійська системи глушіння GPS

На думку аналітиків, дії росіян спрямовані на приховування своїх кораблів від "очей" українських спецслужб шляхом маніпуляції GPS-сигналами, що призводить до спуфінгу.

Росіяни розмістили в районі порту Геленджик, який знаходиться в Новоросійську, комплекси глушіння GPS. Згідно з даними, зібраними за допомогою автоматизованої ідентифікаційної системи (AIS), яка використовується в цивільному судноплавстві, робота системи була порушена в результаті активності російського обладнання. Про це 15 вересня повідомив OSINT-аналітик HI Sutton.

Аналітик зазначив, що в районі маркерного буя № 133 були зафіксовані особливо сильні перешкоди. Внаслідок роботи комплексу супутникової навігації, що використовує GPS, інформація відображається неправильно, що й призводить до спуфінгу — поширення неправдивих даних про місце розташування кораблів.

На думку OSINT-аналітика, ці дії мають на меті протидію розвідувальній діяльності українських спецслужб, що значно ускладнює виявлення позицій російських кораблів у порту.

 eiqrkidkiqkqant

Фото: Скриншот

Моніторингова група "Кримський вітер" також звертає увагу на подібні зміни даних, спостерігаючи аномалії, такі як "поява" кораблів на суші, що свідчить про збої в системі. Ведучі каналу зазначають, що аналогічна ситуація спостерігається вже кілька місяців біля берегів окупованого Криму, коли місце розташування суден визначається на суші, що також вказує на збої в системі.

"Це незаконно згідно з міжнародним правом. За допомогою спуфінгу GPS-сигнал спотворюється, і місце розташування, наприклад, плавкрана, відображається навіть на суші", — пишуть оглядачі.

Фото: "Кримський вітер"

Що таке AIS

Автоматична ідентифікаційна система — це важливий інструмент для забезпечення безпеки морського судноплавства. Вона передає дані про місце розташування, швидкість і напрямок руху кораблів, що дозволяє запобігати та керувати трафіком на морі.

Система працює через радіосигнали на певних частотах, які приймаються та обробляються береговими станціями, іншими суднами та супутниками. Інформація, що контролюється AIS, оновлюється залежно від швидкості та маневрів судна: чим швидше корабель рухається або маневрує, тим частіше передаються дані.

Таким чином, створення перешкод для GPS, на базі якого працює система AIS, ускладнює не лише визначення точного місця розташування суден, але й підвищує ризики для судноплавства в регіоні.


Теги: РосіяРоссияУкраїнаУкраинаСпецслужбыСпецслужбиГУР МОGPSВС РФНовороссийск

Дата і час 16 вересня 2024 г., 11:49     Переглядів Переглядів: 1591
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.102619