АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 18°C
Харків: 19°C
Дніпро: 20°C
Одеса: 22°C
Чернігів: 18°C
Суми: 17°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 14°C
Рівне: 15°C

Українцям перерахують вартість доставки газу

Читать на русском
Українцям перерахують вартість доставки газу
Українцям перерахують вартість доставки газу

Згідно з повідомленнями журналістів, тариф буде залежати від обсягу газу, який споживач використав у період з жовтня 2023-го по вересень 2024 року.

З 1 січня 2025 року споживачам в Україні буде проведено перерахунок вартості доставки газу, і в нових платіжках враховуватиметься споживання за газовий рік з жовтня 2022-го до кінця вересня 2023-го. Суми у тарифах будуть різнитися не через зміну тарифу, а через зміни в обсягах споживання — ті, хто споживав більше, платитимуть більше за доставку блакитного палива, повідомляє OBOZ.UA.

Зростання вартості доставки газу з 2025 року: кого воно торкнеться

В матеріалі зазначено, що з 1 травня 2025 року вартість доставки газу збільшиться для тих, хто за минулий газовий рік використав більше, ніж у газовий рік 2022-2023. Ті, хто знизив споживання, зможуть платити менше за блакитне паливо.

Загалом до кінця воєнного стану тариф на газ та на його доставку має залишатись незмінним. Наступного року мають діяти ті ж тарифи, що і зараз, а рішення розділити тариф на кілька частин ухвалено ще декілька років тому. Це пояснювалося бажанням розділити компанії, які обслуговують мережі, та ті, що продають газ, щоб мати можливість обирати постачальника газу.

Однак після початку повномасштабної війни "Нафтогаз" отримав 98% ринку постачання блакитного палива для населення. Тому зараз українці купують у національної компанії газ за тим тарифом, який визначив уряд.

Як буде здійснюватися перерахування тарифу на газ

В Україні платять за доставку того об’єму газу, який витратили за попередній газовий рік: з 1 жовтня по 30 вересня. Тому у 2025 році українці будуть сплачувати залежно від обсягів споживання з жовтня 2023-го до вересня 2024-го. Важливо вчасно подавати показники газових лічильників, інакше будуть використані усереднені показники, які можуть перевищувати фактичні обсяги споживання.

Важливо пам’ятати, що є мінімальний об’єм використання газу. Зокрема, якщо є лише газова плита, за рік буде нараховано щонайменше 39 кубометрів доставки газу навіть у випадку, якщо газ не споживався зовсім.

"За основу для розрахунку мінімальної вартості послуг з доставки береться обсяг газу, який визначається Оператором ГРМ, виходячи з фактичного обсягу спожитого клієнтами палива у минулий газовий рік… Зазначимо, що мінімальну плату за доставку природного газу затверджено для таких категорій споживачів: нові споживачі та/або домогосподарства, що мали період споживання природного газу менший за дев’ять місяців; домогосподарства, які тривалий час не користувалися газом, зокрема яким було припинено розподіл газу шляхом опломбування", – пояснили в "Газорозподільних мережах".

Від чого залежить тариф на газ

В областях тариф на газ різний. Наприклад, у Чернівецькій області за доставку кожного кубометру газу доведеться платити 2,388 грн, а в Києві за доставку такого самого об’єму газу жителеві Києва доведеться платити значно менше.

Все залежить від розміру мережі та кількості населення: чим більші мережі та чим менше споживачів, тим вищий тариф. З цієї причини в Києві найнижчий тариф на доставку блакитного палива. Менше ніж дві гривні за кубометр також платять у Волинській, Донецькій, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Луганській, Одеській, Рівненській, Сумській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській областях, в інших регіонах доведеться платити понад 2 грн за кубометр.

"Плата за розподіл газу використовується на обслуговування та утримання газових мереж, роботу аварійно-диспетчерської служби, оплату праці фахівців, які щодня підтримують роботу газопроводів на належному рівні. Крім того, "Вінницягаз" інвестує в реконструкцію і модернізацію газових мереж", – пояснили у "Вінницягаз".


Теги: НафтогазДТЕК НАФТОГАЗТарифи за газТарифТарифиДоставка

Дата і час 07 жовтня 2024 г., 09:29     Переглядів Переглядів: 1801
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.758502