АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 21°C
Дніпро: 23°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 20°C
Суми: 20°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 13°C
Рівне: 15°C

РФ закуповує західні компоненти для РЕБ, попри санкції, - ЗМІ

Читать на русском
РФ закуповує західні компоненти для РЕБ, попри санкції, - ЗМІ
РФ закуповує західні компоненти для РЕБ, попри санкції, - ЗМІ

Попри санкції, Росія все ще успішно купує західні аналізатори спектра та генератори сигналу, які застосовуються для розробки та налаштування засобів радіоелектронної боротьби та розвідки.

Про це повідомляє The Insider.

Аналізатори спектру та генератори радіосигналу необхідні для розробки та налаштування систем радіоелектронної боротьби (РЕБ) та розвідки

Засоби РЕБ та розвідки виконують багато завдань: захищають людей і техніку, придушують радіозв’язок противника, перехоплюють його комунікації, а також збивають з курсу ракети та дрони.

Для їхнього виробництва та налаштування потрібні аналізатори спектру та генератори радіосигналу. Аналізатор допомагає визначити частоти, на яких працюють ворожі системи зв’язку, а генератор сигналу може заглушити потрібні канали шумом.

Журналісти підкреслюють, що недорога техніка (простi аналізатори радіочастотного спектра на AliExpress коштують близько 40 євро) не тільки потребує значної калібрування, але і недостатньо потужна та точна для багатьох цілей, тому у військовій сфері надають перевагу більш дорогим пристроям (їхня вартість визначається стабільністю частоти, шириною смуги та кількістю каналів).

Провідні західні виробники продовжили поставки техніки в Росію після початку повномасштабної війни в Україні

The Insider вивчив митні дані і з’ясував, що у 2023 році Росія імпортувала генератори та аналізатори американської Keysight, німецької Rohde & Schwarz та швейцарської AnaPico (у 2024 році стала частиною Keysight) на 38 мільйонів доларів, а у 2024 році — на 12 мільйонів.

У 2021 році в Росію безпосередньо від Keysight було ввезено генераторів шуму на сім мільйонів доларів, а у 2022-му — на 3,8 мільйона.

Генератори AnaPico коштують приблизно 34 тисячі євро, аналізатори спектру Keysight — більш ніж 40 тисяч євро, а Rohde & Schwarz –  33 тисячі.

Інвестигатори зазначають, що в перші півтора року війни закупівлі були законними. Ембарго на постачання в Росію генераторів сигналу в США діє з 27 лютого 2023 року, а на постачання аналізаторів спектру — з 23 травня того ж року. У Євросоюзі заборона на експорт в Росію генераторів вступила в силу з 24 червня 2023 року, а аналізаторів — з 19 грудня того ж року. З перелічених компаній поставки в країну-агресорку припинила лише AnaPico AG.

З другого року війни російські компанії в основному купують аналізатори спектру та генератори радіосигналу через китайських посередників

Згідно з даними видання, у 2023 році за обсягом закупівлі техніки Keysight, Rohde & Schwarz та AnaPico лідирувало АО «Научно-производственная фирма “Диполь”». Майже половина поставок здійснювалася через китайську компанію, що не має сайту і телефону, - Tyranhe Technology Co., Ltd.

У 2024 році лідером стало ТОВ «РМ-Інвест», раніше спеціалізувалося на медтехніці. Компанія імпортувала дві великі партії генераторів і аналізаторів спектру Keysight через гонконгську C-R Kesha Trading & Logistics. З цим посередником також працював Казанський завод радіовимірювальної апаратури, що посів третє місце за обсягом закупівель.

У період з січня по травень 2024 року компанія «Диполь» закупила продукцію Rohde & Schwarz і Keysight на 2,9 мільйона доларів. За даними системи держзакупівель, раніше вона співпрацювала з Міннауки, Мінпромторгом, «Російськими космічними системами», БПО «Прогрес», оборонним ФДУП «ЦНИИХМ».

ТОВ «Наукові прилади та системи» придбало у китайської компанії Shenzhen Alvite Foreign Trade аналізатор Keysight за пів мільйона доларів, що стало найдорожчою одиничною покупкою.


Теги: AliExpressShenzhen Alvite Foreign TradeООО Научные приборы и системыC-R Kesha Trading & LogisticsФГУП ЦНИИХМБПО ПрогрессTyranhe Technology Co.ООО РМ-ИнвестАО Научно-производственная фирма ДипольAnaPicoRohde & Schwarz GmbHKeysightСанкції проти РосіїСанкціїСанкции против РоссииСанкцииантироссийские санкцииРЕБРоссияРосія

Дата і час 08 жовтня 2024 г., 07:24     Переглядів Переглядів: 1974
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
2.126228