АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 21°C
Дніпро: 23°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 20°C
Суми: 20°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 13°C
Рівне: 15°C

Ексгенсек НАТО Столтенберг розповів про новий варіант вступу України до Альянсу

Читать на русскомRead in English
Ексгенсек НАТО Столтенберг розповів про новий варіант вступу України до Альянсу
Ексгенсек НАТО Столтенберг розповів про новий варіант вступу України до Альянсу

Єнс Столтенберг попередив, що обіцянки про вступ України після перемоги лише підсилюють бажання Кремля продовжувати війну. Він зазначив, що Київ може отримати "найнадійнішу гарантію безпеки" раніше, ніж це відбудеться.

Теоретично, Україна може вступити в НАТО, навіть якщо частина її території буде окупованою. Це дало б можливість покласти край загарбницькій війні, яку розв’язала РФ. Деталями в інтерв’ю Інтерфакс-Україна поділився колишній генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг.

Він підкреслив, що рішення стосовно того, яким чином членство працюватиме для України, залежить від союзників по НАТО.

"Звісно, якщо ми стверджуємо, що єдиний спосіб для України стати членом — це закінчення війни та повний контроль над усією українською територією, тоді ми даємо президенту Путіну всі стимули для того, щоб знайти спосіб продовжити війну", — пояснив генсек НАТО.

Він також підкреслив, що гарантії безпеки від Альянсу ведуть до тривалого та справедливого миру в Україні. Проте умови залежать від вибору українців. Росія вже продемонструвала, що може порушувати угоди про припинення війни, тому "Мінськ-3" — не варіант. Подібна угода лише дала б Кремлю час для перегрупування сил перед новими атаками.

"Звісно, найнадійнішою гарантією безпеки буде членство в НАТО, яке охоплює наш пункт про колективну оборону, статтю 5. Я вірю, що членство в НАТО може стати шляхом забезпечення міцного миру для України і що війна справді на цьому закінчиться", — зазначив Столтенберг.

Також він відповів на питання, чи можливий вступ України в Альянс, коли частина її території  окупована.

"У нас є можливість ухвалювати рішення, якщо ми цього хочемо. Тож ще раз підкреслюю, я вважаю, що це може бути способом гарантувати, що, коли між Росією та Україною буде досягнута певного роду угода, на цьому війна завершиться. І знову, Україна сама вирішуватиме, що є прийнятним. Звісно, союзники по НАТО ухвалюють рішення, чи можуть гарантії статті 5 застосовуватися до частин української території", — пояснив генсек Альянсу.


Теги: УкраїнаУкраинаНАТОСтолтенберг Йенс

Дата і час 01 жовтня 2024 г., 11:22     Переглядів Переглядів: 2126
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.670549