АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 21°C
Дніпро: 23°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 20°C
Суми: 20°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 13°C
Рівне: 15°C

The Guardian: Підробні новинні сайти Британії поширюють фейки про компанії в Україні

Читать на русском
The Guardian: Підробні новинні сайти Британії поширюють фейки про компанії в Україні
The Guardian: Підробні новинні сайти Британії поширюють фейки про компанії в Україні

Підроблені новинні сайти, зареєстровані у Великій Британії, які створюють ілюзію надійних британських ЗМІ, ймовірно, поширюють дезінформацію про західні компанії, що працюють в Україні.

Як повідомляє The Guardian, підозрюють, що за цим можуть стояти російська пропаганда.

Зазначається, що публікації сайтів londoninsider.co.uk і talk-finance.co.uk були підхоплені і поширені в Україні, "де британські ЗМІ користуються репутацією надійних і таких, що заслуговують на довіру", зазначає видання.

Використання цих сайтів було помічено американською компанією Sarn, яка працює в Україні в секторах енергетики та військової техніки. Вона заявила, що статті на двох сайтах неправдиво звинувачували її в торгівлі зброєю, судовому шахрайстві та розкраданнях. Армен Агас, заступник голови Sarn, зазначив, що компанія категорично відкинула "безпідставні та абсолютно фейкові новини", які, за його словами, "розповсюджували" сайти під заголовком: Зброя, гроші та Sarn: як чесько-американська група привласнила Україну.

"Ми вважаємо, що стали об’єктом нападок через нашу діяльність у сфері економічного розвитку в Україні під час конфлікту", - додав він.

Зазначається, що контент на цих сайтах, ймовірно, був згенерований штучним інтелектом, тоді як аналіз лінгвіста, найнятого Sarn, показав, що оригінальний текст був написаний російськомовним автором.

При цьому статті були підписані ім’ям реального британського журналіста, однак він заявив, що нічого не знав про історію, яку мав написати для londoninsider.co.uk.

Внаслідок цього в Великій Британії звучать заклики до парламентарів внести зміни до законодавства, щоб зобов’язати зареєстровані в Британії новинні сайти розкривати інформацію про своїх власників, як це відбувається в ЄС.

Крім того, компанія NewsGuard, яка прагне протистояти дезінформації, досліджуючи та оцінюючи новинні сайти, виявила, що неправдиві історії про Україну та її союзників вже поширювалися в мережі до вторгнення в лютому 2022 року.

"Компанія заявила, що спростувала понад 250 неправдивих історій, пов’язаних із війною між Росією та Україною, і виявила 627 сайтів, що поширюють ці міфи. Неправдиві історії варіювались від пропагандистських тверджень про те, що повідомлення про масові вбивства російськими військами в таких місцях, як Буча, були "інсценовані", до тверджень про те, що нацистська ідеологія рухає політичним керівництвом України", - пише Guardian.


Теги: ФейкВеликобританіяВеликобританияросійська пропагандароссийская пропаганда

Дата і час 23 вересня 2024 г., 15:14     Переглядів Переглядів: 1534
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.101166